ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Έτσι ονομάσθηκε η εκστρατεία των Αχαιών της Μυκηναϊκής Ελλάδας στην Τροία, η πολιορκία της και η άλωσή της.


Ομηρικός Προσδιορισμός της Τροίας

Στην Ιλιάδα, οι Αχαιοί στρατοπεύδευσαν στις εκβολές του ποταμού Σκαμάνδρου (σημερινός Karamenderes), όπου προσάραξαν τα πλοία τους. Η ίδια η πόλη της Τροίας ευρισκόταν σε ένα λόφο, της πεδιάδος του Σκαμάνδρου, όπου οι μάχες του Τρωϊκού πολέμου έλαβαν χώρα. Η θέση της αρχαίας πόλεως σήμερα απέχει περίπου 15 km από την ακτή, αλλά η αρχαία εκβολή του Σκαμάνδρου, περίπου 3,000 χρόνια πριν, ήταν περίπου 5 km πιο εσωτερικά, εκβάλοντας σε ένα κόλπο που έκτοτε έχει προσχωθεί.


Άλλες αρχαίες μαρτυρίες

Ο Μέγας Αλέξανδρος στη Τροία

Εκτός από την Ιλιάδα, υπάρχουν αναφορές στη Τροία στο άλλο μείζον έργο του Ομήρου, την Οδύσσεια, καθώς και σε άλλα αρχαιοελληνικά κείμενα. Ο Ομηρικός μύθος της Τροίας χρησιμοποιήθηκε από το Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο στο έργο του Αινειάδα. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν γεγονός την ιστορικότητα του Τρωϊκού πολέμου, και την ταυτότητα της Ομηρικής Τροίας με τη θέση στη Μικρά Ασία. Ο Μέγας Αλέξανδρος, για παράδειγμα, επισκέφθηκε την περιοχή το 334 π.Χ. και προσέφερε θυσία στους θρυλούμενους τύμβους των Ομηρικών ηρώων Αχιλλέως και Πατρόκλου.


Χρονολογία

Οι Αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί τοποθετούσαν την αρχή του Τρωϊκού Πολέμου σε διάφορα χρονικά διαστήματα:


ο Ερατοσθένης το 1184 π.Χ.,

ο Ηρόδοτος το 1250 π.Χ.,

ο Δούρις το 1334 π.Χ.

Νεότερες Γεωλογικές Μελέτες

Το Νοέμβριο του 2001, οι γεωλόγοι Ιωάννης Κραφτ από το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ και ο Ιωάννης Λιούς από το Κολλέγιο Trinity του Δουβλίνου παρουσίασαν τα αποτελέσματα (όρα [1], [2], & [3]) των διερευνήσεων της Γεωλογίας της περιοχής που είχαν αρχίσει το 1977.


Οι γεωλόγοι συνέκριναν την τωρινή γεωλογία με τη μορφολογία του εδάφους και των ακτών που περιγράφεται στην Ιλιάδα και άλλες κλασικές πηγές, κυριώτερα στη Γεωγραφία του Στράβωνος. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ της τοποθεσίας της Τροίας που απεκάλυψε ο Σλήμαν (και άλλων τοποθεσιών όπως το Ελληνικό στρατόπεδο), των γεωλογικών αποδείξεων, και των περιγραφών της τοπολογίας και των μαχών στην Ιλιάδα.


Πρωτεσίλαος


Από τη LivePedia.gr

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License