ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Γιώργος Ρωμανός (16 Μαΐου 1947) είναι Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και κιθαριστής.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Μάη του 1947.
Δώδεκα ετών άρχισε μαθήματα θεωρίας της μουσικής και κιθάρας, με τον Στέφανο Βασιλειάδη και συνέχισε με μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Γεράσιμο Μηλιαρέση. Σπούδασε αρμονία και πιάνο με τον Γεώργιο Γεωργιάδη.
Συνεργάστηκε κατά κύριο λόγο με τον Μάνο Χατζιδάκι ενώ έγραψε τραγούδια για την Αρλέτα, την Δέσποινα Γλέζου και την Μαρίνα.
Συνέθεσε μουσική για το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στις παραστάσεις: «Νεκροταφείο αυτοκινήτων» του Αρραμπάλ και «Το καλοκαίρι» του Βενγκαρντέν (’68-΄70).
Η παρτιτούρα από το πιο διάσημο ίσως τραγούδι του «Το ρολόι», δόθηκε από τον Ρωμανό, στον Νικόλαο Αρμάο, για να φτιάξει τον κύλινδρο για την λατέρνα. Ο ογδοντάχρονος τότε Αρμάος μετέφερε την λατέρνα του στο στούντιο παίζοντας το βασικό θέμα σε άψογο ρυθμό, πάνω στην ηχογράφηση του οποίου έπαιξαν μετά οι μουσικοί.«Το ρολόι» ήταν για δεκαετίες το επίσημο σήμα εκπομπής της εταιρείας δίσκων «ΛΥΡΑ».
Το 1972 εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου συνεργάστηκε ως συνθέτης με σχολές θεάτρου, μπαλέτου και έγραψε μουσική για διαφημιστικά σπότ για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.


Δισκογραφία

1962: Τραγουδάει (μαζί με τον Βασίλη Ριζιώτη) το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, «Τ' αστέρι του βοριά» στην ταινία του Ελία Καζάν «Αμέρικα,Αμέρικα».
1964:Γίνονται οι δοκιμαστικές ηχογραφήσεις των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι με την φωνή του Γιώργου Ρωμανού: «Οι ήρωες είναι πάντα ευγενικοί», «Το σκοτεινό παράθυρο» και «Ο χρόνος» (διασκευή του τελικού Χορού Α' Πράξης από τους “Όρνιθες”), που εκδόθηκαν πολύ αργότερα.
1965: Κάνει την πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση με το LP «Μπαλλάντες». Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Ρωμανού και στίχους του ίδιου και του Περικλή Θαλασσινού, ένα τραγούδι σε στίχους του Μάνου Χατζιδάκι & ένα σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Συμμετέχει η Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών: Δημήτρης Φάμπας & Γεράσιμος Μηλιαρέσης (κιθάρες), Ανδρέας Ροδουσάκης (μπάσο), Νίκος Γκίνος (φλάουτο, κλαρίνο), Δημήτρης Βράσκος (βιολί) & Δήμος Μούτσης (φυσαρμόνικα). Την ορχήστρα διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος έχει και την Διεύθυνση παραγωγής του δίσκου. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν τα τραγούδια του «Μεταμόρφωση» και «Μπαλλάντα του χωρισμού» σε single 45 στροφών. Το 1965 επίσης ο Ρωμανός ερμηνεύει τα τραγούδια του δίσκου «Μυθολογία» των Μάνου Χατζιδάκη- Νίκου Γκάτσου. Το « Αερικό», «Ο Ροβινσών στη Μύκονο», «Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος», «Ένας ευαίσθητος ληστής», «Ήσουν παιδί σαν το Χριστό», «Ο Τζώνης ο μπόγιας», είναι κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του έργου. Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 1966.
1966: Ερμηνεύει τα τραγούδια σε έναν ακόμα δίσκο του Χατζιδάκι:«Ο Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Επιτυχίες έγιναν τα τραγούδια «Δεν ήταν νησί», «’Ομορφη που είναι η Κρήτη», «Κρασογιώργαινα», «Πού είναι ο Θεός» κ.α.
1967: κυκλοφορεί δύο δίσκους 45 στροφών, «Το ρολόι» και η «Μαρίνα»
1968: κυκλοφορεί ο δίσκος με τα τραγούδια του: « Η αγάπη μας κοιμάται στα νερά», «Εϊ κορίτσι», «Μαρίνα» «Όταν μου ΄πες», «Η κόκκινη κοπέλα», «Τα παιδιά των λουλουδιών» στην β’ πλευρά του LP “ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ, στα Διονύσια και στο Στούντιο” και στην α’ πλευρά τα τραγούδια του Γιώργου Ρωμανού: «Το φεγγάρι χάθηκε» «Μια ηλιαχτίδα μακρινή», «Η αγάπη φεύγει με τα σύννεφα», «Μεταμόρφωση» και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι: «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Γύρνα φτερωτή του μύλου» και «Άσπρο περιστέρι», από την ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας. Στον δίσκο συμμετέχουν οι Γιώργος Ρωμανός (φωνή, δωδεκάχορδη και κλασική κιθάρα), Βαγγέλης Παπαθανασίου (hammond, σπινέτο), Ντέμης Ρούσσος (μπάσο), Λουκάς Σιδεράς (τύμπανα), Αργύρης Κουλούρης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Κουρουπός (τσέμπαλο), Τίτος Καλλίρης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Ζουγανέλης (τούμπα), Νίσος Πανταζής (μπάσο), Νότης Λαλαΐτης (πλήκτρα), Νίκος Τσεσμελής (μπάσο), Βασίλης Κωνσταντινίδης (τύμπανα). Τα τραγούδια «Σόνια» (μουσική που έγραψε για το έργο Δέκα εντολές της Φώφης Τρέζου, σε στίχους της ίδιας, για το Θέατρο Χατζίσκου) και «Μηνάς» (μουσική/στίχοι: Γ.Ρ), τυπώνονται σε 45αρι το ίδιο έτος, με διευθυντή ορχήστρας τον Νίκο Μαμαγκάκη.
1970: Τα «Δυο μικρά γαλάζια άλογα» είναι ο δίσκος που σφραγίζει το προσωπικό του ύφος και κατατάσσεται στα σπανιότερα και συλλεκτικότερα άλμπουμ στην κατηγορία της ροκ ψυχεδέλειας. Ένας δίσκος ορόσημο, με 10 μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ρωμανού. Παιζουν οι μουσικοί: Γιώργος Ρωμανός, (φωνή, ηλεκτρική, κλασική κιθάρα, κρουστά), Αλέκος Καρακαντάς (lead ηλεκτρική κιθάρα), Αργύρης Κουλούρης, (ρυθμική ηλεκτρική κιθάρα), Ντέμης Βισβίκης, (hammond), Δημήτρης Κατακουζηνός, (μπάσο), Γιώργος Χατζηαθανασίου, (τύμπανα), Χάρης Ανδρεάδης, (τσέμπαλο, πιάνο). Οι στίχοι στα οχτώ κομμάτια είναι του Γιώργου Ρωμανού και σε δύο, στίχους έγραψε ο Άκος Δασκαλόπουλος.
1971: κυκλοφορεί το 45αρι με την μουσική του για τα τραγούδια «Προσφιλής κυρία» και «Παλιά Χαλκογραφία», σε στίχους του Γιάννη Ευσταθιάδη. Διεύθυνση ορχήστρας Νίκος Μαμαγκάκης.
1972: Εγκαθίσταται στο Παρίσι. Kυκλοφορεί το LP “ Dans le grenier”(’74). Τραγούδια με δική του μουσική σε γαλλικούς στίχους των Pierre Delanoe/Claude Lemesle, Ch. Arfeulleres και Boris Bergman. Συνοδεύεται από ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Ρωμανός (φωνή, ακουστική κιθάρα, πιάνο), Raymond Donnez (πιάνο fender, orgue) Bernard Estardy (synthetizer), Slim Pezin (ηλεκτρική κιθάρα), Christian Padovan ( μπάσο), Dino Lattore (τύμπανα), Jean Schulteis (κρουστά). Διεύθυνση ορχήστρας Raymond Donnez.
1982: Το “Love in Armour” ηχογραφείται το καλοκαίρι του ’82 στην Αθήνα, το LP κυκλοφορεί το ’83. Πρόκειται για 13 μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ρωμανού, (τέσσερα τραγούδια σε αγγλικούς στίχους της Δανάης MacKinnon- Andrew και εννέα ορχηστρικά). Με το όνομα You guys παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Ρωμανός (κιθάρα -synthetizer, ηλεκτρική ακουστική, dobro και slide κιθάρα), Δημήτρης Παπαδόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Αριάδνη MacKinnon- Andrew (πιάνο, συνθεσάιζερ), Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο), Νίκος Αντύπας (τύμπανα), Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα), Στέφανος Κορκολής (πιάνο, συνθεσάιζερ), Τραγουδά η Νίκη MacKinnon- Andrew.
1988:Κυκλοφορεί το LP “Κράμα», με 4 ορχηστρικά κομμάτια και 9 τραγούδια με δική του μουσική και στίχους. Το τραγούδι «Υποσχέσεις» είναι σε ποίηση του Μ. Καραγάτση από το μυθιστόρημα « Το χαμένο νησί». Στο «Κράμα» παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Ρωμανός (φωνή, ακουστική, ηλεκτρική, δωδεκάχορδη, dobro κιθάρα, πιάνο), Γιάννης Σταυρόπουλος (τύμπανα, keyboards), Steve Kingdom (ηλεκτρικό και άταστο μπάσο), Steve Steven (ηλεκτρική κιθάρα), Λάκης Ζώης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Χρήστος Χήρας (μπάσο), Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο, φλογέρα, φλάουτο, σαξόφωνο), Στάμος Σέμσης (βιόλα, βιολί), Δημήτρης Γούζιος (βιολοντσέλο), Γιώργος Φιλιππίδης (κόντραμπάσο), Δημήτρης Παπαδόπουλος (ακουστική κιθάρα), Βασίλης Μούστος (synth- solo marimba), Στέλιος Ζαχαρίου (κρουστά). Με το «Κράμα» ξεκινά μια πολυεπίπεδη συνεργασία με τον Γιάννη Σταυρόπουλο που συνεχίστηκε στους επόμενους δίσκους, στο «Παραλήρημα» και στο «ΝΥΝ, Winning the game”.
1991 Κυκλοφορεί το «Παραλήρημα» με τη φωνή του Βλάσση Μπονάτσου. Στα τραγούδια «Λολίτα το Νυμφίδιο» ,«Μεσάνυχτα»,«Δεν θα ξανακλείσω μάτι», «Προικοθήρας», «Μεταμορφώσεις», «Η αγάπη εκδικείται», «Παραλήρημα», την μουσική και τους στίχους γράφει ο Γιώργος Ρωμανός. Στο τραγούδι «Τύχη» η μουσική είναι του Γιάννη Σταυρόπουλου και οι στίχοι του Γιώργου Ρωμανού. Στο « Κάτω από τους προβολείς» και στο «Η κυρία» η μουσική είναι του Γιώργου Ρωμανού, οι στίχοι του Γιάννη Ευσταθιάδη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Ρωμανός (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, keyboards) , Γιάννης Σταυρόπουλος (τύμπανα, keyboards), Μάνος Μανουσέλης ( ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Παπαδόπουλος (ακουστική και slide κιθάρα, φυσαρμόνικα), Λάκης Ζώης (ηλεκτρική κιθάρα) Κυπριανός Γρηγορίου (μπάσο), Κατερίνα Αδαμαντίδου, Σάντυ Πολίτη, Εύα Τσελίδου (φωνητικά).
2004: Βγαίνει το άλμπουμ «ΝΥΝ, Winning the game”. Συνεργασία του Γιώργου Ρωμανού με τον Γιάννη Σταυρόπουλο και τον Περικλή Γιαννακόπουλο που αποτελούν τους ΝΥΝ. Το άλμπουμ ξεκινά με την άρια από την όπερα «Αλιείς Μαργαριταριών» του Ζώρζ Μπιζέ με την φωνή του Ρωμανού. (Διασκευή, ενορχήστρωση: Γιάννη Σταυρόπουλου- Γιώργου Ρωμανού), το έκτο κομμάτι είναι το «Warm feelings” με τη φωνή του Lyn Dobson, (Περικλής Γιαννακόπουλος- Lyn Dobson). Τα άλλα εννέα κομμάτια είναι ορχηστρικά, Super String Theory”, (Γ. Ρωμανός) “Canaima” και Acid Jungle” (Γ. Σταυρόπουλος- Γ. Ρωμανός), “War time”(Π. Γιαννακόπουλος- Γ. Ρωμανός), “Kalimbanna”, “Lama’s, “Yankees in Iraq”, “The Evil thoughts”( Γ. Σταυρόπουλος) και “Gnossiennes 5” του Ερίκ Σατί σε διασκευή Γ. Σταυρόπουλου- Σάμι Αμίρι.
2010: «“Αγγελοι μέ ένα φτερό” (μουσική, στίχοι: Κ. Λειβαδάς), «Το φάντασμα που δεν αφήνει ίχνη» (Μουσική, φωνή: Κ. Λειβαδάς, Στίχοι: Γ. Ρωμανός)
2011:Συμμετείχε στο άλμπουμ «Χωρίς Εισιτήριο» 33 στροφές με το τραγούδι «Μανδύας» (Στίχοι, φωνή: Γιώργος Ρωμανός), σε μουσική του Γιώργου Σιμάτου και με το «Αίνιγμα» (Μουσική, στίχοι: Γ.Ρ) που τραγουδά η Σοφία Κουτσάκη. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2011.
2013: «Τοπίο Χειμωνιάτικο» (ποίηση: Ναπολέων Λαπαθιώτης, μουσική: Κ. Λειβαδάς)
2016: Τρία καινούργια του κομμάτια ανέβηκαν στο διαδίκτυο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Τώρα μάλιστα»
Το Σύμπαν»
Γαία»

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News