ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Αχαιός (αρχαία ελληνικά: Ἀχαιός, θάνατος 213 π.Χ.) ήταν στρατηγός, ο οποίος αργότερα αποσχίστηκε και έγινε ηγεμόνας μέρους της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Ήταν γιος του Ανδρόμαχου, του οποίου η αδελφή Λαοδίκη Β' ήταν παντρεμένη με τον Σέλευκο Β' Καλλίνικο, τον πατέρα του Αντίοχου Γ' του Μέγα. Ο ίδιος ο Αχαιός ήταν παντρεμένος με την Λαοδίκη, μία από τις κόρες της Λαοδίκης του Πόντου και του Μιθριδάτης Β΄[1]. Συνόδεψε τον Σέλευκο Γ' Κεραυνό στην εκστρατεία στον Ταύρο εναντίον του Άτταλου Α΄, και μετά την δολοφονία του Σέλευκου, εκδικήθηκε το θάνατό του. Αν και θα μπορούσε να καταλάβει εύκολα την εξουσία, παρέμεινε πιστός στον Οίκο των Σελευκιδών.

Το 223 π.Χ. ο Αντίοχος Γ΄, ο διάδοχος του Σέλευκος, τον διόρισε διοικητή όλης της Μικράς Ασίας δυτικά του Ταύρου. Ο Αχαιός ανακατέλαβε όλες τις περιοχές τις οποίες είχε κερδίσει ο Άτταλους για τους Σελευκίδες. Όμως κατηγορήθηκε ψευδώς από τον Ερμεία, τον υπουργό του Αντίοχου, ότι είχε πρόθεση να επαναστατήσει, κάτι που ο Αχαιός τελικά έκανε σε αυτοάμυνα, πήρε τον τίτλο του βασιλιά, και βασίλεψε όλη την περιοχή της Ασίας δυτικά του όρους του Ταύρου. Όσο ο Αντίοχος ήταν σε πόλεμο με τον Πτολεμαίο δεν μπορούσε να βαδίσει εναντίου του Αχαιού. Όμως με την ολοκλήρωση της συνθήκης ειρήνης με τον Πτολεμαίο, διέσχισε τον Ταύρο, και ενώνοντας τις δυνάμεις του με αυτές του Αττάλου, απέσπασε από τον Αχαιό όλα τα εδάφη του, και κατέλαβε τις Σάρδεις εκτός από την ακρόπολη. Η τελευταία έπεσε στα χέρια του Αντίοχου το 213 π.Χ. μετά από πολιορκία δύο χρόνων, με προδοσία του Βόλη (ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του Σωσίβιου, υπουργού του Πτολεμαίου). Ο Βόλης υποσχέθηκε στον Αχαιό ότι θα τον διασώσει, αλλά τον παρέδωσε στον Αντίοχο, ο οποίος τον θανάτωσε αμέσως[2].


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Acaeus (general) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).


Παραπομπές

Πολύβιος, 4.51.4, 8.22.11

Polybius, 4.2.6, 4.48, 5.40, 5.42, 5.57, 7.15–18, 8.17–23

Βιβλιογραφία

Bement, R. B.; The kingdom of Brass (1856)
Πολύβιος; Ιστορίες, Evelyn S. Shuckburgh (μετάφραση); Λονδίνο - Νέα Υόρκη, (1889)
Smith, William (editor); Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Achaeus (2)", Boston, (1867)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License