ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Μάκης (Ευθύμιος) Τριανταφυλλόπουλος (14 Αυγούστου 1954) είναι Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954 και είναι γιος του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλόπουλου, αξιωματικού της χωροφυλακής δημοκρατικών φρονημάτων που είχε αποταχθεί από τη χούντα και είχε υπηρετήσει στη φρουρά του Ανδρέα Παπανδρέου, και της Ευγενίας. Πρώτος του ξάδερφος είναι ο δημοσιογράφος και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος. Η καταγωγή του είναι από το Λεόντιο Αχαϊας. Φοίτησε για τρία χρόνια στην Ιατρική Σχολή της Μπολώνια της Ιταλίας, για δύο χρόνια πολιτικές επιστήμες στο ίδιο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια με μετεγγραφή για δύο χρόνια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και έγινε γνωστός μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές "Ζούγκλα" και "Κίτρινος Τύπος" στους τηλεοπτικούς σταθμούς Star, Σκάϊ, Alpha και Alter, στο οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα με την τηλεοπτική και εκδοτική του δράση, πραγματοποιεί ραδιοφωνικές εκπομπές ενώ διατηρεί και τον ενημερωτικό ιστότοπο "Zougla.gr". Τον Αύγουστο του 2008 ανέλαβε[1] την θέση του αντιπροέδρου στην ΠΑΕ Ηρακλής.

Κατοικεί[2] στην Εκάλη. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει παιδιά.

Τηλεοπτική παρουσία

Την δεκαετία του 1990 εργάστηκε αρχικά στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ και στη συνέχεια στο Σκάϊ και τον Alpha, όπου διατηρούσε δύο εκπομπές: τον "Κίτρινο Τύπο" και την "Ζούγκλα". Το 2000 αποχώρησε[3] από τον Alpha, στον οποίο επέστρεψε λίγο αργότερα για να αποχωρήσει[3] εκ νέου το 2003, όταν και συγκρούστηκε με την διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού λόγω[4] της άρνησης της διοίκησης να προβληθούν για δεύτερη φορά επίμαχα βίντεο για αυθαίρετα κτίσματα του επιχειρηματία Θεοχαράκη. Να σημειωθεί ότι η εκπομπή διακόπηκε[4] στον αέρα. Σύμφωνα[4] με τη διοίκηση αν και ο Τριανταφυλλόπουλος είχε υποσχεθεί να μην προβάλει τα συγκεκριμένα βίντεο, λόγω απειλής μηνύσεων και αγωγών καθώς και αμφισβήτησης των στοιχείων, αθέτησε την υπόσχεσή του με αποτέλεσμα να του ζητηθεί να μαγνητοσκοπεί τις εκπομπές του δύο μέρες πριν από την προβολή τους. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε[4] ότι είχε συμφωνήσει κάτι ενώ η ΕΣΗΕΑ μίλησε[4] για λογοκρισία. Επέστρεψε στον Alpha για τρίτη φορά το 2004 αλλά αποχώρησε[3] τον Οκτώβριο του 2006 καθώς συγκρούστηκε με την διοίκηση του καναλιού. Αιτία ήταν το θέμα της εκπομπής "Κίτρινος Τύπος", η οποία είχε ως θέμα το μαύρο χρήμα προς τους πολιτικούς. Σύμφωνα με την διοίκηση του ζητήθηκε[3] να διευκρινίσει αν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες που επρόκειτο να μεταδώσει και αν η έρευνα που παρουσίαζε ήταν τεκμηριωμένη ενώ κατά τον Τριανταφυλλόπουλο του ζητήθηκε[3] να μην προχωρήσει η μετάδοση της εκπομπής ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν από πολιτικούς. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανακοίνωσε την συνεργασία του με τον τηλεοπτικό σταθμό Alter, στον οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα διατηρώντας και τις δύο εκπομπές.


Εκδοτική παρουσία

Το 2005 μαζί με τον Τάσο Καραμήτσο και τον Θέμο Αναστασιάδη ίδρυσαν την εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα, το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε στις 27 Φεβρουαρίου. Το ποσοστό του στην εφημερίδα ήταν 40%. Η εφημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στις 14 Ιανουαρίου 2008, μετά από την κριτική που δέχτηκε η εφημερίδα για την υπόθεση της απόπειρας αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος διαχώρισε δημόσια τη θέση του από την στάση που τήρησε η εφημερίδα. Την ίδια ημέρα, με απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από την γενική συνέλευση δημοσιογράφων και εργαζομένων, ο Τριανταφυλλόπουλος τέθηκε «εκτός της οικογένειας της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα"».[5] Μετά τον διαχωρισμό αυτό ακολούθησε τηλεοπτική κόντρα μεταξύ του Θέμου Αναστασιάδη και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου μέσα από τις εκπομπές τους. Παράλληλα ο Τριανταφυλλόπουλος κατηγόρησε[6] τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Κλαδά ότι προσπάθησε, μέσω βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος και επισκέφθηκε τον Τριανταφυλλόπουλο, να μεσολαβήσει έτσι ώστε ο Θέμος Αναστασιάδης να τακτοποιήσει οικονομικές εκρεμμότητές του. Ο βουλευτής αργότερα αποκαλύφθηκε[7] ότι ήταν ο Κώστας Κουκοδήμος ενώ η καταγγελία του Τριανταφυλλόπουλου για τον Κλαδά μπήκε[7] στο αρχείο. Τον Μάρτιο του 2008 ανακοινώθηκε ότι ο Τριανταφυλλόπουλος πούλησε[8] το μερίδιό του στην εφημερίδα (40 %) στην εταιρία "Πήγασος" της οικογένειας Μπόμπολα για περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Για την υπόθεση Ζαχόπουλου, όσον αφορά την δημοσίευση προσωπικών στιγμών από την εφημερίδα, ο Τριανταφυλλόπουλος απαλλάχθηκε[9] από το δικαστήριο.

Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε μαζί με τον Θανάση Λάλα την εβδομαδιαία εφημερίδα "Veto", η οποία έκλεισε[10] τον Δεκέμβριο του 2010 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Από την εφημερίδα είχε αποχωρήσει νωρίτερα ο Θανάσης Λάλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας αγωγές έχουν καταθέσει[11] οι Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος.


Αποκαλύψεις

Οι εκπομπές του συχνά είχαν αποκαλυπτικό περιεχόμενο δημιούργωντας εκτενείς συζητήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον χώρο της πολιτικής.

Κατα τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από τα δικαστήρια και εχει τιμωρηθεί πολλάκις από την ΕΣΗΕΑ. Στις 22 Οκτωβρίου 1995 το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ του επέβαλε[12] την ποινή της εξάμηνης διαγραφής σχετικά με καταγγελίες ασθενών που προβλήθηκαν στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος". Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε, ύστερα από προσφυγή του Τριανταφυλλόπουλου, την επικύρωση[12] της αρχικής ποινής. Τον Ιανούαριο του 1996 η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε[12] την διαγραφή για ένα έτος του Τριανταφυλλόπουλου ύστερα από εξώδικο δήλωση καθηγητού, ο οποίος θεώρησε ότι προσβλήθηκε από ραδιοφωνικές εκπομπές του δημοσιογράφου. Το ίδιο έτος το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε[12][13] τον Τριανταφυλλόπουλο σε πρόστιμο τριάντα εκατομμυρίων δραχμών καθώς διαστρέβλωσε σκοπίμως και εκ προθέσεως το νόημα περικοπής που απομόνωσε από την αναφορά του κ. Παπαθεμελή, προσδίδοντας σ' αυτήν εκ διαμέτρου αντίθετο περιεχόμενο από το πραγματικό. Ο Παπαθεμελής είχε καταφύγει στην δικαιοσύνη καθώς στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος" το 1995 ο Τριανταφυλλόπουλος υπονόησε ότι ο πρώτος υπήρξε χουντικός. Παράλληλα η ΕΣΗΕΑ του επέβαλε[12] την ποινή της ανάκλησης στην τάξη. Στις 8 Νοεμβρίου 1996 το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε[12] την διαγραφή του Τριανταφυλλόπουλου για έναν μήνα καθώς έκρινε ότι συκοφάντησε συνάδελφό του. Στις 4 Ιανουαρίου 2001 το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ επέβελε[12] την την ποινή της διαγραφής για τρεις μήνες στον Τριανταφυλλόπουλο ύστερα από καταγγελία δικηγόρου για πλαστά έγγραφα και ψεύδη που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια εκπομπής. Το 2002 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών τον καταδίκασε[14] σε φυλάκιση 15 μηνών για κατά συρροή συκοφαντική δυσφήμηση του Σιδερίδη, αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον οποίο είχε κατηγορήσει σε εκπομπή του πως είχε κτίσει εξοχική κατοικία στα καμμένα στον Διόνυσο. Η αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσε ο Τριανταφυλλόπουλος κατά της απόφασης του εφετείου απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο.[14]

Το 2007 το Μονομελές Πρωτοδικείο επιδίκασε[15] 60.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο Αλμυρού, Σπύρο Ράππο, για συκοφαντική δυσφήμιση, απόφαση για την οποία έχει κατατεθεί έφεση από τον δημοσιογράφο, ενώ το 2009 για την ίδια υπόθεση το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε[15] ποινή φυλάκισης δύο ετών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως. Ο δημοσιογράφος ζήτησε[15] έφεση, η οποία είχε και ανασταλτικό χαρακτήρα. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το Εφετείο Αθηνών επιδίκασε στον Μιχαήλ Σταθόπουλο αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ κρίνοντας ως «ψευδείς, υβριστικούς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με τη συμμετοχή του πρώτου στο παραδικαστικό κύκλωμα. Την αποζημίωση υποχρεούνται να καταβάλουν ο Τριανταφυλλόπουλος και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ενώ τα χρήματα, σύμφωνα με τον Σταθόπουλο, θα διατεθούν στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών για έρευνα με αντικείμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία.[16] Επίσης μέχρι σήμερα ο Αδάμ Ρεγκούζας έχει δικαιωθεί[17] από τα ελληνικά δικαστήρια σχετικά με αυτά που είχαν ακουστεί στις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου.

Παράλληλα τα κανάλια στα οποία εργαζόταν έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για ρεπορταζ που έχει μεταδώσει ή για την χρήση κρυφής κάμερας. Συγκεκριμένα[12] στις 26 Νοεμβρίου 1996 ο Σκάι τιμωρήθηκε με πέντε εκατομμύρια δραχμές για τη χρησιμοποίηση κρυφής κάμερας στις εκπομπές Ζούγλα και Κίτρινος Τύπος, την 1η Απριλίου 1997 ο Σκάι τιμωρήθηκε με πρόστιμο είκοσι εκατομμυρίων δραχμών για χρήση κρυφής κάμερας, τον Ιανουάριο του 2000 τιμωρήθηκε ο Alpha με εξήντα εκατομμύρια δραχμές και τρεις ημέρες μετάδοσης της απόφασης στα δελτία ειδήσεων για χρήση κρυφής κάμερας και για προσβολή της τιμής και της υπόληψης του ατόμου, τον Μάιο του 2000 τιμωρήθηκε ο Alpha με ηθική κύρωση, δηλαδή για πέντε ημέρες να διαβάζεται στα δελτία ειδήσεων του σταθμού η καταδικαστική απόφαση του ΕΣΡ σχετικά με εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου, στην οποία παραβιάστηκαν[12] άρθρα του συντάγματος (ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας κ.α.), τον Δεκέμβριο του 2000 το ΕΣΡ επέδωσε σύσταση στον Alpha καθώς και ηθική κύρωση η καταδικαστική απόφασή του να διαβάζεται για τρεις ημέρες στα δελτία ειδήσεων του σταθμού για παραβίαση τεκμήριο αθωότητας κ.α., στις 23 Μαΐου 2002 καταδικάστηκε ο Alpha να πληρώσει 100.000 ευρώ καθώς και να αναφέρει την καταδικαστική απόφαση επί τρεις ημέρες στα δελτία ειδήσεων καθώς σε εκπομπή του σχετικά με τον βουλευτή Χρυσανθακόπουλο παραβίασε κανόνες δεοντολογίας κ.α., τον Οκτώβριο του 2004 καταδικάστηκε το Alter σε πρόστιμο 50.000 ευρώ για δημόσιο διασυρμό, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το Alter καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο πενήντα χιλιάδων και εκατό χιλιάδων ευρώ για χρήση κρυφής κάμερας και για αθέμιτο τρόπο συλλογής πληροφοριών, τον Ιούλιο του 2005 στο Αλτερ επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ για παράνομη μαγνητοφώνηση κ.α.

Να σημειωθεί ότι μεγάλο σάλο είχε προκαλέσει η προβολή προσωπικών στιγμών του Στέφανου Κορκολή με μια 15χρονη. Ο Κορκολής αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ η ΕΣΗΕΑ είχε χαρακτηρίσει[6] «αήθη τηλεοπτικό κανιβαλισμό» την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο. Επίσης η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε[6] πρόστιμο 35 εκατομμυρίων δραχμών στον Τριανταφυλλόπουλο και τον τηλεοπτικό σταθμό για την προβολή της κασέτας.

Κατα καιρούς είχε συγκρουστεί με τον Αλέξη Κούγια καθώς και με τον Σωκράτη Γκιόλια, δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτη του, τον οποίο κατηγορούσε[18] για την στάση του στην κόντρα μεταξύ Κουρή - Κοντομηνά ενώ τον έδειχνε ως ιδιοκτήτη του trokiko.blogspot.com.

Κριτική έχει δεχθεί και για το ότι δεν έχει υπηρετήσει[19] στον στρατό επικαλούμενος λόγους ψυχικής υγείας. Ο ίδιος ισχυρίζεται[19] ότι δεν υπηρέτησε επειδή η Χούντα απέταξε τον πατέρα του από τη χωροφυλακή.
Πηγές

↑ Ανάληψη καθηκόντων αντιπροέδρου, από την ιστοσελίδα pathfinder.gr
↑ Εκάλη, από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία
↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Διαμάχη Alpha - Τριανταφυλλόπουλου, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Πόλεμος Μάκη - Alpha, από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία
↑ Εκτός της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
↑ 6,0 6,1 6,2 Διαμάχη Αναστασιάδη - Τριανταφυλλόπουλου, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
↑ 7,0 7,1 Στο αρχείο η υπόθεση Κλαδά, από το apn.gr
↑ Πώλησγ Πρώτου Θέματος, από την ιστοσελίδα makthes.gr
↑ Απαλλαγή Τριανταφυλλόπουλου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
↑ Κλείσιμο Veto, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
↑ Αγωγές Μπακογιάννη - Βενιζέλου, από την εφημερίδα "Αυγή"
↑ 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 12,7 12,8 Κύριε Μ. κοίτα τι έκανες, άρθρο του "Ιού"
↑ Καταδίκη Τριανταφυλλόπουλου, από την ιστοσελίδα hyper.gr
↑ 14,0 14,1 Απόφαση Αρείου Πάγου, άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία"
↑ 15,0 15,1 15,2 Δίκη Τριανταφυλλόπουλου, από την ιστοσελίδα neostypos.gr
↑ Τριανταφυλλόπουλος: Αποζημίωση σε Μιχ. Σταθόπουλο, άρθρο της εφημερίδας "Η Ναυτεμπορική"
↑ Δικαίωση Ρεγκούζα, από το zougla.gr
↑ Κόντρα Τριανταφυλλόπουλου - Γκιόλια, από την εφημερίδα "Ημερησία"
↑ 19,0 19,1 Η «παρέλαση» των φυγόστρατων, από την εφημερίδα "Το Βήμα"

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License