ART

Ανασυνδυασμός πλάσματος
αγγλικά : Plasma recombination
γαλλικά :
γερμανικά :

Ο ανασυνδυασμός πλάσματος είναι μια διαδικασία με την οποία τα θετικά ιόντα ενός πλάσματος συλλαμβάνουν ένα ελεύθερο (ενεργητικό) ηλεκτρόνιο και συνδυάζονται με ηλεκτρόνια ή αρνητικά ιόντα για να σχηματίσουν νέα ουδέτερα άτομα (αέριο). Ο ανασυνδυασμός είναι μια εξώθερμη αντίδραση, που σημαίνει αντίδραση απελευθέρωσης θερμότητας.

Ο ανασυνδυασμός πραγματοποιείται συνήθως σε ολόκληρο τον όγκο ενός πλάσματος (ανασυνδυασμός όγκου), αν και σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίζεται σε κάποια ειδική περιοχή του. Κάθε είδος αντίδρασης ονομάζεται τρόπος ανασυνδυασμού και οι ατομικοί ρυθμοί τους επηρεάζονται έντονα από τις ιδιότητες του πλάσματος, όπως η ενέργεια (θερμότητα), η πυκνότητα κάθε είδους, η πίεση και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου. Ένα καθημερινό παράδειγμα γρήγορου ανασυνδυασμού πλάσματος εμφανίζεται όταν σβήνει μια λάμπα φθορισμού. Το πλάσμα χαμηλής πυκνότητας στη λάμπα (που παράγει το φως με βομβαρδισμό της φθορίζουσας επικάλυψης στο εσωτερικό του γυάλινου τοιχώματος) ανασυνδυάζεται σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά την αφαίρεση του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργεί πλάσμα απενεργοποιώντας την πηγή ηλεκτρικής ενέργειας .

Οι τρόποι ανασυνδυασμού υδρογόνου είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη περιοχών εκτροπής για αντιδραστήρες tokamak. Στην πραγματικότητα θα παρέχουν έναν καλό τρόπο για την εξαγωγή της ενέργειας που παράγεται στον πυρήνα του πλάσματος. Προς το παρόν, πιστεύεται ότι οι πιο πιθανές απώλειες πλάσματος που παρατηρούνται στην περιοχή ανασυνδυασμού οφείλονται σε δύο διαφορετικούς τρόπους: ανασυνδυασμό ιόντων ηλεκτρονίων (EIR) και μοριακό ενεργοποιημένο ανασυνδυασμό (MAR).

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License