ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Αντώνιος Παπαδάκης (1810 - 1878) ήταν Έλληνας ευεργέτης του Εθνικού Πανεπιστημίου.

Ξυλογραφία του Αντώνιου Παπαδάκη από το περιοδικό Το Άστυ του 1887

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε περίπου το 1810 στην κωμόπολη Ψυχρό της Δίκτης Λασιθίου στην Κρήτη. Οι γονείς του σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και ο μικρός Αντώνιος αιχμάλωτος με τα υπόλοιπα τρία αδέλφια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια, όπου πουλήθηκαν ως σκλάβοι σε κάποιον Αιγύπτιο. Ο Αντώνιος κάποτε έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και κατάφερε με την βοήθεια ενός Ρώσου να δραπετεύσει και να βγει στην Οδησσό μαζί με άλλους μερικούς από την Κεφαλλονιά. Εκεί εργάστηκε με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Στούρτζα. Έμαθε τα ελληνικά γράμματα και έπιασε δουλειά στο ελληνικό τυπογραφείο της Οδησσού. Μπήκε δε και στη γεωργική σχολή και σπούδασε γεωπονία. Αφού αποφοίτησε διορίστηκε διευθυντής στα κτήματα του Στούρτζα στην Βεσσαραβία το 1833. Χάρη στις γεωπονικές του γνώσεις αύξησε πολύ το εισόδημα των κτημάτων και επέκτεινε τις ενέργειες του εργοδότη του και στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Απόκτησε χρήματα αρκετά για να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έζησε βίο λιτό ευεργετώντας την πατρίδα του.

Αργότερα ψάχνοντας την τύχη των χαμένων αδελφών του, ανακάλυψε τον μεγαλύτερο από αυτούς, ο οποίος είχε ασπασθεί τον μωαμεθανισμό, είχε μετονομαστεί Ισμαήλ και είχε γίνει ο περιβόητος Ισμαήλ Φερήκ Πασάς, Υπουργός των Στρατιωτικών υπό τον Σαΐτ Πασά. Σε συνάντησή του στην Αίγυπτο τα δυο αδέρφια αλληλοαναγνωρίστηκαν και χάρηκαν.

Απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου 1878.
Ευεργετικό του έργο

Διέθεσε το ποσό των οκτακοσίων και πλέον χιλιάδων δραχμών για τη μόνιμη χορήγηση δέκα υποτροφιών σε νέους και νέες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κληροδότημά του είναι, επίσης, το κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης επί των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναστήλωσε ως δείγμα τιμής μαρμάρινη προτομή του Παπαδάκη στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου.
Πηγές

Σπυρίδων Λάμπρος (1896). Οι Ευεργέται και Καθηγηταί του Εθνικού Πανεπιστημίου. Αθήνα: Εστία.
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (1921). Δημήτριος Α. Δημητριάδης. επιμ. Οι ευεργέται των πανεπιστημίων : Βιογραφικόν απάνθισμα μετά εικόνων. Εν Αθήναις: Τυπογραφικά Καταστήματα Ταρουσοπούλου. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2010.
Παντελής Κοντογιάννης (1866-1928) (1908). Εθνικοί ευεργέται. Εν Αθήναις: Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2010.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License