Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Οι Έλληνες στο Βέλγιο ανέρχονται σύμφωνα με το Αρχείο Ομογενειακών Οργανώσεων σε 25.000 άτομα ενώ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τους υπολογίζει σε 35.000 [1]. Τα ρεύματα μετανάστευσης προς το Βέλγιο είναι τρία:

* δεκαετίες του 1910 και 1920
* δεκαετία του 1950
* μετά το 1981(επίσημη είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε Ε.Ο.Κ.)


Ρεύματα

Πρώτο Ρεύμα

Οι πρώτοι μετανάστες στο Βέλγιο ήταν κυρίως Έλληνες της Μικράς Ασίας. Ήταν λίγες εκατοντάδες ενώ μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 πολλαπλασιάστηκαν καθώς πολλοί Μικρασιάτες κατέφυγαν εκεί.

Δεύτερο Ρεύμα

Οι μετανάστες του ρεύματος αυτού ήταν επίσης λίγοι και ήρθαν περίπου το 1954-55 και άρχισαν να εργάζονται ως ανθρακωρύχοι. Μετά την επίσημη συμφωνία Ελλάδας-Βελγίου το 1957 για αποστολή εργατικού δυναμικού στα ορυχεία και τη βιομηχανία του Βελγίου περισσότεροι Έλληνες πήγαν στο Βέλγιο αναζητώντας εργασία εκεί. Άμεση συνέπεια αυτού ήταν να δημιουργηθεί μία πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στο Βέλγιο.

Τρίτο Ρεύμα

Ως διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρυξέλλες αποτελούν τόπο εργασίας για πολλούς Έλληνες, υπαλλήλους της Ε.Ε., οι οποίοι, από το 1981 και έπειτα, προστέθηκαν στους οικονομικούς μετανάστες των προηγούμενων δεκαετιών.

Ελληνικές κοινότητες στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο υπάρχουν επτά κοινότητες Ελλήνων ομογενών σε διάφορες πόλεις:

* Αμβέρσα
* Βρυξέλλες
* Λιέγη
* Σαρλερουά
* Σεν Πολ


Παραπομπές

1. ↑ Ελληνική Δημοκρατία: Υπουργείο Εξωτερικών: Βέλγιο: Ομογένεια

Πηγές

* Εγκυκλοπαίδεια Δομή, εκδ.ΔΟΜΗ Α.Ε., τ. 4 (έκδοση 2002-04)
* Εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ της ΕΡΤ 3 (μετάδοση 24/11/2007)

Απόδημος Ελληνισμός

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License