.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚA ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΠΛΑΚΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε στον Τύρναβο στις 18-11-1891 από εύπορη οικογένεια (οικογένεια Αστερίου & Ουρανίας Πλάκα) και απεβίωσε την 26-11- 1957. Σπούδασε ιατρική την οποία δεν άσκησε ποτέ, αφού επέλεξε να απασχοληθεί με τα κτήματα της πατρικής του περιουσίας. Ενστερνίστηκε την ιδέα του προσκοπισμού, στον οποίο αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Μάλιστα, δώρισε μέρος της ακινήτου περιουσίας του για τους σκοπούς του προσκοπισμού. Οι συνεχείς δραστηριότητές του με τα κοινά, συνετέλεσαν ώστε να μην αποκτήσει δική του οικογένεια.
Τα αδέλφια του ήταν : ο Γεώργιος, Άγγελος, Άννα, Μαρίκα Φλώρα, Κούλα και Αθηνά. Η αδελφή του Μαρίκα, ήταν σύζυγος του τέως Δημάρχου Λάρισας Χατζηγιάννη. Ο Πανταζής Πλάκας εκλέχθηκε για πρώτη φόρα Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Τυρνάβου, τα έτη 1943 – 1944. Επανεκλέχθηκε ως Πρόεδρος τα έτη 1950 – 1952. Εκλέχθηκε ως Πρώτος Δήμαρχος του Δήμου Τυρνάβου και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 19-1-1955 έως την ημέρα του θανάτου του, στις 26-11-1957.
ΑΡΙΔΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε στον Τύρναβο το έτος 1892 από εύπορη οικογένεια (οικογένεια Αθανασίου και Ελισάβετ Αρίδα). Το 1913 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό και αφού απολύθηκε, μετανάστευσε στην Αμερική, αναζητώντας τις ευκαιρίες του Νέου Κόσμου. Στην Αμερική εργάσθηκε σκληρά σε εργοστάσιο υποδημάτων επί σειρά ετών. Φυσικά το Ελληνικό επιχειρηματικό ταμπεραμέντο που τον έκανε να ξεχωρίζει, τον οδήγησε στην δημιουργία δικής του επιχείρησης στην Αμερική (μπυραρία). Η αγάπη για την Ελλάδα και την ιδιαίτερή του πατρίδα οδήγησαν τον Εμμανουήλ Αρίδα στο δρόμο της επιστροφής. Στα γνώριμα πάτρια εδάφη, αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα ασχολούμενος με τα αυτοκίνητα και τα τότε καταστήματα οινομαγειρείων, στη Λάρισα μέχρι το 1944.
Η λαίλαπα του πολέμου και η αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών, κατέστρεψε στο πέρασμά της, ότι με κόπο και θυσίες οικοδόμησε ο Εμμανουήλ Αρίδας. Το 1928, παντρεύτηκε στον Τύρναβο την Θεοφανώ κόρη του Αστερίου Κυριάκου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Θανάση και Ελισάβετ Αρίδα. Το έτος 1955, εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθανάσιο Αντ. Φιλανδριανό ή Δημητριάδη και αναλαμβάνει Δήμαρχος Τυρνάβου την 1-12-1957, ύστερα από τον θάνατο του Δημάρχου Πλάκα, και ασκεί τα καθήκοντα του Δημάρχου μέχρι την 24-5-1959. Ο Εμμανουήλ Αρίδας απεβίωσε «πλήρης ημερών» στις 18-4-1982.
ΝΑΣΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε στη ορεινή Σμίξη Γρεβενών στις 23-10-1920 και ορφάνεψε σε πολύ μικρή ηλικία, 6 ετών. Απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Γρεβενών το 1938 και εισήχθηκε αμέσως στην οδοντιατρική σχολή Αθηνών, λαμβάνοντας την 12η θέση μεταξύ τετρακοσίων διαγωνισθέντων. Στο 3ο έτος των σπουδών του, κηρύχθηκε ο ελληνοιταλικός πόλεμος. Λόγω υπολειτουργίας της οδοντιατρικής σχολής, αλλά και των σοβαροτάτων οικονομικών προβλημάτων, ύστερα από την επιστράτευση των τριών αδελφών του και της μη ύπαρξης πατέρα, αναγκάσθηκε να εργαστεί στην Αγροτική Τράπεζα της Λαμίας. Ο Δημήτριος Νασίκας, ως καταγόμενος από την Δυτική Μακεδονία, επιστρατεύθηκε και κατατάχθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης Καλαμάτας. Με την κατάρρευση του μετώπου που είχε φυσικό επακόλουθο την παύση της λειτουργίας του στρατοπέδου, αναχώρησε πεζός, χωρίς τροφή και μέσω των χιονισμένων βουνοκορφών του Ταΰγετου, ύστερα από πορεία πολλών ημερών, έφθασε στον Τύρναβο, όπου ζούσε η χήρα μητέρα του και ο δικηγόρος αδελφός του.
Το 1945, λόγω οικονομικών δυσκολιών και μη λειτουργίας του πανεπιστημίου, επιδόθηκε στο τυρεμπόριο, ιδρύοντας μάλιστα το Σύλλογο Τυρέμπορων Τυρνάβου, εκλεγόμενος επί σειρά ετών παμψηφεί Πρόεδρος. Το 1947 παντρεύτηκε την Αντωνία Ιωάν. Κόντου – σημερινή σύζυγό του και απέκτησαν 3 θυγατέρες & 4 εγγόνια. Κατά την διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού, επιστρατεύτηκε ξανά και απελύθη το 1950, ύστερα από τέσσερα έτη θητείας στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας. Αμέσως, άνοιξε το πρώτο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Τύρναβο. Το 1959 εκλέγεται Δήμαρχος Τυρνάβου, ως πλειοψηφών Σύμβουλος με 607 σταυρούς.
Το 1963 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά Δήμαρχος λαμβάνοντας το 53 % των ψήφων. Στις 11-6-1967, παύτηκε από το αξίωμα του Δημάρχου από την τότε κυβέρνηση των Συνταγματαρχών, ενώ με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανέρχεται ως αντιδήμαρχος Τυρνάβου, διορισθέντος δικαστικού ως Δημάρχου και το 1975 μέχρι το 1978, ο Δημήτριος Νασίκας, υπηρετεί την πόλη του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Ίδρυσε τον αθλητικό σύλλογο «Ηρακλής» και διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Το 1964, ως επιτυχών Δήμαρχος, παρασημοφορείται με το χρυσό σταυρό του Φοίνικα, από τον τότε Βασιλέα Παύλο. Η θητεία του ως Δημάρχου Τυρνάβου, συνοδεύεται με ποικιλόμορφη κοινωνική προσφορά προς τους συμπολίτες του. Ανεγείρεται το Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο με την δωρεά του Νικολάου Εμμανουήλ, στο οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ανεγείρεται το νέο Δημαρχείο της πόλης με την δωρεά του Σταύρου Καράσσου. Σε επιστολή του δωρητή προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και Νομάρχη Λάρισας, αναφέρει «… Είχα την τύχη στην προσπάθειά μου αυτή να έχω συμπαραστάτη τον ακούραστο και φιλόπονο Δήμαρχο κ. Δημ. Νασίκα, ο οποίος πάντα πρόθυμος έτρεχε κοντά μου να με βοηθήσει εις το υπέροχο αυτό έργο και ο οποίος ήτο ο πρώτος που μου συνέστησε την ανέγερση τούτου…» Γίνεται η έναρξη του έργου της ύδρευσης του Τυρνάβου και της ευρύτερης περιοχής από τις πηγές Αγίας Άννας, με την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου. Ιδρύει την Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου. Κατασκευάζει κρασπεδόρειθρα και ασφαλτοστρώνει πολλούς δρόμους του Τυρνάβου. Διαμορφώνει και κατασκευάζει πλατείες, πάρκα και δενδροστοιχίες. Εκτελεί έργα στο Δημοτικό Γυμναστήριο Τυρνάβου.
ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΙΑΣΩΝ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1932. Ο πατέρας του ήταν ο αλευροβιομήχανος Ευριπίδης Χατζηκρανιώτης. Τελείωσε το δημοτικό καθώς και το εξατάξιο γυμνάσιο Τυρνάβου. Παντρεύτηκε την Ιωάννα Τσιπότη με την οποία απέκτησαν δύο γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Ευριπίδη και μια κόρη την Αντωνέλλα. Ασχολήθηκε με την αλευροβιομηχανία για πολλά χρόνια, δίνοντας δουλειά και τροφή σε αρκετές οικογένειες του Τυρνάβου. Το 1987, κατασκεύασε νέο υπερσύγχρονο κυλινδρόμυλο πλησίον του Οινοποιείου Τυρνάβου. Ο Ιάσων Χατζηκρανιώτης ασχολήθηκε με τα κοινά του Τυρνάβου μετά την μεταπολίτευση και το 1975 εκλέγεται Δήμαρχος της πόλης για μια τετραετία, ασκώντας τα καθήκοντά του για το χρονικό διάστημα 1-6-1975 μέχρι 31-12-1978.
Επί της θητείας του, ολοκληρώνεται η κατασκευή του εξοχικού κέντρου ΤΟΥΜΠΑ. Διανοίγεται ο σημερινός πεζόδρομος της Αγίας Παρασκευής, ενώ κατασκευάζονται έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων. Διαρκές μέλημά του, όπως εμφαίνεται από τα διάφορα υπομνήματα προς τις αρμόδιες αρχές, είναι το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης, η εφαρμογή του σχεδίου πόλης με κατεδαφίσεις και διανοίξεις οδών, η ανέγερση διδακτηρίων, η ανακατασκευή των σφαγείων, η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Τυρνάβου, η βελτίωση των επαρχιακών οδών κ.λ.π. Το 1994 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο τον εκλέγει στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. για το χρονικό διάστημα 1-1-1995 μέχρι και την ημέρα του θανάτου του, την 4-1-1997 ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
ΚΟΥΓΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε στον Τύρναβο στις 29-7-1952 είναι έγγαμος και πατέρας δύο υιών. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στον Τύρναβο και το 1970 – 1975 σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποκτώντας το πτυχίο Φυσικού. Το ίδιο διάστημα αναπτύσσει έντονη πολιτική δράση και συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, καθώς και στο σύλλογο αδιόριστων καθηγητών. Το 1978 συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές και εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος Τυρνάβου. Επανεκλέγεται Δήμαρχος Τυρνάβου το 1982, 1986, 1990 και διατελεί Δήμαρχος Τυρνάβου συνολικά για 16 συνεχόμενα έτη, από 1-1-1979 έως 31-12-1994. Στα δεκαέξι (16) χρόνια της θητείας του, στον Δήμο Τυρνάβου επιτελούνται έργα ανάπτυξης που αφορούν βασικές υποδομές (αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, λαϊκή αγορά, δημοτικό θέατρο, σχολικά κτίρια, κέντρο υγείας, δημοτικό αμαξοστάσιο, χώροι αναψυχής, πάρκα – πλατείες κ.λ.π.) τον πολιτισμό – αθλητισμό (πολιτιστικά κέντρα, εκδηλώσεις, εκδόσεις, κλειστό γυμναστήριο, αθλητικοί χώροι κ.λ.π.) τη σύσταση και λειτουργία σημαντικών οργανισμών (Πολιτιστικός, Αθλητικός, Μουσική Σχολή, επανίδρυση της Φιλαρμονικής, ΚΑΠΗ κ.λ.π.) και την εκπόνηση σημαντικών μελετών (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα κ.λ.π.).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και στα 16 χρόνια της θητείας του, υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας . Συμμετείχε στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και σε όλα τα συνέδρια της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, ως βασικός εισηγητής σε θεσμικά και οικονομικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης του Ν. Λάρισας. Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές φορέων και Οργανισμών του Νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκπροσώπησε την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας σε συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βρυξέλες, Δανία, Στρασβούργο). Ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες που αφορούσαν μεταξύ των άλλων
-Την οργάνωση των ΟΤΑ και φορέων της περιοχής Τυρνάβου στη σύνταξη του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) Τυρνάβου.
-Την κοινή πρόταση συμμετοχής στην Κοινοτική πρωτοβουλία LEADER.
-Το σχεδιασμό και υλοποίηση σεμιναρίων του Ε.Κ.Τ. με ποικίλες θεματικές ενότητες (αγροτική οικονομία, περιβάλλον, πληροφορική, πολεοδομικές εφαρμογές, οικιακές τέχνες κ.λ.π.)
-Την πραγματοποίηση επιστημονικών ημερίδων και την έκδοση πρακτικών με σκοπό την συγγραφή της ιστορίας της πόλης του Τυρνάβου.
Το 1998 συμμετέχει στις Νομαρχιακές εκλογές και κατέρχεται ως υποψήφιος Νομάρχης επικεφαλής ανεξάρτητης νομαρχιακής κίνησης. Σήμερα, είναι Νομαρχιακός Σύμβουλος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας (ΑΕΝΑΛ Α.Ε.). Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου. Μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εταιρείας Καρυάς Ολύμπου (ΑΝΕΚ ΟΛΥΜΠΟΥ).
ΧΕΛΙΔΟΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Γεννήθηκε στα Δελέρια Τυρνάβου το 1941. Σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στον Τύρναβο για σπουδές στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Αποφοίτησε με άριστα από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε την Κατίνα Κόκρα και απέκτησε δύο γιους και μια κόρη. Δάσκαλος υπηρέτησε σε σχολεία του Τυρνάβου εκπαιδεύοντας και γαλουχώντας γενιές νέων. Ασχολήθηκε με τα κοινά αναπτύσσοντας μεγάλη συνδικαλιστική δράση βοηθώντας έτσι στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου των εκπαιδευτικών. Ήταν επί σειρά ετών σύμβουλος στο σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Ν. Λάρισας και διετέλεσε και Πρόεδρος αυτού. Η μακρόχρονη προσφορά του στα συνδικαλιστικά επιβραβεύτηκε τέλος με την εκλογή του ως μέλος, στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Η προσωπικότητά του και η θέλησή του ως ενεργός πολίτης, ώθησε τον δάσκαλο Νικόλαο Χελιδόνη, να ασχοληθεί με την συμμετοχή του στη διοίκηση της πόλης, στην οποία μεγάλωσε και αγάπησε. Ο λαός του Τυρνάβου τον εξέλεξε για πρώτη φορά ως δημοτικό σύμβουλο την τετραετία 1990 – 1994 και τον επέλεξε να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης του Τυρνάβου, ως Δήμαρχο, την επόμενη τετραετία 1995 – 1998. Στη σύντομη θητεία του ως Δήμαρχος Τυρνάβου, από 1-1-1995 μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 17-8-1996, έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας πόλης, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν η ισοβαρής ανάπτυξη του κέντρου και της περιφέρειας. Με συνεχείς παραστάσεις κατόρθωσε να κατασκευαστεί σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Τυρνάβου, ο Β’ οικισμός των εργατικών κατοικιών. Οριστικοποίησε την ένταξη του έργου της αποχέτευσης του Τυρνάβου στο Ταμείο Συνοχής. Εκτέλεσε πολλά έργα οδοποιίας και κατασκευής Πλατειών. Με τις επιλογές του, συνετέλεσε γενικότερα στην ανάπτυξη του πνευματικού, μορφωτικού, κοινωνικού, βιοτικού και οικονομικού επιπέδου της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο για την μεγάλη προσφορά του στη σύντομη θητεία του, τίμησε τον Δήμαρχο Νικόλαο Χελιδόνη, ονομάζοντας πλατεία της πόλης σε «πλατεία Δημάρχου Νίκου Χελιδόνη».
ΝΑΣΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΚΙΤΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Πρόσφατα την Εποχή 2002-2006 ήταν δήμαρχος ο κ. Νασίκας Αθανάσιος ο οποίος στις εκλογές του Οκτωβρίου 2006 έδωσε τη σκυτάλη του στον καινούργιο πλέον δήμαρχο Κιτσίδη Χρήστο.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License