.
Η κινηματογραφική ταινία «Το λιμάνι των δακρύων» ήταν μία από τις πρώτες ελληνικές βουβές ταινίες, περί το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του ελληνικού κινηματογράφου, γυρισμένη στην Ελλάδα το 1928 με Έλληνες ηθοποιούς. Ήταν παραγωγής της "DAG-FILM Co" των αδελφών Γαζιάδη, η 3η μετά την «Προμηθεύς δεσμώτης» (Δελφικές εορτές), και «Έρως και κύματα».
Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Δημήτριος Γαζιάδης, οπερατέρ ο αδελφός του, Μιχαήλ Γαζιάδης και σεναριογράφος ο Βερν Σλόβε.
Στην ταινία αυτή που τα εξωτερικά πλάνα γυρίστηκαν στη Κηφισιά, την Παλιά Αθήνα (Πλάκα) και Πειραιά συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Μίρβα Βιολάντη, Νικόλαος Ροζάν, Αιμίλιος Βεάκης, η Αθ. Μουστάκα, η Αρ. Ντινομπέη, Ε. Μενεξής, Έμμα Βιτσώρη, Δ. Τσακίρης, Α. Μαρίκος, Σ. Δούκας, Μίμης Κοκκίνης, Λάκης Ίων, Βασίλης Αυλωνίτης, Κίμων Σπαθόπουλος και ο Ο. Λάσκος.
Κατά τους κριτικούς της εποχής, το σενάριο του έργου αποτελούσε απλή μεταφορά ιταλικών ομοίων χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο που περιστρέφονταν στη ξενιτιά και στο ναυτικό επάγγελμα. Περιελάμβανε πολλά επεισόδια με απότομες διακοπές ασύντακτα μεταξύ τους. Από σκηνοθεσίας παρατηρούνταν τα ίδια χάσματα πλην όμως οι τίτλοι των επεισοδίων είναι ορθογραφημένοι, κάτι που στερούνταν οι προηγούμενες ταινίες. Από τεχνικής άποψης ήταν καταφανής η πρόοδος ορθότερου φωτισμού, ντεκόρ και φωτογραφίας των εσωτερικών γυρισμάτων.
Και σ΄ αυτή την ταινία οι ηθοποιοί ακόμα απέδιδαν τους ρόλους τους ψυχρά, (θεατρικά), χωρίς την απαιτούμενη συγκίνηση, εκφραστικότητα και φυσικότητα που αποτελούν ιδιαίτερα απαιτητά στοιχεία σε γκρο πλαν σκηνές. Ξεχωρίζουν όμως ο Αμίλιος Βεάκης, ο Ροζάν και ο Ο. Λάσκος, καθώς και οι Μίρβα Βιολάντη και λιγότερο η Έμμα Βιτσώρη.
Η ταινία πρωτοπαίχτηκε στους κινηματογράφους της Αθήνας Αττικόν και Σπλέντιτ τον Ιανουάριο του 1929.
Πηγές
Γιάννης Σολδάτος, "Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου", τομ. 4ος, σελ. 17, 48-49.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License