Ζουζούνια (ταινία)


Ζουζούνια είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας Αμερικάνικης παραγωγής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλήθηκε με τον τίτλο A Bug's Life. Είναι η δεύτερη κατα σειρά ταινία μεγάλου μήκους των Pixar Animation Studios, που χρηματοδοτήθηκε απο την Walt Disney Pictures. Παγκοσμίως, η ταινία εισέπραξε 358.000.000 δολλάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε πρεμίερα στις 20 Νοεμβρίου 1998, ενώ στην Ελλάδα πρωτοπροβλήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1999. Την διανομή της στην Ελλάδα ανέλαβε η εταιρεία Προοπτική και πλέον κυκλοφορεί σε DVD απο την Audiovisual.

Η ταινία βασίζεται κατα το μεγαλύτερο μέρος της στον μύθο του Αισώπου Ο Τζίτζικας και ο μέρμηγκας, με την διαφορά οτι τα τζιτζίκια έχουν αντικατασταθεί απο ακρίδες.

Η ταινία έχει φτιαχτεί εξ' όλοκλήρου με ηλεκτρονικό υπολογιστή και φωνές δανεισμένες απο ηθοποιούς.

Υπόθεση

Προειδοποίηση για αποκάλυψη πλοκής: Ακολουθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης ή του τέλους.

Ο Φλίκ (Ντέιβ Φόλει) είναι ένα αδέξιο, απρόσεχτο μα γεναίο μυρμήγκι που δεν έχει αναγνωριστεί από την υπόλοιπη αποικία του η οποία ηγείται της Βασσίλισας (Φίλις Ντίλερ) που έχει δύο κόρες, την νεαρή πριγκίπισσα Άττα (Τζούλια Λούις-Ντρέιφους) και την μικροσκοπική Ντότ (Χάιντεν Πανετιέρε). Η αποικία κάθε χρόνο δέχεται την επίθεση μιάς ομάδα ακριδών -της οποίας ηγείται ο Χόμπλας (Κέβιν Σπέισι)- και αρπάζει την τροφή της. Όταν όμως ο Φλίκ καταστρέψει κατά λάθος τα αποθέματα τροφής ο Χόμπλας θα δώσει διορία στην Βασσίλισα μέχρι το φθινώπορο να μαζέψει ξανά τροφή. Ο Φλίκ, ο υπαίτιος της καταστροφής προθημοποιήται να πάει στην πόλη και να φέρει ζουζούνια-πολεμιστές μα τελικά φέρνει τα μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου! Μόλις το μαθαίνει τρελένεται και μόλις το μυστηκό του αποκαλύπτεται η πριγκίπισσα Άττα τον διώχνει απ' την αποκία. Όταν όμως οι ακρίδες καταφτάνουν η αποικία θα χρειαστεί την βοήθεια του Φλίκ για να σωθεί. Το καλοκαίρι θα βρεί τόν Φλίκ και την Άττα παντρεμένους να αποχαιρετούν το θίασο που φεύγει απ' το μυρμηγκονήσι...

Οι αποκαλύψεις της πλοκής τελειώνουν εδώ.

Συντελεστές

Την ταινία σκηνοθετεί ο Τζόν Λάσσετερ (Toy Story, Toy Story 2, Cars και το μελλοντικό Toy Story 3) με βοηθό τον Άντριου Στάντον (Finding Nemo) και γράφτηκε από τον ίδιο και τους Άντριου Στάντον, Τζόε Ραφτ, Ντόν ΜακΊνερι, Μπομπ Σο, Γκούιφε Μπόεντο, Τζέισον Κάτζ, Τζόρτζεν Κλούμπιεν, Ρόμερτ Λενς και Ντέιβιτ Ρείλοντς.

Ηθοποιοι

Dave Foley...Flik
Kevin Spacey...Hopper
Julia Louis-Dreyfus...Atta
Hayden Panettiere...Dot
Phyllis Diller...Queen
Richard Kind...Molt
David Hyde Pierce...Slim
Joe Ranft...Heimlich


Χαρακτήρες

1. Ο Φλικ (Ντείβ Φόλευ) είναι ένα αδέξιο μα γενναίο μυρμήγκι. Είναι ασήμαντο μέσα στην αποικία που ζει και για κάποιους είναι αντιπαθής γιατί κάνει πολλές γκάφες. Ο Φλικ θα αποκτήσει κύρος μόνο όταν αντιμετωπήσει τον αρχηγό των ακριδών Χόμπλα και όταν παντρευτεί την Πριγκίπισσα Άττα.

2. Ο Χόμπλας (Κέβιν Σπέισι) είναι ο σατανικό μα έξυπνος αρχηγός μιας αποικίας ακριδών. Κάθε χρόνο μαζί με την συμμορία του επισκέπτεται την αποικία των μυρμηγκιών και τους αρπάζει την τροφή. Ο Χόμπλας πέθανε αφού φαγώθηκε από τρία μικρά πουλιά.

3. Η Πριγκίπισσα Άττα (Τζούλια Λούις-Ντρέυφους) είναι η αγχωτική Πριγκίπισσα μιας αποικίας μυρμγκιών. Έχει και μία αδερφή, την Ντότ η οποία πάντα της βγαίνει. Η Άττα τώρα είνα Βασίλισσα στη θέση της μητέρας της και έχει παντρευτεί τον Φλικ.

4. Η Ντοτ (Χάιντεν Πανετιέρε) είναι η αδερφή της Πριγκίπισσας (και τώρα Βασσίλισας) Άττα και είναι κόρη της πρώην Βασσίλισας της αποικίας. Η Ντότ είναι έξυπνη και γενναία και έχει αναπτύξει μια καλή φιλία με τον Φλίκ.

5. Η Βασίλισσα (Φίλις Ντίλερ) είναι πολύ μεγάλη κι έχει δύο κόρες: την Ντό και την Άττα. Πλέον βέβαια έχει παραδώσει το στέμμα της στην μεγαλύτερη από τις κόρες τις, την Άττα.

6. Ο Μόλτ (Ρίτσαρντ Κάιντ) είναι το τερατώδες σκαθάρι, μέλος ενός αποτυχημένου θιάσου. Ο Μόλτ δεν έχει πολύ υψηλή νουμοσύνη και βοήθησε την αποικία του Φλίκ να νικήσει τον Χόμπλα.

7. Ο Σλίμ (Ντέιβιντ Χάι Πίρς) είναι ένα έντομο που ανήκει σε έναν αποτυχημένο θίασο. Ο Σλίμ βοήθησε την αποικία του Φλίκ να νικήσει τον Χόμπλα.

8. Ο Χέμλιτς (Τζόε Ραφτ) είναι μία κάμπια που πρόσφατα εκπλήρωσε το μεγαλύτερο της όνειρο: έγινε πεταλούδα. Ο Χέμλιτς κάνει συχνά γκάφες και βοήθησε την αποικία του Φλίκ να νικήσει τον Χόμπλα.

Έκδοση DVD

Όπως αναφέρθηκε, η ελληνική έκδοση του DVD κυκλοφορεί απο την Audiovisual. Αξίζει να σημειωθεί οτι είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του DVD, που γράφεται ψηφιακά (απ' ευθείας απο τον υπολογιστή που παράχθηκε) και όχι αναλογικά.

Εξωτερικοι σύνδεσμοι

* (Αγγλικά) Ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής

* (Αγγλικά) Σελίδα για την ταινία στο Big Cartoon Database

Ταινίες της Pixar

Μεγάλου μήκους: Toy Story | Ζουζούνια | Toy Story 2 | Μπαμπούλας Α.Ε. | Ψάχνοντας τον Νέμο | Οι απίθανοι | Αυτοκίνητα | Ratatouille

Μικρού μήκους: The Adventures of Andre and Wally B. | Luxo Jr. | Red's Dream | Tin Toy | Knick Knack | Geri's Game | Χαζοπούλια |

Το καινούργιο αυτοκίνητο του Μάικ | Μπάουντιν | Η επίθεση του Τζακ-Τζακ | One Man Band

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License