- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Γιώργος Καρατζαφέρης (11 Αυγούστου 1947) είναι Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός, ιδρυτής και πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.). Από το 2004 μέχρι το 2009 διετέλεσε αντιπρόεδρος του κόμματος IND/DEM (Ανεξαρτησία και Δημοκρατία) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 8 Απριλίου 2016 ίδρυσε και έκτοτε προεδρεύει του κόμματος Εθνική Ενότητα, στο οποίο συμμετέχει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1947 στην Αθήνα (Αμφιθέα) και κατάγεται από την ορεινή Αρκαδία (Ποταμιά Φαλαισίας). Το 1959 εισάγεται στη Βαρβάκειο Σχολή. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βαρβάκειο σχολή καθότι διεγράφη πριν το τέλος της εξαταξίου (τότε) φοιτήσεως στο γυμνάσιο . Σε ηλικία 13 ετών (1960) έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός και το 1971 παρακολουθεί μαθήματα τηλεόρασης στο C.F.C.F. στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το 1977 ίδρυσε την Εταιρία Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων R.TV.P.R ΑΕ και το 1983 δημιούργησε τη βιντεοεφημερίδα «TV Press». To 1990 ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό RadioCity (ΝΥΝ ΑΡΤ FM), και τον τηλεοπτικό ΤeleCity (αργότερα Τηλεάστυ, νυν Αρτ).

Το 1983 του προσφέρθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Αντενάουερ (Adenauer) και το 1994 πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας από το London School of Journalism. Το 2000 ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Α1» και το 2005 την Ακαδημία Σπουδών Επικοινωνίας. Έχει εργαστεί ως συντάκτης στις εφημερίδες «Έθνος», «Εμπρός», «Εθνικός Κήρυκας» και «Νέα Πορεία» (Επίσημο Όργανο της ΝΔ), και ως αρθρογράφος-πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες «Ελεύθερος», «Απογευματινή» και «Ελεύθερος Τύπος».

Είναι αδερφός του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Σπύρου Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2009, είναι ο πιο πλούσιος Έλληνας πολιτικός.[2]

Πολιτική δραστηριότητα

Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας 109.971 σταυρούς.[3] Με το ίδιο κόμμα επανεξελέγη το 1996 και το 2000. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Βουλή με τη ΝΔ ήταν αιρετό μέλος σε όλα τα όργανα του κόμματος και επίσης υπήρξε πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) Δημόσιας Τάξης, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (1993-2000), μέλος των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Εξωτερικών (1993-2004), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελληνοϊσπανικής Φιλίας (1999).

Το 2000 ήλθε σε ρήξη με τη Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της, Κώστας Καραμανλής, τον διέγραψε τον Μάιο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Αιτία ήταν οι δηλώσεις του ότι ο πρόεδρος του κόμματος βασιζόταν υπερβολικά στις απόψεις του τότε γραμματέα Άρη Σπηλιωτόπουλου τον οποίο αποκάλεσε "Σαλώμη". Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Καρατζαφέρης ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του 2002 διεκδίκησε την υπερνομαρχία Αθηνών (επικεφαλής του συνδυασμού «Με Καθαρή Καρδιά»), όπου και έλαβε το 14% των ψήφων και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος. Στις εκλογές εκείνες υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε, είπε ότι όσοι ψηφίζουν Καρατζαφέρη δεν είναι ακροδεξιοί, αλλά καλοί Χριστιανοί, που αντιδρούν στον Τζαννετάκο (τον τότε υποψήφιο της ΝΔ).[4] [5] Ο Καρατζαφέρης επωφελήθηκε από την υπερπροβολή της υποψηφιότητάς του από τα μέσα ενημέρωσης.[6]


Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 ο ΛΑ.Ο.Σ. απέτυχε οριακά να εισέλθει στη Βουλή, αλλά τρεις μήνες αργότερα στις εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε 4,2% των ψήφων και εξέλεξε τον πρόεδρό του, ευρωβουλευτή, ο οποίος ανέλαβε και αντιπρόεδρος του κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημοκρατία και Ανεξαρτησία (IND/DEM). Είναι, επίσης, αντιπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Σκοπίων, μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βουλγαρίας, στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Mercosur και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, καθώς και αναπληρωτής στην Προσωρινή Επιτροπή για την εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση ατόμων.

Από τον πρώτο χρόνο κατέχει το ρεκόρ επερωτήσεων στο σύνολο των μελών του Ευρωκοινοβουλίου (με πάνω από 523) και επελέγη στους τέσσερις καλύτερους ρήτορες της Ευρωβουλής από την ΜΚΟ, European League (European League of Geneva). Η ίδια ΜΚΟ τον επέλεξε στη λίστα των καλύτερων ευρωβουλευτών από κάθε χώρα για το 2006. Η λίστα αυτή σχηματίζεται με κριτήρια τη συνολική ενεργητικότητα του κάθε ευρωβουλευτή, τη συνεισφορά του σε θέματα που αφορούν στη χώρα του, όσο και την αφοσίωσή του στην εγκαθίδρυση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κατανόησης και της συνεργασίας στην Ευρώπη.[7]
Δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές του 2006 και σε μια προσπάθεια να δώσει αυξημένη προσοχή στη Θεσσαλονίκη εν όψει και των εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, διεκδίκησε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης και απέσπασε το 7,5% των ψήφων. Ο ΛΑ.Ο.Σ. αναδείχθηκε 3ο κόμμα στη Θεσσαλονίκη.


Είσοδος στη Βουλή

Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 ο Γεώργιος Καρατζαφέρης εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά ως αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Βουλή, κερδίζοντας 3,8% και 10 έδρες. Τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές του 2007 το 9% των αναφορών σε πολιτικούς αρχηγούς στα μέσα ενημέρωσης αφορούσε τον Καρατζαφέρη, ποσοστό που την τελευταία βδομάδα αυξήθηκε σε 11%.[8]

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκλέχτηκε βουλευτής Β΄ Αθήνας και ο ΛΑ.Ο.Σ μπήκε στη βουλή με ποσοστό 5,63% και 15 έδρες.
Η σχέση με την άκρα Δεξιά

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης από αρκετούς θεωρείται ότι ανήκει στον ακροδεξιό χώρο. Το 1974 εξέδιδε τη φιλοβασιλική εφημερίδα «Το Στέμμα της Δημοκρατίας».[9] Το 1998 ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή «συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας» επειδή κατά τη γνώμη του «είχε πρωταγωνιστές του αγώνα».[10] Κατά καιρούς στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ έχουν συμμετάσχει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής.[11] Όταν αποκαλύφθηκε η συμμετοχή στελεχών της Χρυσής Αυγής στο ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ., ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι συμμετείχαν επίσης δύο Εβραίοι, ένας τσιγγάνος και δύο ομοφυλόφιλοι. Η Χρυσή Αυγή, μέσω του Νικόλαου Μιχαλολιάκου, δήλωσε ότι θίγεται ηθικά από τη δήλωση αυτή και απέσυρε την υποστήριξή της πλην των υποψηφίων. Η συμμετοχή Εβραίων στο ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ. διαψεύστηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.[12]

Η εθνοκεντρική ρητορική του Καρατζαφέρη τον κατατάσσει στην άκρα δεξιά, καθώς προσομοιάζει περισσότερο με εκείνη των Γερμανών Republikaner και του Αυστριακού κόμματος FPÖ παρά με τη «λαϊκή δεξιά» που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί.[13] Η άποψή του για τους λαθρομετανάστες ως πηγή εγκληματικότητας[14] και η πρότασή του για εφαρμογή ποσοστώσεων στην είσοδο των μεταναστών, στα πρότυπα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, έχει πολλές φορές δημιουργήσει συζητήσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς έγινε αφορμή να κατηγορηθεί για ρατσισμό και ξενοφοβία. Συχνά έχει προβεί δημόσια σε αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις[15].

Έχει υποστηρίξει, υπό μορφή μομφής, ότι κάποιοι Έλληνες πολιτικοί, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μιλτιάδης Έβερτ, για αδιευκρίνιστους λόγους, έκρυψαν την εβραϊκή τους καταγωγή και κάποιοι άλλοι το ότι είναι Μασόνοι. Έχει πει χαρακτηριστικά:

«Πρώτον: Δεν είμαι Εβραίος. Ας το πει αυτό κι ο πρωθυπουργός. Δεύτερον: Δεν είμαι κομμουνιστής. Ας το πει αυτό κι ο κ. Καραμανλής. Τρίτον: Δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν μπορούν να το πούνε πολλοί» (28/5/2002, Κόρινθος, δημόσια ομιλία).

Με άλλη αφορμή από το κανάλι του:

«(Όλα) συμβαίνουν εις εφαρμογήν των Πρωτοκόλλων της Σιών. Εις εφαρμογήν της Νέας Τάξεως πραγμάτων. Και ποιοι εξυπηρετούνται; Από τη μια μεριά οι Εβραίοι, που είναι ο άμεσος αυτουργός κι από την άλλη ο Πάπας και το Βατικανό, που είναι ο έμμεσος αυτουργός. (...) Μπορώ να σας φέρω περισσότερα του ενός παραδείγματα συνωμοσίας του Βατικανού και των Εβραίων κατά της Ελλάδος. Όχι ένα, όχι δύο, πάρα πολλά. (...) Ο Κώστας Καραμανλής πήγε με το ίδιο αεροπλάνο, το ίδιο αυτοκίνητο στην ίδια λέσχη με τον Γιωργάκη, στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ» (24/5/2000).[16]

Μακεδονικό

Για το θέμα της ονομασίας της FYROM έχει εκφράσει την άποψη ότι οι ως τώρα χειρισμοί στο θέμα δεν υπήρξαν οι κατάλληλοι και πως το όνομα της Μακεδονίας δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο.


Πολυσυλλεκτικότητα

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Καρατζαφέρη, παρατηρείται παρουσία στελεχών κεντροαριστερής και αριστερής πολιτικής προέλευσης σε καίρια πόστα με ιδιαίτερο παράδειγμα αυτό του καθηγητή κ. Παναγιώτη Ν. Παπαγαρυφάλλου με αξιοσημείωτη παρουσία στο ΚΚΕ.[17][18] Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, το 2006 ένα ποσοστό 14% των ψηφοφόρων του ΛΑ.Ο.Σ. αυτοπροσδιοριζόταν ως αριστερής και κεντροαριστερής προέλευσης.[19]


Συγγραφικό έργο

«Το Μοντέλο της Δημοκρατίας»
«Η Γυναίκα Σήμερα»
«Η Λιάνη στηρίζει την Αλλαγή»
«Αγώνες και Αγωνίες της δεκαετίας 1990-2000»
«Βίοι Αγίων»

Παραπομπές

http://www.iefimerida.gr/news/261011/karatzaferis-mpaltakos-paroysiazoyn-neo-komma-toys-tin-ethniki-enotita-poioi-tha-toys
«Πλουσιότερος ο Καρατζαφέρης, μεγαλύτερος καταθέτης ο Καραμανλής». DealNews. 20. 12. 2011. Ανακτήθηκε στις 02 Μαΐου 2012.
Οι εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, σελ. 21, Εκδόσεις «Το Ποντίκι»
«... όσοι ψήφισαν εκεί πέρα, πήγανε διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τον Τζαννετάκο κατά της Εκκλησίας...» (Χριστόδουλος με φωνή... Καρατζαφέρη, Θωμάς Τσάτσης, «Ελευθεροτυπία» 25-10-2002)
Ιερή «συνέπεια», Μάριος Πλωρίτης, «Το Βήμα της Κυριακής», 15-1-2006
Ellinas 2010, σελ. 156-8
MEPs par excellence και Geneva group grades MEPs(αγγλ.)
Ellinas 2010, σελ. 163
Γιώργος Καρατζαφέρης, ο άνθρωπος για όλες τις εποχές, «Καθημερινή» 14 Μαρτίου 2009.
Το κλούβιο αυγό του φιδιού, Β. Νέδος, «Το Βήμα» 11-9-2005
Χέρι-χέρι με τη μετάλλαξη, Τάκης Καμπύλης, «Τα Νέα», 21-5-2005
"Ο Αγών του" Ιός Ελευθεροτυπία 20/10/2002
Ellinas 2010, σελ. 125
Έχει δηλώσει ότι “Οι μισοί κρατούμενοι στις φυλακές είναι λαθρομετανάστες", Ελευθεροτυπία, 22/09/2009.
Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, που έλαβε περίπου 3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2007, κάνει συχνά δημόσια αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις, κατηγορώντας ακόμη τους μετανάστες για αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και βία. (4η έκθεση Συμβουλίου της Ευρώπης για φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα, παρ. 91, σελ. 35)
Ο Αγών του!, Ιός της «Ελευθεροτυπίας», 20-10-2002
Κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με δικαίωμα στους ακραίους, Νίκος Ρούμπος, «Ελευθεροτυπία», 20-2-2006 (ανάκτηση 11-10-2007)
Δεν γυρίζω στη ΝΔ. Συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στην εφημερίδα «Metro» Ελληνικές Γραμμές 12-1-2006 (ανάκτηση 11-10-2007)

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. όλα μοιρασμένα, Γιώργος Καρέλιας, «Ελευθεροτυπία» 25-5-2006 (ανάκτηση 11-10-2007)

Βιβλιογραφία

Ellinas, Antonis A. (2010). The Media and the Far Right in Western Europe: Playing the Nationalist Card. Κέημπριτζ: Cambridge University Press.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Ψαρράς, Δημήτρης (2010). Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη: Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Γιώργος Καρατζαφέρης

Επίσημη ιστοσελίδα του Γ. Καρατζαφέρη
Επίσημη παρουσίαση του βιογραφικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΛΑ.Ο.Σ.
Συνέντευξη στο 10percent.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License