ART

 

.

Με το όνομα Αδάμ φέρεται ο πρώτος άνθρωπος, τόσο στην Παλαιά Διαθήκη, κυρίως στο βιβλίο της Γένεσης, όσο και στη Καινή Διαθήκη.
Ο Αδάμ, είναι ο πρωτόπλαστος, ο προπάτορας του ανθρώπινου γένους, κατά τη διδαχή και αποδοχή των συγχρόνων μονοθεϊστικών θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Ισλαμισμός).

Η περιγραφή της δημιουργίας του, μαζί με εκείνη της Εύας, από τον Γιαχβέ περιλαμβάνεται σε δύο διαφορετικές διηγήσεις του αποκαλούμενου "θεόπνευστου" βιβλίου, της Γενέσεως, όπου η δεύτερη αναφορά κρίνεται σήμερα προγενέστερη της πρώτης. Συγκεκριμένα οι αναφορές αυτές βρίσκονται η μεν πρώτη στα κεφάλαια: 1,1 - 2,4 και η δεύτερη στα κεφάλαια 2,4 - 3,24 όπου συμπεριλαμβάνονται το προπατορικό αμάρτημα, η πτώση των πρωτοπλάστων και η υπό τις Γιαχβικές κατάρες έξωσή τους από τον «Κήπο της Εδέμ».
Ονομασία

Η ονομασία Αδάμ είναι μία από τις διάφορες εβραϊκές λέξεις που δηλώνουν την έννοια του "ανθρώπου" και με την έννοια αυτή αναφέρεται στα παραπάνω κεφάλαια της Γενέσεως, και όχι ως κύριο όνομα. Η δε αναφορά ως κύριο όνομα που παρατηρείται στο σύγχρονο εβραϊκό κείμενο της Γενέσεως 2, 20 και 3, 13 οφείλεται σε μεταγενέστερο φωνηεντισμό του εβραϊκού κειμένου και όχι στο ίδιο το κείμενο. Το αρχαίο κείμενο έφερε μόνο σύμφωνα. Καθιερώθηκε όμως ως κύριο όνομα από τις μεταγενέστερες ιουδαϊκές ερμηνείες των τελευταίων π.Χ αιώνων.

Σημειώνεται ότι στην εβραϊκή η λέξη Αδάμ παρουσιάζει παρήχηση που σημαίνει "έδαφος", θυμίζοντας την ελληνική λέξη "χώμα" (adhama).

Ο Αδάμ και η Εύα ήταν απόλυτα ελεύθεροι ηθικοί παράγοντες, με τον όρο να υπακούν στην εντολή του Θεού και να μην δοκιμάσουν τον καρπό (μήλο, σύμφωνα με παραδόσεις) από το «δένδρο της γνώσης». Εντούτοις, παρακινούμενοι από τον «όφι τον αρχαίο», τον Σατανά, δεν υπάκουσαν και συνεπώς εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο λόγω της αμαρτωλής τους κατάστασης. Ο ίδιος ο Θεός εξήγγειλε βαριές κατάρες οι οποίες θα επέρχονταν στον Αδάμ, την Εύα αλλά και κατ' επέκταση στους απογόνους τους. Έτσι, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, με αυτή την πορεία ενέργειας —γνωστότερη ως «προπατορικό αμάρτημα»— ο Αδάμ διέσπειρε την αμαρτία και τον θάνατο σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ο Δημιουργός, είχε δώσει στον Αδάμ ότι αυτός χρειαζόταν ώστε να διάγει μια άνετη και ικανοποιητική ζωή. Μάλιστα η προοπτική του Αδάμ ήταν να ζει για πάντα στον παράδεισο και στη γη, εφόσον αποδεικνυόταν υπάκουος στον Πλάστη του. Εκείνος μαζί με την σύζυγό του, την Εύα, εσκεμμένα επέλεξαν να απορρίψουν την καθοδηγία του Δημιουργού τους, και το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν για πάντα.

Γένεση: Κεφ: 1 – 4, Προς Ρωμαίους 5:12 - 14


Genesis : The Creator God creates Adam, Michelangelo Buonarroti

Creation of Eve, Carlo Francesco Nuvolone

Adam and Eve, Lucas Cranach the Elder

Adam and Eve in the Garden of Eden, Lucas Cranach the Elder

Adam and Eve, Peter Paul Rubens

Adam, Albrecht Dürer

Adam and Eve with Cain and Abel, Fra Bartolomeo

The Denunciation of Adam and Eve, George Frederic Watts

Brancacci Chapel: Temptation of Adam and Eve, Masolino


Ghent Altarpiece : Adam, Hubert van Eyck

Adam and Eve , Adriaen van der Werff

Adam and Eve, Hans Baldung

Adam and Eve, Hans Memling

Adam and Eve driven out of the terrestrial Paradise , Charles-Joseph Natoire

Genesis : original sin and expulsion , Michelangelo Buonarroti

Adam's skull on Mount Golgotha, Detail of a Crucifixion with St. Nicholas and St. Francis, Fra Angelico

Adam and Eve, Gustav Klimt

The Archangel Raphael with Adam and Eve (Illustration to Milton's "Paradise Lost"), William Blake


Adam and Eve in Paradise, Lucas Cranach the Elder


Adam and Eve in Paradise, Lucas Cranach the Elder


Adam and Eve, Albrecht Dürer


Adam and Eve, Albrecht Dürer


Adam and Eve, Albrecht Dürer

Adam and Eve, Jan Gossaert

Adam and Eve in Paradise, Pierre Woeiriot

Adam and Eve in Paradise, Christian Schmid


Adam and Eve after the Fall, Rembrandt Harmensz. van Rijn

The story of Adam and Eve, Jost Amman


The pardon of Adam and Eve according to the teaching of St. Bernard, Jacob Lucius the elder

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License