ART

Εξωτικά αδρόνια
αγγλικά : Exotic hadron
γαλλικά :
γερμανικά :


Τα εξωτικά αδρόνια είναι υποατομικά σωματίδια που αποτελούνται από κουάρκ και γkλουόνια, αλλά τα οποία - σε αντίθεση με τα "γνωστά" αδρόνια όπως πρωτόνια, νετρόνια και μεσόνια - αποτελούνται από περισσότερα από τρία κουάρκ σθένους. Αντιθέτως, τα «συνηθισμένα» αδρόνια περιέχουν μόνο δύο ή τρία κουάρκ. Aδρόνια με περιεκτικότητα σε γκλουονίων σθένους θα θεωρούνται επίσης εξωτικά. Θεωρητικά, δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των κουάρκς ενός αδρονίου, αρκεί το φορτίο χρώματος του αδρονίου να είναι λευκό ή ουδέτερο χρώμα. [2]

Pentaquark-generic

Πεντακουάρκ

Σύμφωνα με τα συνηθισμένα αδρονόνια, τα εξωτικά αδρόνια ταξινομούνται ως είτε φερμιόνια, όπως συνηθισμένα βαρυόνια, ή μποζόνια, όπως τα συνηθισμένα μεσόνια. Σύμφωνα με αυτό το σχήμα ταξινόμησης, τα πεντακουάρκς, που περιέχουν πέντε κουάρκς σθένους, είναι εξωτικά βαρυόνια, ενώ τα τετρακουάρκς (τέσσερα κουάρκς σθένους) και εξακουάρκς (έξι κουάρκ, αποτελούμενα είτε από ζεύγη διβαρυονίων είτε από τρία ζεύγη κουάρκ-αντικουάρκ ) θα θεωρούνται εξωτικά μεσόνια. Εικάζεται ότι τα τετρακουάρκς και πεντακουάρκς έχουν παρατηρηθεί και μελετηθεί . Τα εξακουάρκς δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί .

Εξωτικά αδρόνια αναζητούνται κοιτάζωντας τουσ πόλους του S-πίνακα με κβαντικούς αριθμούς απαγορευμένους σε συνηθισμένα αδρόνια . Πειραματικά σήματα τέτοιων εξωτικών αδρονίων έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον απο το 2003 [3] [4], αλλά παραμένουν θέμα διαμάχης στη φυσική των σωματιδίων.

Ο Jaffe και ο Low [5] πρότειναν ότι τα εξωτικά αδρόνια εκδηλώθηκαν ως πόλοι του P πίνακα και όχι του S πίνακα. Οι πειραματικοί πόλοι Ρ-πίνακα προσδιορίζονται αξιόπιστα τόσο στα κανάλια μεσνίων -μεσνίων όσο και στα κανάλια νουκλεονίου-νουκλεονίου.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License