ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Θέογνης, Θέογνις

Αρχαίος ελεγειακός ποιητής.

Όπως για τον Όμηρο, έτσι και για το Θέογνι, η νεότερη έρευνα αμφισβήτησε την ύπαρξή του. Αν για το μεγάλο επικό ποιητή δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, για το Θέογνι υπάρχει αναμφισβήτητη απόδειξη ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο. Στους στίχους 19-21 της συλλογής του, που σώζεται, ο ίδιος μιλάει για την κυριότητα των στίχων του "ώδε δε πας τις ερεί Θεογνιδός έστιν έπη του Μεγαρέος".


Ως προς την καταγωγή του ποιητή, το λεξικό της Σούδας αναφέρει ότι καταγόταν από τα Μέγαρα της Σικελίας και ότι γεννήθηκε κατά την 59η Ολυμπιάδα, δηλαδή το 545 πΧ. Επιβεβαίωση όμως της πληροφορίας αυτής δεν έχουμε από άλλη πηγή και γι' αυτό επικράτησε να λέγεται ότι κατάγεται από τα Μέγαρα της Αττικής. Στο στίχο 764 αναφέρεται ο "πόλεμος των Μήδων", άρα ο Θέογνις ζούσε κατά το 490 πΧ. Οι μελετητές του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στα Μέγαρα της Αττικής και τον τοποθετούν στα χρόνια του τυράννου των Μεγάρων Θεαγένη γύρω στο 525 π.χ.


Έχουμε μια ποιητική συλλογή του Θέογνι από 1389 ελεγειακούς στίχους. Η συλλογή χωρίζεται στο "Ελεγείων Α" στιχ. 1230) και στο "Ελεγείων Β" (στίχ. 1231 -1389). Συνήθως τα ποιήματά του απαρτίζονταν από δύο μόνο στίχους και υπάρχουν ελεγείες του που δεν ξεπερνούν του δώδεκα στίχους.


Πολλά από τα ποιήματα του Θέογνι είναι συμποσιακά. Τα διακρίνει η ευπρέπεια και ο σεβασμός προς τους θεούς. Μάλιστα δίνει και έναν κανονισμό συνιστώντας το μέτρο για την οινοποσία. Όποιος το ξεπεράσει δεν είναι πια κυρίαρχος της σκέψης και της γλώσσας του. Άλλωστε ο οίνος, κατά το Θέογνι, είναι το μέσον με το οποίο ελέγχεται ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου: "ανδρός δ' οίνος έδειξε νόον". Ο Θέογνις είχε αριστοκρατικές αντιλήψεις και μισούσε τους δημοκρατικούς. Με πάθος, τους καταπολεμούσε τις δημοκρατικές ιδέες. Τις αντιλήψεις του τις βλέπουμε στις παραινέσεις του προς το νεαρό αριστοκράτη Κύρνο τον Πολυπαϊδη, στον οποίο εξέθετε τη νοοτροπία της δωρικής αριστοκρατίας και γι' αυτόν τον παιδικό έρωτα ακόμη.


Όπως ήδη έχει λεχθεί οι γνώμες των ερευνητών διίστανται ως προς την καταγωγή του ποιητή. Αμφισβητούνται ακόμη και στίχοι του, γιατί μαζί με τα ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί στίχοι του Σόλωνα και άλλων ποιητών. Φαίνεται ότι γεννήθηκε μάλλον στα Μέγαρα της Σικελίας, γιατί η Σούδα τον αναφέρει ως συγγραφέα "ελεγειών εις τους σωθέντας των Συρακουσίων εν τη πολιορκία". Το πρόβλημα της πατρότητας του συνόλου των στίχων του παραμένει υπό συζήτηση. Άλλοι υποστηρίζουν ότι χάθηκε και ότι οι αλεξανδρινοί γραμματικοί το ανασύνθεσαν με περισυλλογή των αποσπασμάτων του, που παρέδιδαν οι διάφοροι συγγραφείς και άλλοι ότι τον πυρήνα της συλλογής του Θέογνι αποτέλεσαν οι ελεγείες που απεύθυνε προς τον Κύρνο, οι οποίες επαυξήθηκαν με προσθήκες κατά τον 5ο αι. π.Χ.


Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License