ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Διάσπαση του πρωτονίου

αγγλικά : Proton decay
γαλλικά : Désintégration du proton
γερμανικά : Protonenzerfall

Στη φυσική των σωματιδίων, η διάσπαση πρωτονίων είναι μια υποθετική μορφή διάσπασης σωματιδίων στην οποία το πρωτόνιο διασπόνται σε ελαφρύτερα υποατομικά σωματίδια, όπως ένα ουδέτερο πόνιο και ένα ποζιτρόνιο. Η υπόθεση διάσπασης πρωτονίων διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Andrei Sakharov το 1967. Παρά τη σημαντική πειραματική προσπάθεια, η διάσπαση πρωτονίων δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ. Εάν διασπάται μέσω ποζιτρονίων, ο χρόνος ημιζωής του πρωτονίου πρεπει να είναι τουλάχιστον 1,67 × 1034 έτη.

Ορισμένες γενικές ενοποιημένες θεωρίες πέρα ​​από το τις μεγαλοενοποιημένες θεωρίες (GUT) σπάνε ρητά τη συμμετρία του αριθμού βαρυονίων επιτρέποντας την διάσπαση του πρωτονίου μέσω των σωματιδίων Higgs, των μαγνητικών μονόπολων ή των υποθετικών X μποζονίων με χρόνο ημιζωής 1031 έως 1036 χρόνια. Μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες παρατήρησης νέων φαινομένων που προβλέπονται από GUT (όπως η διάσπαση πρωτονίων ή η ύπαρξη μαγνητικών μονόπολων) έχουν αποτύχει.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org και el.wiktionary.org/. Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License