ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Κοιλάδα Σταθερότητας

αγγλικά : Nuclear drip line
γαλλικά :
γερμανικά :

Στην πυρηνική φυσική, η κοιλάδα της σταθερότητας (ονομάζεται επίσης ζώνη σταθερότητας, πυρηνική κοιλάδα, κοιλάδα ενέργειας ή κοιλάδα σταθερότητας βήτα) είναι ένας χαρακτηρισμός της σταθερότητας των νουκλιδίων στη ραδιενέργεια βάσει της ενέργειας σύνδεσης. Τα νουκλίδια αποτελούνται από πρωτόνια και νετρόνια. Το σχήμα της κοιλάδας αναφέρεται στο προφίλ της ενέργειας σύνδεσης ως συνάρτηση του αριθμού των νετρονίων και των πρωτονίων, με το χαμηλότερο τμήμα της κοιλάδας να αντιστοιχεί στην περιοχή των πιο σταθερών πυρήνων. Η γραμμή σταθερών νουκλίδιων στο κέντρο της κοιλάδας σταθερότητας είναι γνωστή ως η γραμμή σταθερότητας βήτα. Οι πλευρές της κοιλάδας αντιστοιχούν σε αυξανόμενη αστάθεια σε βήτα διάσπαση (β− ή β+). Η διάσπαση ενός νουκλίδιου γίνεται πιο ενεργητικά ευνοϊκή όσο περισσότερο απέχει από τη γραμμή της σταθερότητας βήτα. Τα όρια της κοιλάδας αντιστοιχούν στις Πυρηνικές γραμμές Κόρου , όπου τα νουκλίδια γίνονται τόσο ασταθή, εκπέμπουν μεμονωμένα πρωτόνια ή μεμονωμένα νετρόνια. Περιοχές αστάθειας εντός της κοιλάδας με υψηλό ατομικό αριθμό περιλαμβάνουν επίσης ραδιενεργή διάσπαση από άλφα ακτινοβολία ή αυθόρμητη σχάση. Το σχήμα της κοιλάδας είναι περίπου ένα επιμήκη παραβολικό που αντιστοιχεί στις ενέργειες δέσμευσης νουκλιδίων ως συνάρτηση των νετρονίων και των ατομικών αριθμών.

Τα όρια της κοιλάδας σταθερότητας, δηλαδή τα ανώτερα όρια των τοιχωμάτων της κοιλάδας, είναι η γραμμή κόρου νετρονίων στην πλούσια σε νετρόνια πλευρά και η γραμμή κόρου πρωτονίων στην πλευρά πλούσια σε πρωτόνια.

Το νησί της σταθερότητας είναι μια περιοχή έξω από την κοιλάδα σταθερότητας όπου προβλέπεται ότι ένα σύνολο βαριών ισοτόπων με σχεδόν μαγικούς αριθμούς πρωτονίων και νετρονίων θα αντιστρέψει τοπικά την τάση μείωσης της σταθερότητας σε στοιχεία βαρύτερα από το ουράνιο.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org και el.wiktionary.org/. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License