Ο Αδαίος ή Αδδαίος ο Μυτιληναίος (3ος αι. π.Χ.) ήταν συγγραφέας δύο συγγραμμάτων σχετικών με την τέχνη, τα οποία μνημονεύει ο Αθήναιος.
Στο πρώτο από αυτά, στο Περί διαθέσεων[1], ο Αδαίος πραγματευόταν μάλλον το θέμα του χώρου στην αρχιτεκτονική, ενώ το δεύτερο, το Περί αγαλματοποιών[2], το επέκρινε έντονα ο Πολέμων ο Ιλιεύς (στο Πρός Αδαίον και Αντίγονον πολεμικό του έργο). Κανένα από τα έργα του Αδαίου δεν έχει διασωθεί. Διασώζεται όμως ένα επίγραμμα στο 7ο βιβλίο της Παλατινής ανθολογίας που φέρει το όνομά του (Ελλ. Ανθ., 7.305)[3].
Παλαιότερα, ορισμένοι μελετητές ταύτισαν τον Αδαίο τον Μυτιληναίο με τον Μακεδόνα ποιητή Αδαίο[4], επιγράμματα του οποίου περιλαμβάνονται επίσης στην Παλατινή Ανθολογία -ταύτιση που όμως δεν είναι γενικά αποδεκτή από όλους τους σύγχρονους μελετητές.[5]
Παραπομπές
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, 11.43.
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, 13.84.
Eλληνικὴ Aνθολογία, 7.305 ("Ἀδδαίου Μυτιληναίου").
(Αγγλικά) W. Smith, A dictionary of Greek and Roman biography and mythology (1848), "Adaeus".
Στην Παλατινή Ανθολογία υπάρχουν συνολικά κάπου άλλα δέκα επιγράμματα που φέρουν ως όνομα ποιητή το "Αδαίος". Τα τέσσερα από αυτά ανήκουν σίγουρα στον Αδαίο τον Μακεδόνα, ενώ η πατρότητα των υπολοίπων παραμένει αμφισβητούμενη, αν και στο παρελθόν υπήρχε η τάση, την οποία ακολουθούν και κάποιοι σύγχρονοι συγγραφείς, να αποδίδονται όλα στον ίδιο ποιητή, δηλαδή στον προαναφερθέντα Αδαίο τον Μακεδόνα.
Αδαίος ο Αλεκτρυών
Αδαίος ο Μακεδών
Αδαίος ο Μυτιληναίος
Αδαίος (πρέσβης)
Αδαίος (ρητοροδιδάσκαλος)
Αδαίος (χιλίαρχος)