.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστήμιου. στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1959. είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και οικονομική ανάπτυξη στο Sussex (στο Institute for Development Studies, IDS). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο City University of New York και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (στο Παρίσι). Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά (IAFFE) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης ActionAid στην Ελλάδα και στην Κένυα.
Επιστημονικά άρχισε να ασχολείται με θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευέλικτης εξειδίκευσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τότε έχει διευρύνει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προς την κατεύθυνση των Οικονομικών της Εργασίας, της Μετανάστευσης, της Γήρανσης και των Οικονομικών του Φύλου. Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείου Εργασίας και ήταν συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση.
Είναι η πρώτη φορά που είναι υποψήφια σε εθνικές εκλογές. Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν οργανωμένη στην Αριστερά και συμμετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Συνασπισμού (από το 1990 μέχρι το 1996) –το μοναδικό κομματικό αξίωμα που είχε ποτέ. Διετέλεσε ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ (2004-2007) και του ΟΠΕΚ (2008-2010). Το Φθινόπωρο του 2011 συμμετείχε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Συνδέσμου.
Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ των βιβλίων της, δύο ασχολούνται με το δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δύο με την ευεργετική επίπτωση των μεταναστών στην οικονομία και την ξενοφοβία ως ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη, ενώ έχει επιμεληθεί τα «Οικονομικά με Ανθρώπινο Πρόσωπο» της Julie Nelson και το «Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης» του Dani Rοdrik. Η έρευνά της αυτή την εποχή εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η οικονομική κρίση επηρεάζει τους άτυπους μηχανισμούς οικογενειακής αλληλεγγύης και τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση.
Ζει στο Παγκράτι με την οικογένειά της (σύζυγο, δύο παιδιά, και τρεις γάτες).
Συγγραφικό έργο
Αντιγόνη Λυμπεράκη (1991). Ευέλικτη εξειδίκευση. Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός.
Αντιγόνη Λυμπεράκη (2000). Ο "φόβος του ξένου" στην αγορά εργασίας. Πόλις.
Συλλογικό έργο Αντιγόνη Λυμπεράκη κ.ά. (2011). Φύλλα ελευθερίας. Forum για την Ελλάδα.
Λυμπεράκη Αντιγόνη, Πελαγίδης Θεόδωρος Κ. (2002). Αποενοχοποιώντας την κατανάλωση. Εκδόσεις Παπαζήση.
Λυμπεράκη Αντιγόνη, Τήνιος Πλάτων (2002). Εργασία και συνοχή. Εκδόσεις Παπαζήση.
Συλλογικό έργο , Γιαννίτσης Τάσος, Δενιόζος Δημήτρης, Καλογήρου Γιάννης, Λυμπεράκη Αντιγόνη, Τραυλός Σπύρος (1993). Βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική στην Ελλάδα. Θεμέλιο.
Αντιγόνη Λυμπεράκη (1992). Η πρόκληση της ανάπτυξης σε μικρή κλίμακα. Εκδόσεις Παπαζήση.
Λυμπεράκη Αντιγόνη, Μουρίκη Αλίκη (1996). Η αθόρυβη επανάσταση. Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός.
Λυμπεράκη Αντιγόνη, Δενδρινός Γιάννης (2006). Ευέλικτη εργασία. Κέρκυρα - Economia Publishing.
Λυμπεράκη Αντιγόνη, Τήνιος Πλάτων (2002). Εργασία και συνοχή. Εκδόσεις Παπαζήση.
Πηγές
Ιστοσελίδα Παντείου Πανεπιστημίου [1]
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License