Ο Λόενγκριν (Lohengrin) είναι ρομαντική όπερα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο και μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Η πρεμιέρα της όπερας έγινε στη Βαϊμάρη (Grossherzogliches Hoftheater) της Γερμανίας, στις 28 Αυγούστου του 1850, υπό την διεύθυνση του Φραντς Λιστ, έναν στενό φίλο και θερμό υποστηρικτή του Βάγκνερ. Ο ίδιος ο Βάγκνερ δεν παρακολούθησε την πρεμιέρα του έργου καθώς βρισκόταν αυτοεξόριστος στην Ελβετία. Με τις παραστάσεις της όπερας στη Μπολόνια το 1871, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά έργο του Βάγκνερ στην Ιταλία.
Η ιστορία του ομώνυμου χαρακτήρα προέρχεται από τον γερμανικό μεσαιωνικό μύθο με τίτλο Πάρσιφαλ του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ.
Η όπερα έγινε αμέσως δημοφιλής επιτυχία. Διάφορα αποσπάσματα έχουν γίνει διάσημα, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων στις πρώτες και τρίτες πράξεις, η εισαγωγική μουσική της δεύτερης πράξης, της τέταρτης σκηνής, καθώς και η νυφική χορωδία, που καθιερώθηκε μέχρι σήμερα στους γάμους.
Χαρακτήρες
* Λόενγκριν (τενόρος)
* Έλζα φον Μπραμπάντ (σοπράνο)
* Φρίντριχ φον Τέλραμουντ (βαρύτονος)
* Όρτρουντ, γυναίκα του Φρίντριχ (μέτζο σοπράνο)
* Βασιλιάς Χάινριχ ντερ Φόγκελερ (βαθύφωνος)
* Η βασιλική ακολουθία
* Τέσσερις ευγενείς
* Τέσσερις υπηρέτες
* Γκότφριντ, μικρός αδελφός της Έλζας
Πλοκή
Προειδοποίηση για αποκάλυψη πλοκής: Ακολουθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης ή του τέλους.
Πράξη 1η
Βρισκόμαστε στην Αμβέρσα στις αρχές του δέκατου αιώνα. Η επιβλητική άφιξη του βασιλιά Χάινριχ (876-936) κυριαρχεί το σκηνικό. Παντού στρατεύματα. Οι σάλπιγγες ανακοινώνουν το γεγονός. Το βασίλειο κινδυνεύει από πόλεμο με τους Ούγγρους, γιαυτό και ο βασιλιάς στο πέρασμά του μαζεύει στρατεύματα από όλες τις τις γερμανικές φυλές της επικράτειας.
Φθάνοντας στην επαρχία της Βραβάνδης διαπιστώνει ότι τελεί υπό διάλυση. Ο τοπικός βασιλιάς έχει πεθάνει από καιρό, ενώ η τύχη των νόμιμων διαδόχων του είναι μοιραία: η κόρη του Έλζα είναι φυλακισμένη αφού κατηγορείται της αδελφοκτονίας στον ανήλικο αδερφό της Γκότφριντ ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στο δάσος, ενώ ο επιστάτης Τέλραμουντ ενεργεί ως αναπληρωματικός αντιβασιλέας μαζί με την γυναίκα του Όρτρουντ, η οποία κατάγεται από άλλη βασιλική οικογένεια.
Ο Τέλραμουντ απαιτεί την άμεση συνέλευση δικαστηρίου υπό την αιγίδα του παρευρίσκοντος βασιλέα για την καταδίκη της Έλζας. Ο Χάινριχ ζητάει από την Έλζα να αντικρούσει τις κατηγορίες και να απολογηθεί. Η Έλζα όμως σεμνή και ατάραχη, αντί να υπερασπίσει τον εαυτό της διηγείται ένα όραμα που είδε, σύμφωνα με το οποίο, ένας ιππότης θα έρθει για να την σώσει. Ο Βασιλιάς τελεσιγραφικά καθορίζει τον τόπο και την στιγμή για την εμφάνιση του ιππότη. Οι σάλπιγγες ηχούν τρεις φορές.
Οι αποκαλύψεις της πλοκής τελειώνουν εδώ.
Σημαντικές ηχογραφήσεις
* Woldemar Nelsson conducting the Bayreuth Festival. Released in 1982 by CBS.
* Sir Georg Solti conducting the Wiener Philharmoniker (Vienna Philharmonic). Released in 2003 by Decca.
* Claudio Abbado conducting the Wiener Philharmoniker. Released in 1995 by Deutsche Grammophone.
* Rudolf Kempe conducting the Wiener Philharmoniker. Released in 2000 by EMI Classics.
* Silvio Varviso conducting the Kungliga Teaterns Hovkapellet. Released in 2002 by Ponto Records.
* Sir Colin Davis conducting the Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (Bavarian Radio Symphony Orchestra). Released in 1995 by RCA Red Seal.
* Daniel Barenboim conducting the Staatskapelle Berlin. Released in 1998 by Teldec.
* Eugen Jochum conducting the Orchestra and Chorus of the Bayreuth Festival (live-1954). Released in 1998 by Opera d'Oro/IODA.
DVD
* Wagner, Richard - Lohengrin, Bayreuther Festspiele, Siegfried Vogel, Peter Hofmann, Karan Armstrong, 2006, ASIN: B000FVQUNA
* Wagner, Richard - Lohengrin, Metropolitan Opera, Metropolitan Opera Chorus, Peter Hofmann, 1986, ASIN: B000F3TAO4
* Wagner, Richard - Lohengrin, Viena State Opera, Claudio Abbado, Placido Domingo, Robert Lloyd, Cheryl Studer, Hartmut Welker, Dunja Vejzovic, Georg Tichy, 1990, ASIN: B00008MLVI
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
* Richard Wagner - Lohengrin. A gallery of historic postcards with motives from Richard Wagner's operas.
Οι όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ Ο Ιπτάμενος Ολλανδός (1843) | Ο Τάνχόϊζερ (1845 )| Ο Λόενγκριν (1848) | Ο Χρυσός του Ρήνου (1854) | Βαλκυρία (1856) | Τριστάνος και Ιζόλδη (1859) | Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης (1867 | Ζίγκφριντ (1871) | Το Λυκόφως των Θεών (1874) | Πάρσιφαλ (1882) επίσης: Ο Γάμος (1832) | Οι Νεράιδες (1833) | Η Απαγόρευση της Αγάπης (1836) | Ρίντσι (1840) |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License