.
Ο Ξάνθιππος ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός της αρχαιότητας, γιος του Αρίφρονος και πατέρας του Περικλή, από τη σύζυγό του Αγαρίστη, ανηψιά του μεταρρυθμιστή Κλεισθένη.
Το 490 π.Χ. παρέπεμψε σε δίκη το στρατηγό Μιλτιάδη, όταν εκείνος επέστρεψε από την αποτυχημένη του εκστρατεία εναντίον της Πάρου. Το484 π.Χ. ο Ξάνθιππος εξοστρακίστηκε από την Αθήνα. Ωστόσο, το 479 π.Χ. διαδέχτηκε το Θεμιστοκλή στη διοίκηση του αθηναϊκού ναυτικού.
Ηγήθηκε των αθηναϊκών στρατευμάτων στην αποφασιστική Ναυμαχία της Μυκάλης, η οποία έλαβε χώρα στις ακτές της Ιωνίας την ίδια ημέρα με τη Μάχη των Πλαταιών, το Σεπτέμβριο του 470 π.Χ. Ο ελληνικός στόλος ύστερα μετέβη στον Ελλήσποντο, αλλά όταν μαθεύτηκε πως η περίφημη γέφυρά του είχε διαλυθεί, ο Λακεδαιμόνιος Λεωτυχίδας και οι Πελοποννήσιοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Εντούτοις ο Ξάνθιππος, παρέμεινε με τον αθηναϊκό στόλο προκειμένου να καταλάβει τη Θρακική Χερσόννησο όπου οι Αθηναίοι είχαν παλαιότερα αξιοσημείωτες περιουσίες. Οι Πέρσες επιτέθηκαν ενάντια στην πόλη της Σηστού, την οποία ο Ξάνθιππος πολιόρκησε αναγκάζοντάς τη να παραδωθεί την επόμενη άνοιξη (478 π.Χ.) Ο Πέρσης κυβερνήτης Αρταύκτης αποπειράθηκε να αποδράσει, μα συνελήφθη και εγκαταλείφθηκε από τον Ξάνθιππο στην εκδίκηση των κατοίκων του Ελαιούς, που τον εκτέλεσαν. Κατόπιν ο Ξάνθιππος επέστρεψε στην Αθήνα με τους άνδρες του.
Αρχαίες Πηγές
Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι:Θεμιστοκλής, 10
Ηρόδοτος, Ιστορίες, Στ' (Ερατώ), 131, 136
Ηρόδοτος, Ιστορίες, Θ' (Καλλιόπη), 114-120
Σύγχρονες Πηγές
William Smith, «Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology», (1870), Λήμμα: Xanthippus
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License