Φαινόμενο Stewart–Tolman
αγγλικά : Stewart–Tolman effect
γαλλικά :
γερμανικά :
Το φαινόμενο Stewart–Tolman είναι ένα φαινόμενο στην ηλεκτροδυναμική που προκαλείται από την πεπερασμένη μάζα ηλεκτρονίων στο αγώγιμο μέταλλο, ή, γενικότερα, από την πεπερασμένη μάζα φορέων φορτίου σε έναν ηλεκτρικό αγωγό.
Ονομάστηκε από τους Τ. Dale Stewart και Richard C. Tolman, δύο Αμερικανούς φυσικούς που πραγματοποίησαν το πειραματικό τους έργο τη δεκαετία του 1910. Αυτό το επώνυμο φαίνεται να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τον Lev Landau.
Σε ένα αγώγιμο σώμα που υποβάλλεται σε επιταχυνόμενη κίνηση, η αδράνεια προκαλεί τα ηλεκτρόνια στο σώμα να «καθυστερούν» πίσω από τη συνολική κίνηση. Στην περίπτωση γραμμικής επιτάχυνσης, το αρνητικό φορτίο συσσωρεύεται στο τέλος του σώματος. ενώ για περιστροφή το αρνητικό φορτίο συσσωρεύεται στο εξωτερικό χείλος. Η συσσώρευση φορτίων μπορεί να μετρηθεί με γαλβανόμετρο.
Αυτό το αποτέλεσμα είναι ανάλογο με τη μάζα των φορέων φόρτισης. Είναι πολύ πιο σημαντικό στους αγωγούς ηλεκτρολυτών από τα μέταλλα, επειδή τα ιόντα στα πρώτα είναι 103-104 φορές πιο ογκώδη από τα ηλεκτρόνια στα τελευταία.
Σημειώσεις
R.C. Tolman; T.D. Stewart (1916). "The electromotive force produced by the acceleration of metals". Physical Review. 8 (2): 97–116. Bibcode:1916PhRv....8...97T. doi:10.1103/PhysRev.8.97. PMC 1090978. PMID 16576140.
L.D. Landau, E.M. Lifshitz, L.P. Pitaevskii (1984). Electrodynamics of Continuous Media. Course of Theoretical Physics. Vol. 8. translators: J.B. Sykes, J.S. Bell and M.J. Kearsly (2nd ed.). Butterworth-Heinemann. ISBN 0-7506-2634-8.
External links
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License