Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής αρχίζουν το 1940 κοντά στον Klaus Frislander, ενώ καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του κρίνεται η γνωριμία του με τους Πικιώνη και Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Το 1943 γράφεται στο προπαρασκευαστικό τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τους Δ. Μπισκίνη και Π. Μαθιόπουλο και την επόμενη χρονιά εισάγεται στο εργαστήριο του Κ. Παρθένη, τον οποίο όμως θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μόνο για λίγο εξαιτίας της αποχώρησης του τελευταίου. Παίρνει το δίπλωμά του το 1949 και το 1951 διορίζεται επιμελητής στην έδρα του ελεύθερου σχεδίου με καθηγητή τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το διδακτικό του έργο συνεχίζεται και στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των ετών 1958-1976, οπότε και εκλέγεται καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. εγγράφεται ως ελεύθερος μαθητής στη Ecole des beaux-arts του Παρισιού (1953-56), όπου μεταξύ άλλων παρακολουθεί και μαθήματα χαρακτικής.

Το 1960 με τιμητική υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης μελετά τα Μουσεία της χώρας, ενώ στα 1972 αποσπά τη χορηγία του Ιδρύματος Ford προκειμένου να αφοσιωθεί απερίσπαστος για ένα χρόνο στη χαρακτική και τη ζωγραφική. To 1948 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ρόμβος στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στην Πανελλήνια έκθεση. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από σαράντα ατομικές εκθέσεις, ενώ οι συμμετοχές του σε ομαδικές ξεπερνούν τις είκοσι. Ανάμεσα σ' αυτές ξεχωρίζουν οι Biennale του S΄o Paulo (1957 και 1965) και της Αλεξάνδρειας (1959), καθώς και οι Διεθνείς Εκθέσεις Χαρακτικής στο Λουγκάνο και το Τόκυο (1960 και 1964). Αναλαμβάνει την εκτέλεση τοιχογραφιών για τη διακόσμηση δημόσιων χώρων, όπως για παράδειγμα η εκκλησία της Ναυτικής βάσης του Σκαραμαγκά και η Ορθόδοξη εκκλησία του Ρόττερνταμ. Μεταξύ των διακρίσεων που έχει αποσπάσει αξίζει να αναφερθεί το Βραβείο Κριτικών (έπαθλο Κεράνη) για το έργο του "Ναυπηγείο" (1962). Μέσα στη δεκαετία του '80 μεταφράζει και επιμελείται την έκδοση Το βιβλίο των τεχνών ή πραγματεία περί της ζωγραφικής του Cennino Cennini.

Ζωγράφοι

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License