Ο Σερβιώτης Ζήσης Σωτηρίου, κάτοικος Πέστης Ουγγαρίας, είναι από τους πρώτους Έλληνες που κατέβηκε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ήταν γιος του κλεφταρματωλού των Σερβίων, καπετάν Σωτήρη[1]. Συμπολέμησε με τον Εμμανουήλ Παπά στην εξέγερση της Χαλκιδικής, όπως και σε πολλές άλλες μάχες στην Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Πρo της καθόδου του στην επαναστατημένη Ελλάδα ντύθηκε την ελληνική ενδυμασία, μετέβη έφιππος στην πλατεία της Πέστης. Εκεί εν μέσω πολλού πλήθους Ελλήνων και Ούγγρων έστησε ομοίωμα Τούρκου και το πυρπόλησε κάτω από τις επευφημίες του πλήθους[2].
Ζήσης Σωτηρίου
Από το 1830 και μέχρι το θάνατό του, πήρε μέρος στα περισσότερα επαναστατικά κινήματα στον «ελλαδικό» χώρο και στο εξωτερικό. Kατατάχθηκε στους γαριβαλδινούς και πήγε στην Iταλία ως εθελοντης για να πολεμήσει εναντίον των αυστριακών στρατευμάτων κατοχής μαζί με τους Ηλία Στέκουλη, Σπυρίδωνα Σασσέλα, Αλέξανδρο Δόσιο, Νικόλαο Μακρή, Νικόλαο Σμολένσκη κ.α.. Yπήρξε συγγραφέας δεκάδων επαναστατικών προκηρύξεων, καθώς επίσης και της πρώτης προκήρυξης της ομάδας των εθελοντών του γαριβαλδινού στρατού, που κυκλοφόρησε στις 8 Iουνίου 1859 [3].
Με την ανακήρυξη του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, δούλεψε σαν αρχαιοφύλακας στο Mουσείο της Aκρόπολης. Σε άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται η μεγάλη του ανιδιοτέλεια και αγάπη για την πατρίδα: Ήταν ένας άνθρωπος του μόχθου, ένας πατριώτης, ανιδιοτελής, γεμάτος ζήλο, ο οποίος όταν προτάθηκε για παράσημο και αύξηση μισθού για τις υπηρεσίες που προσέφερε, αρνήθηκε και τα δύο, δηλώνοντας πως «ποτέ πώποτε δεν εζήτησα ούτε αμοιβήν τινά, ούτε αύξησιν της μισθοδοσίας μου, αν, δε, εκπληρώ το καθήκον μου πιστώς και τιμίως, τούτο το πράττω σύμφωνα με τας αρχάς μου και με τον όρκον, τον οποίο έδωσα εις την πατρίδα...»[4].
Ζήσης Σωτηρίου
Αναφορές
Τα Σέρβια κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας - σημαίνοντα πρόσωπα και γεγονότα, Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, ομιλία στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων, 29 Μαρτίου 2009
Βασίλειος Αποστόλου, Η συμβολή των Δυτικομακεδόνων στην επανάσταση του Γένους - Πορεία προς την ανεξαρτησία
Ιστολόγιο: Ούτε Θεός - ούτε αφέντης, Οραματιστές & Επαναστάτες 1830-1875 - Γαριβαλδίνοι
Ν. Κοντραρος-Ρασσιας, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 20 Ιουλίου 2010, άρθρο: Ποτέ πώποτε δεν εζήτησα αμοιβήν
Σωτηρίου, Ανδρέας
Σωτηρίου, Γεώργιος
Σωτηρίου, Διδώ
Σωτηρίου, Ζήσης
Σωτηρίου, Κατερίνα
Σωτηρίου, Κώστας
Σωτηρίου, Μαρία
Σωτηρίου, Π.
Σωτηρίου, Σοφία
Σωτηρίου, Στέφανος
Σωτηρίου, Σωτήρης
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License