.
Το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν στην Ελλάδα εκατοντάδες πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες μετά τις 22 Ιουλίου εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα,[2] οι οποίες αποτέφρωσαν τεράστιες εκτάσεις.
Πυρκαγιές
Χάρτης που δείχνει τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αχαΐα και στην Ρόδο
Δορυφορική φωτογραφία της NASA που δείχνει ένα σύννεφο καπνού να έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας στις 8 Αυγούστου 2021
Πολυμέτωπες πυρκαγιές σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα καταστρέφοντας εκατοντάδες κτίρια και χιλιάδες στρέμματα γης. Η πυροσβεστική κατέγραψε 428 δασικές πυρκαγιές, που σημειώθηκαν στην Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, την Μεσσηνία, τη Μάνη, την Αχαΐα, τα Γρεβενά, τη Σαλαμίνα Φωκίδα και τη Ρόδο. Παραδείσι Κως Έβρου Ζάκυνθος Κρήτη Ηρακλείου Άγιος Θωμάς Δήμος Κισσάμου Καστέλλι Φουρνής Λασιθίου Γούρνες Στην Ολυμπία κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος. Στην Αττική η πυρκαγιά ξεκίνησε στους πρόποδες της Πάρνηθας, και επεκτάθηκε στην Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και στο Φλαμπούρι. Στην βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την θάλασσα. Μετά τη Βαρυμπόμπη, η Δροσοπηγή και το Κρυονέρι έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Οι καμένες εκτάσεις μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 60 χιλιάδες στρέμματα, με την συνολική απογραφή για το 2021 να ανέρχεται στα 124 χιλιάδες στρέμματα.
Τα Βαλκάνια φλέγονται: Καταστροφικές πυρκαγιές από την [3] Ελλάδας , Βόρεια Μακεδονία , Τουρκίας ,Ιταλία , Αλβανία ,Κόσοβο, Κροατία ,Ουκρανία ,Βουλγαρία .Πυρκαγιές σημειώθηκαν επίσης, και στην Κύπρος
Αιτίες
Οι αιτίες για τις πυρκαγιές δεν είναι γνωστές ακόμα . Μέχρι τις 8 Αυγούστου έγιναν 19 προσαγωγές και 7 συλλήψεις για εμπρησμό.[9]. Σύμφωνα με τον Ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό : Ο συγχρονισμός στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.
Στην εξάπλωση των πυρκαγιών πιθανώς να βοήθησε και o καύσωνας. Από τα μέσα Ιουλίου 2021 ο καιρός στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από υψηλότατες θερμοκρασίες. Σε εννέα μετεωρολογικούς σταθμούς μετρήθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες ρεκόρ όλων των εποχών.[4][5] Στις 27 Ιουλίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε στοιχεία για ένα εξαιρετικά μακράς διαρκείας κύμα καύσωνα στην ηπειρωτική χώρα καθώς και υψηλές θερμοκρασίες το βράδυ. Σε πρώτη φάση, έως τις 4 Αυγούστου ένας θερμότατος αεροχείμαρρος έφτασε από τη Βόρεια Αφρική, ενώ σε δεύτερη φάση, άλλη μια καθοδική κίνηση των αέριων μαζών ενίσχυσε την υπερθέρμανση.[6] Ο Αύγουστος κορυφώθηκε με τοπικά πάνω από 45° C σημειώνοντας «ιστορικό κύμα καύσωνα».[7] Παράλληλα σε πολλές περιοχές σημειώνονται διακοπές ρεύματος.[8]
Πυρκαγιές Αττικής
Πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αθήνας (Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αδάμες Κηφισιάς και Τατόι). Στο Τατόι, η πυρκαγιά, απειλήσε να κάψει και τα Βασιλικά Ανάκτορα, τα οποία, βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια, υπό ανακαίνιση, για να γίνουν μουσείο και χώρος αναψυχής, ενώ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αδάμες, καταστράφηκαν δεκάδες μεζονέτες.
Στην Ανατολική Αττική, πυρκαγιές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές (Αφίδνες, Βαρυμπόμπη, Μαλακάσα, Άγιος Στέφανος, Σταμάτα, Θρακομακεδόνες και στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας ενώ υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές. Στην περίπτωση της Πάρνηθας κάηκε και μέρος από το μοναδικό ελατόδασός της.[10] Συγκεκριμένα:
Στις Αφίδνες, η φωτιά έκαψε όλη την δασική έκταση γύρω από την κωμόπολη, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, φτάνοντας δίπλα στα διόδια, ενώ ισοπεδώθηκε στις φλόγες ένα βενζινάδικο στην περιοχή.
Στην Βαρυμπόμπη, η φωτιά έφτασε εντός της πόλης μέσα στην κεντρική πλατεία, καίγοντας σπίτια και επιχειρήσεις, άλλα και την δασική έκταση γύρω της, ενώ ακόμη απειλήθηκε να καεί και ο Ιππικός Όμιλος, κινδυνεύοντας να καούν ακόμη και τα άλογα. Ευτυχώς όλα τα άλογα του Ιππικού Ομίλου, μεταφέρθηκαν έγκαιρα και θα μείνουν προσωρινά στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, και είναι σώα στην υγεία τους.
Στην Μαλακάσα, η φωτιά έκαψε επίσης όλη την δασική έκταση γύρω από την κωμόπολη, φτάνοντας ακόμη και στις γραμμές του ΟΣΕ, στην Σφενδάλη.
Στον Άγιο Στέφανο, στην Σταμάτα και τους Θρακομακεδόνες, οι πυρκαγιές ισοπέδωσαν επίσης δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ κάηκε ολοσχερώς και ένα εργοστάσιο, κοντά στον Άγιο Στέφανο.
Στις 6 Αυγούστου νέες πυρκαγιές σημειώθηκαν στα Άνω Λιόσια, δημιουργώντας φόβους για το Ποικίλο Όρος και στα Λεγρενά, κοντά στο Σούνιο. Αμφότερες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο[11][12].
Πυρκαγιές Πελοποννήσου
Στον Νομό Αχαΐας, πυρκαγιές σημειώθηκαν στην περιοχή του Ερινεού (Λαμπίρι).
Στον Νομό Ηλείας, πυρκαγιές σημειώθηκαν στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας: Αρχαία Ολυμπία (η οποία απείλησε επίσης και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία), Λάλας, Πλάτανος, Κολίρι, Πελόπιο και Νεμούτα.
Στον Νομό Αρκαδίας
Στον Νομό Λακωνίας
Στον Νομό Μεσσηνίας, πυρκαγιές σημειώθηκαν στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας (Διαβολίτσι και Άνθεια).
Πυρκαγιές Βόρειας Ελλάδας
Στον Νομό Ιωαννίνων, πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές του Δήμου Κόνιτσας (Πάδες) και στο Όρος Μιτσικέλι, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Στον Νομό Κοζάνης, πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές των δήμων Κοζάνης (Ελλήσποντος), Σερβίων (Οινόη) και Βοΐου (Σιάτιστα).
Στον Νομό Γρεβενών, υπάρχουν πέντε μέτωπα, μεταξύ των οποίων στις περιοχές της Σαμαρίνας και της Δεσκάτης.
Στον Νομό Καστοριάς, πυρκαγιά σημειώθηκε στην περιοχή της οροσειράς του Γράμμου.
Στον Νομό Κιλκίς, πυρκαγιά σημειώθηκε στην περιοχή της Νέας Σάντας, κοντά στα όρια με τον Νομό Θεσσαλονίκης, η οποία φωτιά προκλήθηκε από καύση σκουπιδιών, και ήταν ευτυχώς μικρής έκτασης, η οποία σβήστηκε άμεσα.
Πυρκαγιές υπάρχουν επίσης σε μικρή έκταση και στους Νομούς Χαλκιδικής (Κασσάνδρα και Σιθωνία), όπως επίσης και στον Νομό Έβρου, στον Ποταμό Έβρο,
Πυρκαγιές Θεσσαλίας
Στον Νομό Λάρισας, πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές Σαραντάπορο, του Δήμου Ελασσόνας[13] και στο Δίλοφο του Δήμου Φαρσάλων.[14]
Πυρκαγιές Ρόδου & Δωδεκανήσου
Μέτωπα Πυρκαγιών σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ρόδου: Σορωνή, Καλαμώνα, Δαματριά, Ψίνθος, Θολό, Μαριτσά, Πεταλούδες, Φάρμα Ζώων και Ασγούρου.
Πυρκαγιές σημειώθηκαν επίσης, και στην Κω.
Πυρκαγιές Στερεάς Ελλάδας
Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές του Αγρινίου και σε ορισμένες της Ναυπακτίας.
Στον Νομό Ευβοίας, πυρκαγιά σημειώθηκε σε πολλές περιοχές, βόρεια του νησιού: Αγία Άννα, Βασιλικά, Μαντούδι, Λίμνη, Μονή Οσίου Δαβίδ, Ροβιές, Βουτάς, Αιδηψός Γούβες, Αρτεμίσιο Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες ,Γαλατσάδες ενώ και εδώ υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές, ενώ απειλεί να φτάσει η πυρκαγιά και στην Ιστιαία, ενώ προειδοποιήσεις υπάρχουν ακόμη, του ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και στην Χαλκίδα. Το μέτωπο της Εύβοιας, είναι το δυσκολότερο, για κατάσβεση από όλα τα υπόλοιπα, διότι οι πυρκαγιές έχουν φτάσει μέχρι την θάλασσα μεταξύ Ευβοϊκού και Αιγαίου, και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους, τα οποία σπίτια τους έχουν σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές. Ορισμένοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, μεταφέρθηκαν προσωρινά με φέρυ-μποτ σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, τόσο σε συγγενείς τους, κυρίως ωστόσο στην Χαλκίδα, όπου ορισμένους τους φιλοξενούν στο Κλειστό Γυμναστήριο, ενώ άλλοι μένουν προσωρινά στο λιμάνι της Αιδηψού.
Στον Νομό Φθιώτιδος, πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές Μαρτίνο, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο Παλαιοχώρι και στον Θεολόγο.
Στον Νομό Φωκίδος, επίσης ξέσπασαν πυρκαγιές.
Διεθνής βοήθεια
Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 71 πτητικά πυροσβεστικά μέσα, ενώ η οργανική δύναμη της πυροσβεστικής ανέρχεται στους 20.757 πυροσβέστες.[15] Λόγω της ανεξέλεγκτης και κρίσιμης κατάστασης, ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και έλαβε βοήθεια από τις εξής χώρες:
- Αίγυπτος - Τρία αεροπλάνα
- Γαλλία – Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair, 83 πυροσβέστες, δύο αεροσκάφη [16]
- Γερμανία - 216 πυροσβέστες και 43 οχήματα
- Ελβετία – Τρία ελικόπτερα[16]
- Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - 1 Αεροπλάνο
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ισραήλ – 16 πυροσβέστες και εξοπλισμός [17]
- Ισπανία - 2 Αεροπλάνα
- Κροατία - 1 αεροπλάνο
- Κύπρος – 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη[16]
- Ουκρανία - 100 πυροσβέστες
- Πολωνία - 143 πυροσβέστες και 56 φορτηγά
- Ρουμανία – 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα[16]
- Ρωσία – Δύο αεροσκάφη, τύπου Beriev[16]
- Σουηδία – Δύο αεροσκάφη, τύπου Ericsson[16]
Παραπομπές
[1]
Στρατής Βουγιούκας, Χρήστος Πετρόπουλος, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος: Καύσωνες με μεγάλη διάρκεια την περίοδο 1981–2021. meteo.gr
«Τα Βαλκάνια φλέγονται: Καταστροφικές πυρκαγιές από την Τουρκία μέχρι την Κροατία και την Ιταλία». ProtoThema. 8 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2021.
Σταύρος Ντάφης, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Χρήστος Πετρόπουλος: Ο καύσωνας της περιόδου 22 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2021 σε αριθμούς, meteo.gr, 4 Ιουλίου 2021
Ιωάννης Κωλέτσης, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος: Σάρωσε ο Λίβας στα ανατολικά και νότια – Ξεπέρασε τους 44°C η θερμοκρασία την Πέμπτη 01/07. meteo.gr, 1 Ιουλίου 2021
Στρατής Βουγιούκας, Σταύρος Ντάφης, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, Ιωάννης Κωλέτσης: Οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα προκαλέσουν το ακραίο κύμα καύσωνα, meteo.gr, 27. Juli (griechisch)
Γιώργος Παπαβασιλείου, Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος: Ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρου οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα., meteo.gr, 30. Juli (griechisch)
«Διακοπές ρεύματος / Δεκάδες περιοχές χωρίς ρεύμα – Όλη η λίστα». Αυγή. 6 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021.
19 προσαγωγές και 7 συλλήψεις για εμπρησμό | ΣΚΑΪ | Βραδινό δελτίο | 08/08/2021
«Η αναζωπύρωση στην Πάρνηθα - Το μέτωπο στο Φλαμπούρι πάνω από Θρακομακεδόνες - Βαρυμπόμπη».
«Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σούνιο - Επανήλθε η κυκλοφορία στη Λ. Αθηνών - Σουνίου». ProtoThema. 6 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2021.
«Φωτιά στην Αττική: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος». News.gr (στα Αγγλικά). 7 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021.
«Μαίνονται οι φωτιές στο Δίλοφο και το Σαραντάπορο». larissanet.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021.
«Δίλοφο Φαρσάλων: Ξέσπασε φωτιά το βράδυ της Παρασκευής». naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021.
«71 πτητικά μέσα.... Ανάθεμα αν στον ελληνικό ουρανό πετάνε τα 40». Εκρηκτικό Δελτίο. 08.08.2021. Ανακτήθηκε στις 08.08.2021. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |ημερομηνία= (βοήθεια)
«Καταφθάνει η ξένη βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών – Το μεγάλο ευχαριστώ». ΤΟ ΒΗΜΑ (tovima.gr). 2021-08-06. Ανακτήθηκε στις 2021-08-06.
«Israel sends firefighting team, equipment to Greece as thousands flee blazes» (στα Αγγλικά). The Times of Israel. 6 Αυγούστου 2021.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License