.
Ο Γεώργιος Τριάντης, Πάτρα 1875 - 1954, ήταν δήμαρχος Πατρέων, σταφιδέμπορος και συνθέτης τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής[1].
Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 25 Ιανουαρίου του 1875 και ήταν απόγονος παλιάς οικογένειας με καταγωγή από την Άμφισσα.
Διετέλεσε δήμαρχος το 1920 ύστερα από παρερμηνεία του νόμου[2]. Όταν επαύθηκε από την κυβέρνηση ο δήμαρχος Δημήτριος Μπουκαούρης-Ανδρικόπουλος, ο Τριάντης ήταν πρώτος δημαρχιακός πάρεδρος. Σύμφωνα όμως με τον τελευταίο νόμο η αναπλήρωση της θέσης του δημάρχου γινόταν από το μέλος της Δημαρχιακής επιτροπής που είχε πλειοψηφήσει κατά τις τελευταίες εκλογές γι' αυτό και μετά από 13 μέρες αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Τοπάλη[3].
Είχε ακόμη διατελέσει πρόεδρος του "Ορφέως" καθώς και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου το 1936-1937[4].
Απεβίωσε το Φεβρουάριο του 1954. Ήταν παντρεμένος με την Στεφανία Στεφάνου, με την οποία απέκτησε τρεις γιους.
Η τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική
Ο Γεώργιος Τριάντης διαμόρφωσε ένα πλήρες και τέλειο σύστημα τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής για την ελληνορθόδοξη εκκλησία, έχοντας ως βάση τη βυζαντινή μουσική. Μελοποίησε ολόκληρη τη Θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, της Αναστάσεως, Επιτάφιο θρήνο και εκατοντάδες άλλους ύμνους.
Διηύθυνε επί δεκαετίες την τετράφωνη χορωδία του Μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελιστρίας στην Πάτρα και αργότερα, έως τα χρόνια της κατοχής, την τετράφωνη χορωδία του Ι.Ν. Παντανάσσης Πατρών[5]. Η τετράφωνη χορωδία του Ι.Ν Παντανάσσης που υφίσταται μέχρι σήμερα φέρει το όνομα "Γεώργιος Τριάντης" προς τιμήν του παλιού χοράρχη έως το 1944 και ιδρυτής της[5]. Ο Τριάντης εδραίωσε την τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική στην Πάτρα, η οποία φαίνεται να προϋπήρχε στην πόλη ήδη από το 1870, δημιουργώντας παράδοση[5]. Τα έργα του Τριάντη ψάλλονται σήμερα και σε αθηναϊκές εκκλησίες και αποτελούν ρεπερτόριο χορωδιακών συγκροτημάτων[5].
Το 2002 εκδόθηκε σε 350 αριθμημένα αντίτυπα ένας πανόδετος τόμος που περιλαμβάνει 251 αριθμημένους ύμνους της θείας λειτουργίας αλλά και άλλων ακολουθιών για τετράφωνη a capella ανδρική χορωδία σε μουσική Γεωργίου Τριάντη. Ο τόμος κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου. Περιλαμβάνει ύμνους της θείας λειτουργίας του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, τα απολυτίκια της οκτωήχου, 4 χερουβικά, 7 Σε υμνούμεν, 7 κοινωνικά (Αινείτε τον Κύριον), απολυτίκια αγίων και εορτών, ύμνους του τριωδίου, του πεντηκοσταρίου, δοξολογία, ύμνους της νεκρωσίμου ακολουθίας, τροπάριο της Κασσιανής, την τρίτη στάση των Εγκωμία με παραλλαγμένη για κάθε στροφή μουσική κ.ά. Στα ποικίλα κοινωνικά καθώς και τα χερουβικά γίνεται εκτεταμένη χρήση αντιστικτικών τεχνικών.
Ο Γεώργιος Τριάντης συνέθεσε και κοσμική μουσική.
Παραπομπές
Δήμος Πατρέων, Ο μύθος της πόλης, ανακτήθηκε 21 Ιανουαρίου 2013
Νεολόγος, 7 Νοεμβρίου 1920, από το μουσείο τύπου Πατρών
Νεολόγος, 76 Νοεμβρίου 1920, από το μουσείο τύπου Πατρών
Νεολόγος, φύλο 10 Φεβρουαρίου 1936, από το μουσείο τύπου Πατρών
Πάτρα 2006 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Θρησκεία & Τέχνη, ανακτήθηκε 21 Ιανουαρίου 2013
Πηγές
Νεολόγος, φύλλο 21/3/1954 (νεκρολογία)
Γεωργίου Ν. Τριάντη, Ύμνοι της θείας λειτουργίας και άλλων ιερών ακολουθιών για τετράφωνη ανδρική χορωδία, Πάτραι 2002 (με σύντομο βιογραφικό του συνθέτη)
Βιβλιογραφία
Πέτρος Ψωμάς, Δήμαρχοι Πατρέων 1836-2006, Εκδόσεις "Το Δόντι", Πάτρα 2007 ISBN 978-960-88046-2-3
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License