.
Η Σόνια Θεοδωρίδου (γενν. 1958) είναι Ελληνίδα υψίφωνος από τη Βέροια, η οποία έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους όπερας διεθνώς.
Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση
Η Θεοδωρίδου γεννήθηκε στη Βέροια της Μακεδονίας και μεγάλωσε στη Χαραυγή, ένα χωριό της Αγίας Παρασκευής Εορδαίας.[1] Παρακολούθησε το Ελληνικό Εθνικό Ωδείο (που ίδρυσε ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης), αποφοιτώντας με άριστα. Έλαβε υποτροφία Μαρία Κάλλας για σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει με τη Βέρα Ρόζσα.
Καριέρα
Έχει συνεργαστεί με την Όπερα της Φραγκφούρτης, την Κρατική Όπερα του Βερολίνου, την Deutsche Oper Berlin, την Κρατική Όπερα του Αμβούργου, το Εθνικό Θέατρο του Μονάχου, το Κρατικό Θέατρο της Στουτγάρδης, το Theatre Royal de la Monnaie, το Théâtre du Châtelet, το Teatro Comunale di Firenze, το Teatro la Fenice, το Theater Basel, την Opéra National de Lyon, την Opéra National de Montpellier, την Κρατική Όπερα της Ουγγαρίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Ηρώδου Αττικού, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Αρχαίο Θέατρο Δελφών. Στους ρόλους της Θεοδωρίδου περιλαμβάνονται οι Fiordiligi στο Έτσι κάνουν όλες, η Elvira στο Ντον Τζοβάννι, η Pamina στο Ο Μαγικός Αυλός, ο ομώνυμος ρόλος στην Αλτσίνα, η Violetta στην Τραβιάτα, η Gilda στο Ριγκολέττο, η Angelica στο Suor Angelica, η Mimi στο Λα Μποέμ, η Euridice, Salud στο La vida breve, η Fiorilla στο Ο Τούρκος στην Ιταλία, η Corinna στο Il viaggio à Reims, η Giulietta στο I Capuleti ei Montecchi, ο ομώνυμος ρόλος στο Maria Stuarda, η Κλεοπάτρα στο Ο Ιούλιος Καίσαρ στην Αίγυπτο, η Jenny στο Mahagonny και το Καβαλερία Ρουστικάνα. Έχει κυκλοφορήσει δύο CD όπερας.[2]
Η Θεοδωρίδου έχει πει σε συνεντεύξεις της ότι της αρέσει να τραγουδά το έργο των Ζακ Μπρελ, Κουρτ Βάιλ, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Εντίθ Πιάφ όσο της αρέσει και η όπερα.[3] Το 2010 μαζί με τον σύζυγό της (μαέστρος Θοδωρής Ορφανίδης) δημιούργησαν την «Orchestra Mobile», μια ορχήστρα που αποτελείται από καταξιωμένους Ευρωπαίους μουσικούς που μπορούν να παίξουν σε κάθε πόλη κυριολεκτικά ταυτόχρονα. Τον Απρίλιο του 2011, διοργάνωσε και πραγματοποίησε μια φιλανθρωπική συναυλία με την Orchestra Mobile στο Μέγαρο Μουσικής Παρνασσός στην Αθήνα για τη στήριξη των θυμάτων του σεισμού της Ιαπωνίας του 2011.[4]
Προσωπική ζωή
Τον Αύγουστο του 2011, η Θεοδωρίδου παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Ορφανίδη, μαέστρο, στην Κρήτη.[5] Η Θεοδωρίδου έχει έναν γιο από τον πρώτο της γάμο.
Παραπομπές
Thanopoulos, Maria (18 Φεβρουαρίου 2013). «"Με ενοχλεί η υποκρισία και η αναξιοκρατία στην Ελλάδα" | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» ["I am bored with hypocrisy and inexperience in Greece" | interview to Maria Thanopoulou]. news.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017.
Vatopoulos, Nikos (3 Σεπτεμβρίου 2011). «Σόνια Θεοδωρίδου, η ζωή ξαναρχίζει πιο ωραία» [Sonia Theodoridou, life is restarted better] (στα Greek). Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017.CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
Βουλγαρη, Σαντρα (17 Φεβρουαρίου 2008). «Στην Ελλάδα γίνεσαι σπουδαίος όταν φεύγεις, Συνέντευξη στη Σαντρα Βουλγαρη» [In Greece you become great when you leave]. Kathimerini. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017.
«Συναυλία για τα θύματα του σεισμού της Ιαπωνίας» [Concert for the victims of the earthquake in Japan]. ελculture. 19 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017.
«Σόνια Θεοδωρίδου, η ζωή ξαναρχίζει πιο ωραία, Του Νικου Βατοπουλου | Kathimerini». Ανακτήθηκε στις 2017-04-05.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License