Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η Πολίτικη κουζίνα (αγγλικός τίτλος: A touch of spice, τουρκικός τίτλος: Bir tutam baharat – σημαίνει και στις δύο γλώσσες Μια πρέζα μπαχάρι), είναι ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγής 2003.

Υπόθεση

Πρόκειται για μία βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Φάνης Ιακωβίδης (τον υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς), καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Αρχίζοντας προετοιμασίες για την υποδοχή του προσκαλεί όλους τους φίλους του παππού του και ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα πολίτικης κουζίνας.

Μια ξαφνική αρρώστια όμως του παππού, δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ο καθηγητής τότε θα αποφασίσει να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να θυμηθεί ξανά τα χρόνια που έζησε εκεί με τους γονείς του, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Ρένια Λουιζίδου.

Εκεί επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του, η Σαϊμέ, που υποδύεται η Τουρκάλα ηθοποιός Μπασάκ Κοκλούκαγια (Başak Köklükaya).
Η ταινία

Η ταινία προσπαθεί με την ψυχραιμία που της επιτρέπει η χρονική απόσταση, να ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, ρίχνοντας φως σε μια πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, κυρίως στην πίκρα των ανθρώπων εκείνων που «οι Τούρκοι τους έδιωξαν ως Έλληνες και οι Έλληνες τους υποδέχθηκαν ως Τούρκους».

Ο τίτλος της ταινίας στην Ελλάδα δόθηκε με τέτοιο τρόπο (η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία γράμματα και κουζίνα με μικρά) ώστε να έχει διττή έννοια, και να παραπέμπει στην πολιτική, καθώς τα κοινωνικοϊστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται, υπήρξαν πρωτίστως πολιτικά.

Η ταινία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες στις οποίες προβλήθηκε. Στην Ελλάδα σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ξεπερνώντας τα 1.250.000 εισιτήρια στις αίθουσες προβολής, αναδεικνύοντάς την ως μία από τις πιο εμπορικές ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Απέσπασε 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2003: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής επένδυσης, ήχου και μοντάζ, ενώ υπήρξε την ίδια χρονιά η επίσημη ελληνική υποβολή για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Πολίτικη κουζίνα
Σκηνοθεσία Τάσος Μπουλμέτης
Παραγωγή Village Roadshow
Σενάριο Τάσος Μπουλμέτης
Πρωταγωνιστές Γιώργος Χωραφάς,
Ιεροκλής Μιχαηλίδης,
Ρένια Λουιζίδου,
Στέλιος Μάινας,
Τάσος Μπαντής,
Μπασάκ Κοκλούκαγια,
Ταμέρ Καρανταγλί,
Αθηνόδωρος Προύσαλης,
Οδ. Παπασπηλιόπουλος,
Μάρκος Οσσέ,
Θεόδωρος Έξαρχος,
Κάκια Παναγιώτου,
Ντίνα Μιχαηλίδου,
Θέμης Πάνου,
Μιχάλης Γιαννάτος κ.α.
Πρώτη προβολή 24 Οκτωβρίου 2003
Μουσική Ευανθία Ρεμπούτσικα
Διάρκεια 108 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά, Τουρκικά,
Αγγλικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

Πηγές

Cine.gr: Πολίτικη κουζίνα
Tribeca Film Festival: Η Πολίτικη κουζίνα στη Νέα Υόρκη
«Πρώτο Πλάνο»: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Cinemascope: Πολίτικη κουζίνα

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License