.
Ο Χρήστος Τσούντας (1857-1934) ήταν έλληνας κλασικός αρχαιολόγος που ακολούθησε τον Σλήμαν και ολοκλήρωσε τις σημαντικότερες έρευνες στην αρχαιολογική θέση των Μυκηνών -ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναγνώριση του ανακτόρου. Διεξήγαγε σειρά επιθεωρήσεων στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, αναγνωρίζοντας τις περισσότερες μυκηναϊκές θέσεις και αρχαιολογικούς τόπους της πρώιμης ελλαδικής εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες. Διεξήγαγε πολλές ανασκαφές με σημαντικότερες το Σέσκλο και τον Άγιο Ανδρέα. Θεωρείται από πολλούς ο κωδικοποιητής της Κυκλαδικής περιόδου και της έννοιας Κυκλαδικός πολιτισμός. Σύμφωνα με μαρτυρίες των συγχρόνων του ο Τσούντας, ελλείψει πόρων, ήταν ταυτόχρονα ο διευθυντής, φωτογράφος, σχεδιαστής και επόπτης κατά τη διάρκεια του ανασκαφικου του έργου.
Γεννήθηκε στη Στενήμαχο της Βόρειας θράκης νυν Ασσένοβγκραντ και σπούδασε στη γενέτειρά του Φιλιππούπολη και στην Αθήνα. Στη Γερμανία σπούδασε φιλολογία και αρχαιολογία. Επανερχόμενος στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής στα Ζαρίφεια Εκπαιδευτήρια της Φιλιππούπολης. Το 1883 διορίστηκε έφορος αρχαιοτήτων στην Αθήνα και το 1904 έγινε καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1926 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται οι Χρήστος και Σεμνή Καρούζου, ο Γεώργιος Μυλωνάς, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο Σπύρος Μαρινάτος κ.ά. Θεωρείται πως το ανασκαφικό του έργο χαρακτηριζόταν από ευστοχία των επιλογών και επιστημονική ακρίβεια
Αρχαιολογικό έργο
* 1884 - Πρώτες ανασκαφές στην Ακρόπολη και άλλα μνημεία της Αθήνας. Υποθάλάσσια ανασκαφή στο βυθό του Στενού της Σαλαμίνας.
* 1886 - (έως 1910), συστηματικές ανασκαφές στις Μυκήνες, μετά τον Σλήμαν και τον Σταματάκη.
* 1877 - Ανασκαφικό έργο Τανάγρας
* 1889 - Ανασκαφικό έργο Λακωνίας
* 1898 - 1899 Δημοσίευση των «Κυκλαδικών» στην Αρχαιολογική Εφημερίδα, ως αποτέλεσμα των ερευνών του στη Σίφνο, την Σύρο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Αμοργό.
* 1900 - Σέσκλο Ανακσαφή του προϊστορικού οικισμού
* 1903 - Δίμηνι, ανασκαφή της νεολιθικής ακρόπολης και θεμελίωση της θεωρίας για την πρώιμη ύπαρξη νεολιθικού πολιτισμού στο χώρο της Ελλάδας.
* 1908 -Έκδοση των συμπερασμάτων του στο «Αι προϊστορικαί ακροπόλεις του Διμηνίου και του Σέσκλου», έργο αναφοράς ακόμη και σήμερα για αρχαιολόγους και μελετητές.
Έργα
* Τσούντας, Χρήστος, 1901, Η Ακρόπολις των Αθηνών Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ωφελίμων Βιβλίων: Αθήναι.
* Τσούντας, Χρήστος, 1908, Αί προΐστορικαί Ακροπόλεις ∆ιµηνίου και Σέσκλου,ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Αθήναι.
* Tsountas, Chrestos, Irving, Manatt J., The Mycenaean Age: a Study of the Monuments and Culture of Pre-Homeric Greece, Houghton, Mifflin and Co. Boston, 1897 (Με εισαγωγή του Dr. Dorpfeld)
* Τσούντας, Χρήστος 1928, Ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, Αθήνα: Επικαιρότητα, [χ.χ.], ISBN: 9602053429 (Φωτοτυπική ανατύπωση από την έκδοση του 1928.
Δικτυακοί τόποι
- Π.Σ.Αθανασιάδη: Ψηφίδες από τη Θράκη του χτες.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License