ART

Νόμοι της θερμοδυναμικής
αγγλικά : Laws of thermodynamics
γαλλικά :
γερμανικά :

Οι τέσσερις θεμελιώδεις νόμοι της θερμοδυναμικής εκφράζουν εμπειρικά γεγονότα και ορίζουν φυσικές ποσότητες, όπως θερμοκρασία, θερμότητα, θερμοδυναμική εργασία και εντροπία, που χαρακτηρίζουν θερμοδυναμικές διεργασίες και θερμοδυναμικά συστήματα σε θερμοδυναμική ισορροπία. Περιγράφουν τις σχέσεις μεταξύ αυτών των ποσοτήτων και αποτελούν τη βάση για την αποτροπή της πιθανότητας ορισμένων φαινομένων, όπως η αέναης κίνηση. Εκτός από τη χρήση τους στη θερμοδυναμική, οι νόμοι έχουν διεπιστημονικές εφαρμογές στη φυσική και τη χημεία.

Παραδοσιακά, η θερμοδυναμική έχει δηλώσει τρεις θεμελιώδεις νόμους: τον πρώτο νόμο, τον δεύτερο νόμο και τον τρίτο νόμο. Μια πιο θεμελιώδης δήλωση ονομάστηκε αργότερα ο «μηδενικός νόμος».

Ο μηδενικός νόμος της θερμοδυναμικής καθορίζει τη θερμική ισορροπία και αποτελεί τη βάση για τον ορισμό της θερμοκρασίας. Λέει ότι εάν δύο συστήματα είναι το καθένα σε θερμική ισορροπία με ένα τρίτο σύστημα, τότε είναι σε θερμική ισορροπία μεταξύ τους.

Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής λέει ότι όταν η ενέργεια περνά μέσα ή έξω από ένα σύστημα (όπως εργασία, θερμότητα ή ύλη), η εσωτερική ενέργεια του συστήματος αλλάζει σύμφωνα με το νόμο της διατήρησης τηε ενέργειας. Εξίσου, είναι αδύνατη η μηχανή αέναης κίνησης του πρώτου είδους (μηχανήματα που παράγουν εργασία χωρίς ενέργεια).

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής μπορεί να εκφραστεί με δύο βασικούς τρόπους. Όσον αφορά τις πιθανές διεργασίες, ο Rudolf Clausius δήλωσε ότι η θερμότητα δεν μεταφέρεται αυθόρμητα από ένα ψυχρότερο σώμα σε ένα θερμότερο σώμα. Ομοίως, είναι αδύνατη η μηχανή αέναης κίνησης του δεύτερου τύπου (μηχανήματα που μετατρέπουν αυτόματα τη θερμική ενέργεια σε μηχανική εργασία). Όσον αφορά την εντροπία, σε μια φυσική θερμοδυναμική διαδικασία, αυξάνεται το άθροισμα των εντροπίων αλληλεπιδρώντων θερμοδυναμικών συστημάτων.

Ο τρίτος νόμος της θερμοδυναμικής αναφέρει ότι η εντροπία ενός συστήματος πλησιάζει μια σταθερή τιμή καθώς η θερμοκρασία πλησιάζει το απόλυτο μηδέν. Με εξαίρεση τα μη κρυσταλλικά στερεά (γυαλιά), η εντροπία ενός συστήματος στο απόλυτο μηδέν είναι συνήθως κοντά στο μηδέν.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License