ART

 

.

Ο Αλνιλάμ (Alnilam) ή έψιλον Ωρίωνα είναι ένας μπλε υπεργίγαντας που πάλλεται ελαφρά κατά 0,1 βαθμό. Επίσης ο αστέρας φέρει το όνομα 46 Ωρίωνος (ονομασία κατά Τζον Φλάμστηντ).[1] Είναι το κεντρικό άστρο της ζώνης του Ωρίωνα ( τα άλλα δύο άστρα είναι ο Μιντάκα και ο Αλνιτάκ) και περιβάλλεται από το μοριακό νέφος NGC 1990 το οποίο φωτίζεται αντανακλώντας το φως του Αλνιλάμ.

Αλνιλάμ (α Ωρίωνος)
Αστερισμός: Ωρίων
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 5h:36m:13s , δ = -01°.12΄.07΄΄[1]
Φαινόμενο μέγεθος: 1,70 (1,64-1,74 μεταβλητός)[1]
Φασματικός τύπος: B0Iab[1]
Απόσταση από τη Γη: περίπου 1340 έτη φωτός

Ο Αλνιλάμ είναι το τέταρτο λαμπρότερο άστρο του Ωρίωνα και το τριακοστό λαμπρότερο σε όλο τον ουρανό. Επιπλέον, ο Αλνιλάμ έχει τη μεγαλύτερη βολομετρική λαμπρότητα από όλα τα λαμπρά άστρα του ουρανού.


Χαρακτηριστικά

Ο Αλνιλάμ είναι ένας λαμπρός υπεργίγαντας με φασματικό τύπο Β0. Η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι 25.000 Κ, ενώ η μάζα του είναι 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και η διάμετρός του εκτιμάται ότι είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Το απόλυτο μέγεθος του Αλνιλάμ είναι το εντυπωσιακό -6,4 (ο Ήλιος έχει απόλυτο μέγεθος +4,86), που αντιστοιχεί σε πραγματική λαμπρότητα 375 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και εξηγεί το γεγονός ότι είναι εύκολα ορατός παρά τη μεγάλη απόστασή του. Έχει ισχυρό αστρικό άνεμο, ο οποίος φτάνει σε ταχύτητα τα 2.000 km/s, που απομακρύνει 20 εκατομμύρια φορές ταχύτερα μάζα απ´ότι ο Ήλιος. Η λαμπρότητά του μεταβάλλεται ελαφρά από + 1,64 μέχρι + 1,74 και θεωρείται μεταβλητός τύπου Α Κύκνου. Έχει ηλικία σχεδόν 4 εκατομμυρίων ετών και αναμένεται να εκραγεί ως υπερκαινοφανής αστέρας.

Παραπομπές

«SIMBAD query result: Alnilam A -- Emission-line Star». Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Ανακτήθηκε στις 2007-06-20.

Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License