ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Κλέων Ρίζος Ραγκαβής (1842 - 1917) ήταν Έλληνας λόγιος, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης.

Κλέων Ρίζος Ραγκαβής

Πίνακας του Κλέων Ραγκαβή από το περιοδικό Ποικίλη Στοά του 1888

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στίς 10 Οκτωβρίου 1842. Πατέρας του ήταν ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής. Αφού σπούδασε Νομική και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Μόναχο και στη Χαϊδελβέργη, επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, και αργότερα σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό όπως γραμματέας στην Ουάσιγκτον (1867-1871), στη Βιέννη (1871-1873), καθώς και στην Αγία Πετρούπολη.
Αργότερα τοποθετήθηκε γενικός πρόξενος στο Βουκουρέστι (1873-1879), διπλωματικός πράκτορας στην Αλεξάνδρεια (1880-1882) οπότε και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρέσβης στη Σόφια, Αγία Πετρούπολη και Βερολίνο.

Την περίοδο που ήταν φοιτητής, και ενώ ο πατέρας του ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Κλέων Ραγκαβής είχε πρωτοστατήσει στις ταραχές που ξέσπασαν στο πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα, τον Μάιο του 1859, στα λεγόμενα σκιαδικά όπως έμειναν ευρύτερα γνωστά στην ιστορία.

Πρωτοεμφανίσθηκε στα γράμματα και την ποίηση το 1850, στον ετήσιο ποιητικό διαγωνισμό που είχε καθιερώσει ο Αμβρόσιος Ράλλης. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μία ποιητική συλλογή με τον τίτλο "Άλγη" καθώς και τα θεατρικά έργα: "Ιουλιανός ο παραβάτης", "Οι Ίσαυροι", "Ηράκλειος", "Η Δούκισσα των Αθηνών" κ.ά.. Λογοτεχνικά ήταν γνήσια ρομαντικός, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις δραματικές συγκρούσεις χαρακτήρων των ιστορικών του έργων. Συγκεκριμένα το έργο του Ιουλιανός ο παραβάτης είχε προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις ακόμα και στην ελληνική Βουλή, θεωρώντας κάποια σημεία του ως αντιχριστιανικές θέσεις. Υπήρξε δε υπέρμαχος, όχι της απλής, αλλά της αρχαΐζουσας καθαρεύουσας. Προσπάθησε να συνεχίσει την Φαναριώτικη λογοτεχνία χωρίς όμως επιτυχία. Με τον Κλέωνα Ραγκαβή έκλεισε και ο κύκλος των ποιητών της λεγόμενης "Αθηναϊκής Σχολής".

Ο Κλέων Ραγκαβής απεβίωσε στην Νίκαια της Γαλλίας στις 20 Ιανουαρίου του 1917.
Ιδιαίτερη αναφορά
" «Πρωτοστάτησε στις αντιμοναρχικές εκδηλώσεις (Σκιαδικά) που έγιναν στην Αθήνα το 1859. Ονομάσθηκαν σκιαδικά από τα σκιάδια (καπέλα ψάθινα εγχώριας παραγωγής) που φορούσαν οι φοιτητές στην πορεία τους από το Ζάπειο μέχρι το Πεδίο του Άρεως εκδηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στους εμπόρους εισαγωγής ευρωπαϊκών. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν, όταν επετέθηκαν και φιλοβασιλικοί νέοι κατά την εποχή του Όθωνα.[1]
Εργογραφία

Ποίηση
Άλγη. Λειψία, (1893)
Θέατρο
Ιουλιανός ο παραβάτης, 1877 Ανθολόγηση νεοελληνικών κειμένων.
Θεοδώρα· Ποίημα δραματικόν εις μέρη πέντε μετά σημειώσεων. Λειψία, τυπ.Δρουγουλίνου, 1884.
Το πυρ υπό την αιθάλην· Κωμωδία εις μέρη δύο. Λειψία, τυπ. Δρουγουλίνου, 1885.
Οι Ίσαυροι. 1885.
Ηράκλειος· Δράμα εις μέρη πέντε μετά σημειώσεων. 1885.
Η Δούκισσα των Αθηνών. 1905.

Βραβεύσεις

Έργα του που βραβεύτηκαν είναι:

Χαράλδος ο Ηγεμών των Βαγιάρων, στον διαγωνισμό της Εστίας
Η δούκισσα των Αθηνών, στον Διαγωνισμό Δραματικής της Δ' Ολυμπιάδας

Παραπομπές

↑ Εγκυκλοπαίδεια Δομή

Πηγές

"Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.51ος, σελ.210.
Κλέων Ραγκαβής συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
βιογραφικό σημείωμα στο Εθνικό κέντρο βιβλίου
Κλέων Ρίζος Ραγκαβής, επιμ. (1877) (στα Ελληνικά). Ιουλιανός ο Παραβάτης. Αθήνα: Εκ του Τυπογραφείου Πέτρου Πέρρη. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2010.
Ιωάννης Αρσένης (1888). Ποικίλη Στοά: Εθνική εικονογραφημένη επετηρίς. Αθήνα: Επί του Τυπογραφείου Αττικού Μουσείου. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2010.
Οικογένεια Ρίζο Ραγκαβή

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License