.
Ο Κίτσος Μαλτέζος (14 Αυγούστου 1921 - 1η Φεβρουαρίου 1944) ήταν Έλληνας φοιτητής που δολοφονήθηκε
από μέλη του ΕΛΑΣ σπουδάζουσας.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Γιάννη Μαλτέζου - Μακρυγιάννη και της Φούλας Κωνσταντινίδου. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εγγονός του καθηγητή του Πολυτεχνείου, Γεώργιου Μαλτέζου[1], τρισέγγονος του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάνη καθώς και απόγονος της παλαιάς οικογένειας Σκουζέ. Αποπεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα εκπαιδευτήρια Μακρή. Το 1942 ως φοιτητής Νομικής[1] στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), όπου ανήλθε στην ιεραρχία, σύντομα όμως αποχώρησε για να διαγραφεί τελικώς στις αρχές του 1943 από την ίδια την οργάνωση. Λίγο μετά εντάχθηκε στην ένοπλη αντιστασιακή οργάνωση Ρήλος - Ρωµυλία - Νήσοι (ΡΑΝ), οργάνωση που δεν ελεγχόταν από το ΚΚΕ.
Οι κινήσεις του Μαλτέζου ενόχλησαν κάποια στελεχη του ΚΚΕ, τα οποία και σχεδίασαν την δολοφονία αναθέτοντάς την σε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αδέλφια Μικές και Νόνος Κουρουνιώτης, μέλη του ΕΛΑΣ σπουδάζουσας[1]. Η ενέδρα πραγματοποιήθηκε και την 1η Φεβρουαρίου 1944 δολοφονήθηκε απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου βρισκόταν και το σπίτι του.
Η δολοφονία του συγκλόνισε αρκετούς συμφοιτητές και συντρόφους του. Ο συγγραφέας Ρόδης Ρούφος εξέδωσε την δεκαετία του 1950 το ιστορικό μυθιστόρημα Το Χρονικό μιας Σταυροφορίας (τριλογία) ενώ ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος την Τειχομαχία. Αμφότερα τα μυθιστορήματα ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του Μαλτέζου, από τον οποίο είχαν και εμπνευστεί. Ο ποιητής Νίκος Πολίτης του αφιέρωσε το ποίημα Μοιρολόγι της Λεωφόρου Αμαλίας. Το 1999 ο Πέτρος Μακρής - Στάϊκος κυκλοφόρησε την βιογραφία του Μαλτέζου υπό τον τίτλο ο αγαπημένος των θεών.
Παραπομπές
↑ 1,0 1,1 1,2 Ποιος ήταν ο τελευταίος απόγονος του Μακρυγιάννη;, άρθρο του Νίκου Μπακουνάκη
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License