ART

.

Μονάδες Πλανκ

αγγλικά : Planck units
γαλλικά :
γερμανικά : Planck-Einheiten

Οι Μονάδες Πλανκ είναι Φυσικές μονάδες μέτρησης που ορίζονται αποκλειστικά από πέντε παγκόσμιες φυσικές σταθερές που αναφέρονται παρακάτω, με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές οι πέντε φυσικές σταθερές λαμβάνουν την αριθμητική τιμή του ένα (1), όταν εκφράζονται σε αυτές τις μονάδες.

Οι Μονάδες Πλανκ προσφέρουν μια απλούστευση σε αλγεβρικές εκφράσεις που εμφανίζονται στους φυσικούς νόμους.

Οι μονάδες αυτές, που είχαν προταθεί αρχικά το 1899 από τον Γερμανό φυσικό Μαξ Πλανκ, είναι επίσης γνωστές και ως «φυσικές μονάδες», λόγω του ότι ο ορισμός τους προέρχεται μόνο από ιδιότητες της φύσης και όχι από οποιαδήποτε ανθρώπινη κατασκευή και είναι οι ακόλουθες:

η παγκόσμια σταθερά της βαρύτητας G
η ανηγμένη σταθερά του Πλανκ ħ
η ταχύτητα του φωτός στο κενό c
η σταθερά του Κουλόμπ \( \textstyle \frac{1}{4 \pi \varepsilon_0} \), μερικές φορές ke ή k
η σταθερά του Μπόλτσμαν kB, μερικές φορές k


Κάθε μια από αυτές τις σταθερές μπορεί να συνδεθεί με τουλάχιστον μία θεμελιώδη φυσική θεωρία: c με την ειδική σχετικότητα, G με τη γενική σχετικότητα και την Νευτώνεια βαρύτητα, ħ με την κβαντική μηχανική, ε0 με την ηλεκτροστατική και kB με την στατιστική μηχανική και θερμοδυναμική. Οι μονάδες Πλανκ έχουν σημαντική σημασία στη θεωρητική φυσική, καθώς απλουστεύουν πολλές επαναλαμβανόμενες αλγεβρικές εκφράσεις της φυσικής χωρίς μονάδες μέτρησης, πρακτική που λέγεται «nondimensionalization». Είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην έρευνα για ενιαίες θεωρίες, όπως η κβαντική βαρύτητα.

Βασικές Μονάδες Πλανκ
Όνομα Μέγεθος Τύπος Τιμή (Μονάδες SI)
Πλανκ μήκος Μήκος (L) \( \) 1.616 252(81) × 10−35 m
Πλανκ μάζα Μάζα (M) \( \) 2.176 44(11) × 10−8 kg
Πλανκ χρόνος Χρόνος (T) \( \) 5.391 24(27) × 10−44 s
Πλανκ φορτίο Ηλεκτρικό φορτίο (Q) \( \) 1.875 545 870(47) × 10−18 C
Πλανκ Θερμοκρασία Θερμοκρασία (Θ) \( \) 1.416 785(71) × 1032 K

Οι Μονάδες Πλανκ συχνά αναφέρονται από τους φυσικούς χιουμοριστικά ως «μονάδες του Θεού» καθώς καταργούν την ανθρωποκεντρική αυθαιρεσία από το σύστημα των μονάδων: μερικοί φυσικοί υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία με εξωγήινη νοημοσύνη θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα μονάδων για να υπάρχει μια κοινή αναφορά σε κλίμακα. Το μέτρο και το δευτερόλεπτο παραδείγματος χάριν υπάρχουν ως θεμελιώδεις μονάδες στο Διεθνές σύστημα μονάδων αλλά υπάρχουν από καθαρά ιστορικούς λόγους και κανείς πέρα των ανθρώπων θα μπορούσε να καταλάβει τι είναι ένα μέτρο ή ένα δευτερόλεπτο, ενώ μονάδες σαν Πλανκ μήκος ή Πλανκ χρόνος είναι συνδεδεμένες με παγκόσμιες σταθερές.

Συγκρίσεις


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Planck units της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

,

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License