Γκλουίνο
αγγλικά : Gluino
γαλλικά :
γερμανικά : Gluino
Στην υπερσυμμετρία, ένα γκλουίνο (σύμβολο g͂) είναι ο υποθετικός υπερσυμμετρικός εταίρος του Γκλουονίου.
Στις υπερσυμμετρικές θεωρίες, τα γκλουίνο είναι Μαγιόρανα φερμιόνια και αλληλεπιδρούν μέσω της ισχυρής δύναμης ως οκτάδα χρώματος. [1] Τα γκλουίνο έχουν αριθμό λεπτονίου 0, αριθμό βαρυονίου 0 και σπιν 1/2.
Τα γκλουίνο ήταν ένας από τους πιο υποσχόμενους υποψήφιους σωματιδίων SUSY που μπορούν να ανακαλυφθούν, καθώς η διατομή παραγωγής είναι η υψηλότερη μεταξύ των SUSYs για της ενέργειες εφικτές στο Tevatron και Large Hadron Collider (LHC). Πειραματικά η ανίχνεύση θα μπορούσε να γίνει από γκλουίνο που παράγονται σε ζεύγη και τα επακόλουθα σωματίδια που παράγονται απο την διάσπαση τους.
Σε μοντέλα υπερσυμμετρίας που διατηρούν την ισοτιμία R, τα γκλουίνο τελικά διασπώνται στα ελαφρύτερα υπερ-συμμετρικό σωματίδια με πολλά κουάρκ (που μοιάζουν με πίδακες) και τα τυπικά μποζόνια βαθμίδας ή μποζόνια Higgs. Κάθε γκλουίνο του ζευγους θα πρέπει να διασπαστεί σε ένα κουάρκ και ένα σκουάρκ με ισχυρή αλληλεπίδραση, υποθέτοντας ευνοϊκές αναλογίες μάζας. Στη συνέχεια, το κάθε σκουάρκ θα διασπαστεί σε ένα διαφορετικό κουάρκ και το ελαφρύτερο υπερσυμμετρικό σωματίδιο . Το τελευταίο θα είναι απαρατήρητο απο τον ανιχνευτή Αυτό σημαίνει ότι τέσσερεις πίδακες (για τα 2x2 κουάρκ) και έλλειψη ενέργειας θα ήταν ένα τυπικό σήμα για το ζεύγος γκλουίνο .
Στα σενάρια παραβίασης της ισοτιμίας R, τα γκλουίνο μπορούν είτε με αυθαίρετη διάσπαση να παράγουν πολλαπλά τζετ, είτε να είναι μακόβια αφήνοντας ανώμαλες ένδειξεις διάσπασης από το σημείο αλληλεπίδρασης όπου δημιουργούνται.
Αν και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σημάδι γκλουίνο μέχρι στιγμής, τα πειράματα στο LHC (ATLAS / CMS) έχουν αποκλείσει την περιοχή απο 1 TeV εως 2 TeV για την μάζα των γκλουίνο . [3] [4]
Υποσημειώσεις
As there are eight gluons of different color combinations, there are eight gluinos of different color combinations, too.
Lincoln, Don (2013-07-03). "Supersymmetric glue: the search for gluinos". CERN. cms.web.cern.ch. Retrieved 28 April 2016.
"SupersymmetryPublicResults < AtlasPublic < TWiki". twiki.cern.ch. Retrieved 21 April 2019.
"PhysicsResultsSUS < CMSPublic < TWiki". twiki.cern.ch. Retrieved 21 April 2019.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org και el.wiktionary.org/. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License