.
Ο Ηφαιστίων ( 356 π.Χ – 325 π.Χ.) ήταν γιος του Αμύντωρα, παιδικός φίλος, αξιωματικός και σύντροφος του Μέγα Αλέξανδρου στην εκστρατεία του στην Ασία.
Γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν ένας απο τους Μακεδόνες Βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη στην Μιέζα, ίσως το 343. Συμμετείχε σαν αξιωματικός στην εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία. Αρχικά τον βρίσκουμε στην Τροία να στεφανώνει τον τάφο του Πατρόκλου ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα, φανερώνοντας την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες. Χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος συνήθιζε να αναφέρεται στον Κράτερο ωςΦιλοβασιλέα ενώ στον Ηφαιστίωνα ωςΦιλαλέξανδρο. Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε ελάχιστες αναφορές στον Ηφαιστίωνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε το στρατό του Αλέξανδρου, στη Φοινίκη. το 331 π.Χ ήταν αυτός που δέχτηκε ένα νεαρό απο την Σάμο, τον Αριστίωνα, σταλμένο απο τον Δημοσθένη για να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό.
Κατά την διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Σαν ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο τον μαύρο, γιο του Δροπίδη. Στην συνέχεια, ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στην Βακτρία, Σογδιανή και αργότερα στην Ίνδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής μαζί με τον Περδίκκα. Μάλιστα, μετά απο 30 μέρες πολιορκίας κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Όμφιδα (Ταξίλα). Στην μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πόρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στην συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό.
Αργότερα στα Σούσα πήρε μέρος στον μαζικό γάμο με γυναίκες απο την Περσία και μάλιστα ο ίδιος παντρεύτηκε την Δρυπετίδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρα. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ Κατα την διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε απο πυρετό με συνέπεια ύστερα από εφτά ημέρες να πεθάνει. Ήταν μόλις 31 ετών.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, αριστερά, και ο Ηφαιστίων στα δεξιά., Getty Villa Museum στο Μαλιμπού, Καλιφόρνια
Η περσική βασίλισσα αποτίει φόρο τιμής στον Ηφαιστίωνα (υποθέτοντας ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος), Paolo Veronese (1528-1588)
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License