.
Αγοράκριτος, Γλύπτης από την Πάρο και μαθητής του Φειδία. Έζησε τον 5ο αι. π.Χ. Η τέχνη του είχε τόσα κοινά σημεία με του δασκάλου του, ώστε δύσκολα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει τα έργα τους. Έργα του δε σώθηκαν. Οι πηγές αναφέρουν ως δικά του έργα: το άγαλμα της Ρέας ή Κυβέλης, που βρισκόταν στο Μητρώο των Αθηνών, τα δύο χάλκινα αγάλματα του Δία και της Αθηνάς, που βρίσκονταν στην Κορώνεια της Βοιωτίας, στο ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς, και το άγαλμα της Νέμεσης του Ραμνούντα στην Αττική. Η παράδοση αναφέρει ότι το τελευταίο, κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο, το εξέθεσε με το όνομα "Αφροδίτη" σε διαγωνισμό. Νικητής όμως βγήκε ένας άλλος μαθητής του Φειδία, ο Αλκαμένης. Τότε ο Αγοράκριτος θύμωσε, ονόμασε το άγαλμά του "Νέμεση" (θεά της εκδίκησης) και το πούλησε στους κατοίκους του Ραμνούντα. Ένα μέρος από το κεφάλι του αγάλματος βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Βάση του αγάλματος της Νέμεσης, Τυνδαρεύς και Διόσκουροι στα αριστερά, στα δεξιά ο Αγαμέμνωνας ο Μενέλαος και ο Πύρρος. Οι κεντρικές γυναικίες μορφές είναι η Ελένη και η Νέμεσης.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License