.
Ο Χριστόδουλος Δ. Χατζηπαύλου ήταν Ελληνοκύπριος, πρώην δήμαρχος Λεμεσού.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στη Λεμεσό. ΄Ηταν από πατέρα ανιψιός του Δημοσθένη Χατζηπαύλου (2ος δήμαρχος Λεμεσού) και πρώτος ξάδελφος των Χριστόδουλου Σώζου (4ος δήμαρχος Λεμεσού) και Σπύρου Θ. Βέρα.
Μετά την αποφοίτηση του από την Ελληνική Σχολή, φοίτησε στην Ελληνική Εμπορική Σχολή Χάλκης. Το 1902 προσλήφθηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα του και δημιούργησε εμπορικό οίκο στην Αμμόχωστο. Όταν πέθανε ο πατέρας του (1914) εγκαταστάθηκε στη γενέτειρα του, Λεμεσό, ως συνδιευθυντής του οινοβιομηχανικού οίκου, μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου για 25 χρόνια, έφορος και πρόεδρος Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού και δημοτικός Σύμβουλος (1927-1930).
Διετέλεσε θρονικός επίτροπος μητροπόλεως Κιτίου και πρόεδρος Σταθμού Παιδικής Ευημερίας Λεμεσού.
Υπήρξε δωρητής πολλών εθνικών και αγαθοεργών σκοπών, δωρητής Φθισιατρείου Λευκωσίας και δωρητής Παιδικής Εξοχής Πλατρών[1]. Επιπρόσθετα, ήτα δωρητής του Συνδέσμου Κυριών Λεμεσού, το κτίριο της οποίας ανήγειρε στις Πλάτρες και υπήρξε ο κύριος οικονομικός ενισχυτής της από το 1950. Με τη διαθήκη του άφησε ετήσιο ποσό για τη συντήρηση της. Ακόμη, ανοικοδόμησε την εκκλησία Αγίου Μάμαντος στη Λεμεσό.
Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940) απέστειλε σεβαστό χρηματικό ποσό για κάθε ελληνική νίκη, είτε κατάληψη πόλης. Υπήρξε ο κύριος χορηγός για κάθε ευαγή και εθνικό σκοπό. Ήταν επίτιμος πρόεδρος ΓΣΟ. Ήταν αξιωματικός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Παντρεύτηκε την εκ Λεμεσού Ερμιόνη Χαριδήμου Γεωργαλλίδη, η οποία ανέπτυξε κοινωνική δράση ως πρόεδρος του Συνδέσμου Κυριών Λεμεσού.
Παραπομπές
↑ Μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες της Κοινότητας Πλατρών
Πηγές
Χατζηπαυλου Χριστοδουλος
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Κουμπαριές σε πλειστηριασμό, δώρα και ποτά
Κουμπαριές σε πλειστηριασμό, δώρα και ποτά
Φόροι στους λυμπούρους, τους κοριούς και κουρκουτάδες.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License