ART

 

.

Το αγρινό (γνωστό και ως μουφλόν) είναι είδος άγριου προβάτου και ανήκει στην οικογένεια Caprinae. Θεωρείται ο ένας από τους δύο προγόνους όλων των σημερινών εξημερωμένων προβάτων[1]. Τα χρώματά του είναι συνήθως καφέ και κόκκινο. Τα αρσενικά έχουν πάντοτε κέρατα, ενώ τα θηλυκά μπορεί να έχουν ή να μην έχουν. Τα κέρατά τους κάνουν μια σχεδόν πλήρη περιστροφή και έχουν μήκος περίπου 85 εκατοστά.

Αγρινό
Κατάσταση διατήρησης

Εκτεθειμένο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Βοοειδή (Bovidae)
Υποοικογένεια: Αιγώδη (Caprinae)
Γένος: Πρόβατον (Ovis)
Είδος: O. aries
Διώνυμο
Ovis aries (Πρόβατον ο κριός)
Λινναίος, 1758
Συνώνυμα

Π. ο ανατολικός (O. orientalis)
Π. ο μούσμων (Ovis musimon)
Ovis gmelini

Η προέλευση του αγρινού είναι η Νοτιοδυτική Ασία, όπου υπάρχει το ασιατικό αγρινό (Πρόβατον ο ανατολικός - Ovis orientalis). Εισήχθηκαν στα νησιά της Κορσικής, της Σαρδηνίας, της Ρόδου και της Κύπρου κατά τη νεολιθική εποχή, πιθανόν ως εξημερωμένα ζώα, όπου εγκλιματίστηκαν τις τελευταίες μερικές χιλιάδες χρόνια στην ορεινή ενδοχώρα των νησιών αυτών. Από αυτά προέκυψε το είδος ευρωπαϊκό αγρινό (Π. ο μούσμων - O. musimon ή Π. ο άμμων - O. ammon). Στην Κύπρο το αγρινό έγινε ενδυμικό είδος (δηλαδή συναντάται μόνο στην Κύπρο) το Κυπριακό Αγρινό (Πρόβατον ο ανατολικός ο οφίων - Ovis orientalis ophion) . Ο αριθμός του Κυπριακού αγρινού απαριθμείται στις 3000 . Εισήχθηκαν με επιτυχία σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ακόμη και σε βόρειες χώρες όπως τη Φινλανδία.

Δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους ειδικούς για την επιστημονική ταξινόμηση του αγρινoύ,[2] ωστόσο το ευρωπαϊκό αγρινό μπορεί να θεωρηθεί ως Πρόβατον ο μούσμων (Ovis musimon) ή Πρόβατον ο άμμων ο μούσμων (Ovis ammon musimon).
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κυπριακά κέρματα ευρώ : Το αγρινό στα κυπριακά κέρματα των 1,2 και 5 λεπτών
Κυπριακές Αερογραμμές : σύμβολό τους το αγρινό
Φωτογραφία Κυπριακού Αγρινού
Το Αγρινό σύμβολο των Κυπριακών Αερογραμμών
Το αγρινό στην οπίσθια όψη του χαρτονομίσματος των 10 λιρών Κύπρου

Παραπομπές

Hiendleder S, Kaupe B, Wassmuth R, Janke A. (May 7 2002). «Molecular analysis of wild and domestic sheep questions current nomenclature and provides evidence for domestication from two different subspecies.». Proceedings. Biological sciences, The Royal Society of London. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2006.
Tonda, J. (2002). «"Ovis ammon"». Animal Diversity Web. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2005.

Θηλαστικά

Κατάλογος Θηλαστικών

Εγκυκλοπαίδεια Βιολογίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License