.
Ο Θεόδωρος Ηπίτης (1822-1879) ήταν έλληνας στρατιωτικός με σημαντική ανασυγκροτική δράση στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Γεννήθηκε στην Οδησσό τον Σεπτέμβριο του 1822. Πατέρας του ήταν ο ιατρός Πέτρος Ηπίτης.
Τσιγκογραφία του Θεόδωρου Ηπίτη από το περιοδικό Ημερολόγιο Σκόκου του 1888.
Σε ηλικία οκτώ χρονών πήγε στην Γενεύη όπου τέλειωσε το σχολείο. Επέστρεψε στην Ελλάδα και γράφτηκε στην Φυσικομαθηματική του Πανεπιστημίου. Έφυγε όμως για την Ρωσία, όπου εξακολούθησε τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια του Χάρκοφκ και Κρεμεντσούκ, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και Μετς, όπου επιδόθηκε στις στρατιωτικές σπουδές, τις οποίες ολοκλήρωσε στην Στρατιωτική Σχολή της Πετρούπολης. Κατατάχτηκε ως αξιωματικός στον Ρωσικό στρατό. Παραιτήθηκε το 1849 και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου κατατάχτηκε ως ανθυπολοχαγός του μηχανικού στον ελληνικό στρατό. Παντρεύτηκε την πρωτότοκη θυγατέρα του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου Αντώνιου Κριεζή. Διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Ευελπίδων μέχρι το 1852. Ακολούθως του ανατέθηκε η διοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος που μόλις είχε συσταθεί. Υπηρέτησε ξανά στην Διεύθυνση του Μηχανικού και του ανατέθηκε πάλι η διδασκαλία μέχρι το 1868. Προσλήφθηκε ως λοχαγός α' τάξης στο σώμα των Γενικών Επιτελών, και έγινε αρχηγός του επιτελείου του κατά τα μεθόρια στρατού. Του ανατέθηκε η κατασκευή λεπτομερούς τοπογραφικού χάρτη της Στερεάς Ελλάδας, η μελέτη της χώρας από ιστορική και στρατιωτική έποψη και η σχεδίαση ολόκληρου συστήματος οδοποιίας. Περιέπεσε σε δυσμένεια και γιαυτό ζήτησε την αποστράτευτή του το 1879. Αργότερα επέστρεψε ως ιδιώτης στην διεύθυνση του τμήματος του πυροβολικού στο Υπουργείο των Ναυτικών. Απεβίωσε στις 24 Φεβρουαρίου 1887.
Μελέτες
Μελέτη της πρώτης οροθετικής γραμμής
Έρευνα του εδάφους και των στρατιωτικών θέσεων
Προσδιορισμός των αμυντικών σημείων
Επιθεώρηση των βιομηχανικών έργων των Μεταλλουργείων του Λαυρίου
Σχεδίαση της διακλαδώσεως των υδραγωγικών σωλήνων της πόλης Αθηνών
Μελέτη των λιμενικών έργων Πειραιώς, Πατρών, Ύδρας
Διευθέτηση της κοίτης του χιμάρου Καρπενησίου
Μελέτη και σχεδιαγράφηση της αποξηράνσεως της Κωπαΐδος
Πηγές
ανώνυμος (1888). Κωνσταντίνος Σκόκος. επιμ. Ημερολόγιον Σκόκου. Εν Αθήναις: Εκ του Τυπογραφείου των Καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου. σελ. 334-336. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2010. (pdf)
----
Ηπίτης Αντώνιος , στρατιωτικός
Ηπίτης Θεόδωρος
Ηπίτης Ιωάννης , αντιναύαρχος
Ηπίτης Πέτρος
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License