ART

Αρχή της τοπικότητας

αγγλικά : Principle of locality
γαλλικά : Principe de localité
γερμανικά : Prinzip der Lokalität


Στη φυσική, η αρχή της τοπικότητας δηλώνει ότι ένα αντικείμενο επηρεάζεται άμεσα μόνο από το άμεσο περιβάλλον του. Μια θεωρία που περιλαμβάνει την αρχή της τοπικότητας λέγεται ότι είναι «τοπική θεωρία». Αυτή είναι μια εναλλακτική λύση για την παλαιότερη έννοια της στιγμιαίας «δράσης σε απόσταση». Η τοπικότητα εξελίχθηκε από τις θεωρίες πεδίου της κλασικής φυσικής. Η ιδέα είναι ότι για μια δράση σε ένα σημείο να έχει επιρροή σε άλλο σημείο, κάτι στο διάστημα μεταξύ αυτών των σημείων όπως ένα πεδίο πρέπει να μεσολαβεί στη δράση. Για να ασκήσει μια επιρροή, κάτι, όπως ένα κύμα ή σωματίδιο, πρέπει να ταξιδέψει μέσα από το διάστημα μεταξύ των δύο σημείων, μεταφέροντας την επιρροή.

Η ειδική θεωρία της σχετικότητας περιορίζει την ταχύτητα με την οποία όλες αυτές οι επιρροές μπορούν να ταξιδέψουν στην ταχύτητα του φωτός, c . Επομένως, η αρχή της τοπικότητας υπονοεί ότι ένα γεγονός σε ένα σημείο δεν μπορεί να προκαλέσει ταυτόχρονο αποτέλεσμα σε άλλο σημείο. Ένα συμβάν στο σημείο A A δεν μπορεί να προκαλέσει αποτέλεσμα στο σημείο B B σε χρόνο μικρότερο από T = D / c , όπου D είναι η απόσταση μεταξύ των σημείων και c είναι η ταχύτητα του φωτός σε κενό.

Το 1935 ο Albert Einstein, ο Boris Podolsky και ο Nathan Rosen στο EPR παράδοξο θεωρούσαν ότι η κβαντική μηχανική μπορεί να μην είναι μια τοπική θεωρία, επειδή μια μέτρηση που έγινε σε ένα ζευγάρι διαχωρισμένων αλλά εμπλεγμένων σωματιδίων προκαλεί ταυτόχρονο αποτέλεσμα, την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης , στο απομακρυσμένο σωματίδιο (δηλαδή ένα φαινόμενο που υπερβαίνει την ταχύτητα του φωτός). Αλλά λόγω της πιθανολογικής φύσης της κατάρρευσης της κυματοσυνάρτησης, αυτή η παραβίαση της τοπικότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάδοση πληροφοριών πιο γρήγορα από το φως. Το 1964 ο John Stewart Bell διατύπωσε την «ανισότητα Bell», η οποία, εάν παραβιαστεί σε πραγματικά πειράματα, υπονοεί ότι η κβαντική μηχανική παραβιάζει είτε την τοπικότητα είτε τον ρεαλισμό, μια άλλη αρχή, η οποία σχετίζεται με τις τιμές των μη μετρημένων ποσοτήτων. Οι δύο αρχές αναφέρονται συνήθως ως ενιαία αρχή, ο τοπικός ρεαλισμός.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License