ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Ευάγγελος Ζάχος Παπαζαχαρίου (1938) είναι Έλληνας συγγραφέας, ο οποίος υπογράφει και ως Εμμανουήλ Παπαζαχαρίου, Ε. Ζάχος.

E Zaxos



Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 από Πόντιους πρόσφυγες της Ανταλλαγής του 1923.

Μαθητής του Σίμωνα Καρά[1] στα χρόνια 1958-1977, σπούδασε στο Παρίσι Ανατολικές, Βαλκανικές Γλώσσες και Πολιτισμούς, Κοινωνική ανθρωπολογία, Εθνολογία, Εθνομουσικολογία, Εθνικό κινηματογράφο και τηλεόραση.

Διδάκτωρ της Συγκριτικής Φιλολογίας της Σορβόνης, υπήρξε επί δεκαετία ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας στον τομέα της κοινωνικής ιστορίας των Βαλκανικών χωρών. Εργάστηκε στα Τίρανα και στη Σόφια στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών στα πλαίσια των ανταλλαγών επιστημόνων των χωρών αυτών με τη Γαλλία.

Μετά από εικοσαετή παραμονή στο Παρίσι, γύρισε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με εθνογραφικό κινηματογράφο και τηλεόραση, θέατρο, στιχουργία και δημοσιογραφία σε θέματα εφαρμοσμένης κοινωνικής ανθρωπολογίας και αστικής λαογραφίας.

Ξεκινώντας από διετή έρευνα σαν επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα της Κοινωνιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σχετική με τις παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα, συνέχισε την έρευνα αυτή στο Βόλο σε συνεργασία με τον Κίτσο Μακρή.

Κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Πήλιο και στο Βόλο, εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Βόλου και δίδαξε Εθνογραφία Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετά το 2000 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σήμερα συνεχίζει το συγγραφικό του έργο ενώ παράλληλα ασχολείται με τη στιχουργία.
Εργα του Ε. Ζάχου

Στη Γαλλία εξέδωσε τα βιβλία:

La poésie populaire des Grecs, Maspero 1966
Albanie, Seuil 1971
Histoire politique des alphabets utilisés dans les Balkans, Mouton 1975

Στην Ελλάδα εξέδωσε από το 1977 τα βιβλία:

Η Πιάτσα, Κάκτος 1980, β΄ έκδοση 1999
Το Λεξικό της Πιάτσας, Κάκτος 1981, β΄έκδοση Το Λεξικό της Ελληνικής Αργκό, 1999
Ο άλλος Θεόφιλος, Κάκτος 1998
Είμαστε Πόντιοι, Καραμπερόπουλος 1984
Ο Ξένος της Κερασούντας, Γραμμή 1984
Γλώσσες αλφάβητα και εθνική ιδεολογία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Κριτική 2000
Ανατολή Ανατολών, Αλήστου Μνήμης 2005
Ο Μάρκος και η Λαϊκότητα, Λαϊκό Τραγούδι 2005
Βόλος και Πήλιο, Στερέωμα 2006
Η λαϊκότητα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, Φαρφουλάς 2009
Περιπέτειες στην Ευρώπη, Φαρφουλάς 2010
Βαλκανική κολυμβήθρα ονομάτων, Ισνάφι 2010
Στα Εξάρχεια το ʹ80, Στερέωμα 2017

Δισκογραφία

Στο τραγούδι Ε. Ζάχος έχει γράψει στίχους και μουσική για πολλούς καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε ο δίσκος των Χειμερινών Κολυμβητών Η Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ (Λύρα 2005) ο οποίος βασίζεται σε 14 «ιστορικά», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος, τραγούδια του. Στη συγκεκριμένη συλλογή τραγουδά και ο ίδιος το μοιρολόι «Η Μίρκα η Σλάβα». Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι κατά τη βράβευσή του Ευάγγελου Ζάχου στα βραβεία Αρίων 5 το 2006 ομολόγησε ότι το «σουξέ» Γκρέμιστα όλα πια, που ο ίδιος είχε γράψει προς έκπληξη όλων τη δεκαετία του 80, ήταν μια κίνηση του για να ταράξει τα νερά και να φωτογραφήσει έτσι τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Παραπομπές

Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) - ΜΛΦ Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Άρθρο για τον Ε. Ζάχο
Κριτική για τη Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ
Στίχοι του Ε. Ζάχου
Η Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ
Ο Μάρκος και η Λαϊκότητα

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News