ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Φαινόμενο Auger

αγγλικά : Auger effect
γαλλικά :
γερμανικά : Auger-Effekt

Το φαινόμενο Auger είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο η πλήρωση της κενής εσωτερικής θέσης ενός ατόμου στο κέλυφος συνοδεύεται από την εκπομπή ενός ηλεκτρονίου από το ίδιο άτομο. Όταν αφαιρείται ένα ηλεκτρόνιο κοντά στον πθρήνα αφήνοντας ένα κενό, ένα ηλεκτρόνιο από υψηλότερο επίπεδο ενέργειας μπορεί να πέσει στην κενή θέση, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενέργειας. Αν και πιο συχνά αυτή η ενέργεια απελευθερώνεται με τη μορφή ενός εκπεμπόμενου φωτονίου, η ενέργεια μπορεί επίσης να μεταφερθεί σε ένα άλλο ηλεκτρόνιο, το οποίο εκτοξεύεται από το άτομο. Αυτό το εξερχόμενο ηλεκτρόνιο ονομάζεται ηλεκτρόνιο Auger.

Auger Process

Δύο απόψεις της διαδικασίας του Auger. (α) απεικονίζει διαδοχικά τα βήματα που εμπλέκονται στην αποδιεγερση του Auger. Ένα προσπίπτων ηλεκτρόνιο (ή φωτόνιο) δημιουργεί μια οπή πυρήνα στο επίπεδο 1s. Ένα ηλεκτρόνιο από το επίπεδο 2s γεμίζει την οπή 1s και η ενέργεια μετάβασης μεταδίδεται σε ένα ηλεκτρόνιο 2p που εκπέμπεται. Η τελική ατομική κατάσταση έχει έτσι δύο οπές, μία στην τροχιακή 2s και η άλλη στην τροχιακή 2p. (β) απεικονίζει την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας σημειογραφία ακτίνων Χ, KL1L2,3.

Το όνομα το πήρε απο τον Pierre Auger έστω και άν 4 χρόνια πρίν τον Auger το περιέγραψε και η Λίσε Μάιτνερ. Στην νεότερη βιβλιογραφια χρησιμοποιείται και το όνομα
Φαινόμενο Auger-Meitner.

Το φαινόμενο χρησιμοποιείται στην Φασματοσκοπία Auger μεταξύ αλλων για την ποσοτική χημική ανάλυση της επιφάνειας των στερεών και για τον έλεγχο της καθαρότητας της επιφανειών.

Μετάβαση Coster-Kronig

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org και el.wiktionary.org/. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License