ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Στέργιος Δούμπας γεννήθηκε στη Βλάστη (Μπλάτσι) της επαρχίας Εορδαίας της Μακεδονίας το 1794.

Στέργιος Δούμπας


Βιογραφία

Η βλαχόφωνη οικογένεια Δούμπα κατάγονταν από το Λινοτόπι του Γράμμου. Μετά την καταστροφή του οικισμού από τους Τουρκαλβανούς βαζιβουζούκους η οικογένεια Δούμπα κατέφυγε στο Μπλάτσι και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις Σέρρες. Ο Στέργιος ήρθε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1815 σε ηλικία εικοσιενός ετών από τις Σέρρες ως έμπορος βαμβακιού. Αρχικά εργάστηκε στην εμπορική επιχείρηση του μετέπειτα πεθερού του Μιχαήλ Κούρτη. Το 1817 ίδρυσε στις Σέρρες μαζί με τα αδέρφια του Θεόδωρο και Νικόλαο τον εμπορικό οίκο "Αυτάδελφοι Μιχαήλ Δούμπα". Παντρεύτηκε τη Μαρία Μιχαήλ Κούρτη το γένος Τούφλη ή Παπαναούμ. Το μυστήριο του γάμου τελέστηκε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Τουρκομεριτών Ελλήνων καθώς ο Στέργιος Δούμπας ήταν επικεφαλής της Δωδεκάδος δηλαδή του συμβουλίου που διοικούσε την ελληνική Αδελφότητα του Αγίου Γεωργίου. Από αυτόν το γάμο γεννήθηκαν δύο αγόρια ο Μιχαήλ το 1828 κι ο Νικόλαος το 1830.

Ο πεθερός του Στέργιου Δούμπα, Μιχαήλ Κούρτης αναφέρεται στα εμπορικά του έγγραφα ότι ήταν από τη Λάρισα κι από έμμεσες μαρτυρίες συμπεραίνουμε την απώτερη μοσχοπολίτικη καταγωγή του. Από τις θυγατέρες του η πρωτότοκη Μαρία παντρεύτηκε τον Στέργιο Δούμπα, η τριτότοκη Σοφία τον Μετσοβίτη βαρώνο Τοσίτσα στο Λιβόρνο, η τεταρτότοκη τον Μοσχοπολίτη Δημήτριο Θεοδώρου Τύρκα, η πεμπτότοκη τον Μπλατσιώτη τραπεζίτη Μενέλαο Γερμάνη στο Βουκουρέστι κι η υστερότοκη Αναστασία τον Λινοτοπίτη Ραφαήλ Δούμπα, πρωτοξάδερφο μάλλον του Στέργιου. Ο Μιχαήλ Κούρτης είχε μόνο ένα γιο, τον δευτερότοκο Δημήτριο. Από το γάμο τη τεταρτότοκης θυγατέρας του Μιχαήλ Κούρτη με τον Δημήτριο Θεοδώρου Τύρκα (το γένος Δέμελιτς) προήλθε η μετέπειτα σύζυγος του Σίνα του νεότερου.

Ο Στέργιος Δούμπας αναδείχτηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα της Βιέννης. Μεγαλέμπορος και χρηματιστής, διετέλεσε ελεγκτής της εθνικής τράπεζας της Αυστρίας. Πλούτισε στην Αυστρία από το εμπόριο βαμβακιού και χρηματιστηριακές δραστηριότητες.

Δώρισε μεγάλα ποσά για την ίδρυση και συντήρηση σχολείων στην γενέτειρά του και στις Σέρρες. Οι δωρεές του δεν έλειψαν κι από την Αθήνα πρωτεύουσα του Νεοελληνικού κράτους. Με δικά του έξοδα έγιναν μεταξύ άλλων τα έργα του Rahl στα Προπύλαια και την Στοά του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρύματος του οποίου υπήρξε Μεγάλος Ευεργέτης. Πιστό τέκνο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ο Στέργιος Δούμπας δώρησε τους κρυστάλλινους πολυελαίους που λαμπρύνουν τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι μέχρι σήμερα. Άνθρωπος εξαιρετικά λιτός και σεμνός ἐμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του Οθωμανός υπήκοος, δηλώνοντας στην ομήγυρή του ότι "κι αν μου αφαιρέσουν τα πλούτη και τις τιμές, την ελληνική μου ψυχή δε μπορούν να μου την αφαιρέσουν". Πέθανε το 1870 και ετάφη στο ελληνικό τμήμα του Κοιμητηρίου Σανκτ Μαρξ της Βιέννης.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License