ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η Λαοδίκη ήταν μια πριγκίπισσα της Συρίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν κόρη του ηγεμόνα των Σελευκιδών, Αντίοχου Δ' του Επιφανούς και της Λαοδίκης Δ'. Νυμφεύθηκε το βασιλιά του ελληνιστικού Βασιλείου του Πόντου, Μιθριδάτη Ε' τον Ευεργέτη.

Βιογραφικά στοιχεία

Όταν ανήλθε στο θρόνο των Σελευκίδων ο εξάδελφός της, Δημήτριος Α' ο Σωτήρ, αποδείχτηκε άνδρας με μεγάλο κουράγιο και σθεναρή αποφασιστικότητα. Αυτό ήταν αρκετό, εκτός από τη φυγή του χωρίς άδεια από τη Ρώμη, για να προκαλέσει την εχθρότητα της Συγκλήτου. Δυστυχώς, ανησύχησε και τους γειτονικούς βασιλείς. Τον εξάδερφό του, Πτολεμαίο ΣΤ' Φιλομήτορα, τον έκανε εχθρό με τα σχέδιά του να κατακτήσει την Κύπρο. Ο βασιλιάς της Περγάμου, Άτταλος Β', έφερε στο προσκήνιο ένα νέο διεκδικητή του θρόνου της Συρίας, τον Αλέξανδρο Α' Βάλα, έναν όμορφο νέο άντρα του οποίου η πραγματική καταγωγή είναι αμφίβολη, αλλά ο ίδιος υποστήριζε πως ήταν γιος του Αντίοχου Δ' του Επιφανούς. Την υπόθεση τη δική του και της φερόμενης ως αδελφής του Λαοδίκης Στ' προώθησε στη Ρώμη ο Ηρακλείδης, πρώην υπουργός του Αντίοχου Δ' και αδερφός του Τιμάρχου, επαναστάτη σατράπη της Μηδίας που εκθρόνισε ο Δημήτριος.

Με εξασφαλισμένη την εύνοια της Συγκλήτου, ο Αλέξανδρος επέστρεψε στην ανατολή, για να κατακτήσει τη Συρία. Ο Πτολεμαίος Στ' έστειλε σε βοήθειά του στρατό. Ξέσπασε επανάσταση από τις συνδυασμένες δυνάμεις του Αλεξάνδρου, της πριγκίπισσας Λαοδίκης Στ', του Αττάλου Β', του Αριαράθη Ε' της Καππαδοκίας και του Πτολεμαίου Στ'. Τελικά ο Δημήτριος ηττήθηκε και σκοτώθηκε το 150 π.Χ. κοντά στην Αντιόχεια.

Το χέρι της Λαοδίκης δόθηκε στον βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη Ε'. Μαζί του απέκτησε τουλάχιστον τρία παιδιά, τον Μιθριδάτη Στ' Ευπάτορα, έναν από τους πιο αξιόλογους πολεμίους της ρωμαϊκής παντοδυναμίας, τη Λαοδίκη που παντρεύτηκε με τον πρώτο, και έναν ακόμη γιο, που έφερε επίσης το όνομα Μιθριδάτης. Όταν ο σύζυγός της δολοφονήθηκε στην αυλή επικράτησε μεγάλη αναταραχή, καθώς μάλιστα οι πιθανοί διάδοχοι ήταν ανήλικοι. Κατάφερε να συγκρατήσει τα πράγματα βασιλεύοντας η ίδια ως επίτροπός τους. Τελικά φυλακίστηκε από τον Μιθριδάτη Ευπάτορα περίπου το 116 π.Χ. ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 15 ετών.

Χρονολόγιο

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Λαοδίκης Στ' , κόρης του Αντίοχου Δ' του Επιφανούς και της Λαοδίκης Δ'.
162 π.Χ. Ο Δημήτριος Α' Σωτήρ ανέρχεται στο θρόνο των Σελευκιδών.
152 π.Χ. Ο Αλέξανδρος Α' Βάλας υποκινεί επανάσταση με τη στήριξη των Ρωμαίων. Πολλοί ηγεμόνες τάσσονται στο πλευρό του, καθώς θεωρούν απειλή το Δημήτριο. Μαζί του τάσσεται και η πριγκίπισσα Λαοδίκη.
150 π.Χ. Θάνατος του Δημητρίου Α' Σωτήρα κοντά στην Αντιόχεια.
Γάμος με τον Μιθριδάτη Ε' Ευεργέτη, βασιλιά του Πόντου, και γεννήσεις των παιδιών τους.
120 π.Χ. Θάνατος του Μιθριδάτη Ε'. Στον θρόνο ανέρχεται ο γιος του, Μιθριδάτης Στ' Ευπάτωρ, ωστόσο επειδή ήταν ανήλικος, στο όνομά του κυβερνά η μητέρα του, Λαοδίκη.
116 π.Χ. Απομάκρυνση της Λαοδίκης από το γιο της.


Πηγές

* www.livius.com, Laodice VI
* www.livius.com, Mithridates
* To λήμμα Δημήτριος Α' Σωτήρ.

Δείτε Επίσης

* Δυναστεία των Σελευκιδών
* Βασίλειο του Πόντου
* Αυτοκρατορία των Σελευκιδών
* Ελληνιστική Περίοδος

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License