.
Η Σάρρα (εβρ.:שָׂרָה, μεταφρ.: ηγεμονίς), σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ήταν κόρη του Θάρα, σύζυγος του Αβραάμ, μητέρα του Ισαάκ και θεία του Λωτ. Ήταν ετεροθαλής αδερφή του Αβραάμ, από διαφορετική μητέρα [1], και δέκα χρόνια μικρότερη από αυτόν.
Η Σάρα παντρεύτηκε τον Αβραάμ στην Ουρ των Χαλδαίων, (κοντά στον μυχό του σημερινού Αραβικού ή Περσικού Κόλπου) και τον συνόδεψε από εκεί στην Χαρράν, βόρεια της συριακής ερήμου, (κοντά στο σημερινό Κιρκούκ του Ιράκ), όταν μετά το θάνατο του αδελφού τους Άρραν, ο πατέρας τους Θάρα, αποφάσισε να μετοικίσει με όλη την οικογένειά του δυτικότερα για άγνωστους λόγους.[2] Στη συνέχεια παίρνοντας μαζί τους τον Λωτ και εγκαταλείποντας εκεί τον γηραιό πατέρα τους μετέβησαν στη Συχέμ στο κέντρο της γης Χαναάν[3], (σημερινή Παλαιστίνη).
Από εκεί μέσω Νεγκέβ, μια νότια ξερή περιοχή που υπήρχε πολλή δυστυχία, (σημερινή έρημος του Σινά), αναγκάζει τον Αβραάμ να μεταβεί στην Αίγυπτο. Επειδή η Σάρα ήταν ιδιαίτερα όμορφη, όταν πήγε με τον Αβραάμ στην Αίγυπτο, από φόβο μήπως τον σκοτώσουν για να του την πάρουν, (σύμφωνα με την εξιστόρηση της Π.Δ.), συμφώνησαν να πουν ότι ήταν αδερφή του. Αν και τότε ήταν 65 ετών, ήταν τόσο όμορφη που οι Αιγύπτιοι την πήραν στο παλάτι του Φαραώ. Εξ αιτίας όμως της Σάρας, ο Θεός (Γιαχβέ), έφερε μεγάλες πληγές στην Αίγυπτο, και ο Φαραώ κάλεσε τον Αβραάμ και του την έδωσε ξανά, αφού τον επέπληξε που είπε ψέματα ότι ήταν αδερφή του.
Η Σάρα για πολλά χρόνια ήταν στείρα. Κατόπιν και ενώ ήταν περίπου 90 ετών, ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα της χαρίσει ένα γιο. Ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκε ο Ισαάκ.
Μετά την καταστροφή των Σοδόμων και της Γόμορας, ο Αβραάμ κατευθύνθηκε προς το νότο και κατοίκησε στα Γέραρα, όπου βασιλιάς των Φιλισταίων ήταν ο Αβιμέλεχ. Αυτός απήγαγε τη Σάρα, την οποία και πάλι ο Αβραάμ παρουσίασε ως αδερφή του, αλλά κατόπιν οδηγίας από το Θεό, ο Αβιμέλεχ την έδωσε πίσω στον Αβραάμ[4]. Η Σάρα πέθανε στην ηλικία τον 127 ετών στη Χεβρών (Κιριάθ-αρβά) και τάφηκε σε σπηλιά του αγρού Μαχπελάχ, τον οποίο είχε αγοράσει ο Αβραάμ για οικογενειακό τάφο[5] γύρω στο 1980 π.Χ.[6].
Abraham, Sarah And The Angel, Jan Provoost
Sarah complains about Hagar, Rembrandt Harmensz. van Rijn
Sarah leads Hagar to Abraham, Rembrandt Harmensz. van Rijn
Δείτε επίσης
Υποσημειώσεις
↑ Γένεση 20:12
↑ Γένεση 11:31
↑ Γένεση 12:5
↑ Γένεση 20:1-18
↑ Γένεση 23:1-3,19
↑ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια, Ελληνικό Ινστιτούτο της Βίβλου. -σύμφωνα με την παραδοσιακή Βιβλική χρονολόγηση
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License