.
Κύπρος
Πέρα Χωριό-Νήσου
Το Πέρα Χωριό-Νήσου είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της επαρχίας. Συνορεύει με το Δάλι, Κοτσιάτη, Αλάμπρα, Λατσιά, Τσέρι και Αγία Βαρβάρα. Αποτελείται από δύο κοινότητες, τη Νήσου και το Πέρα Χωριό, τα οποία έχουν ξεχωριστή αυτοδιοίκηση αλλά κοινό Κοινοτικό Συμβούλιο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωριού-Νήσου. Πρόεδρος του Συμβουλιου Βελτιώσεως Πέρα Χωριού-Νήσου είναι ο εκάστοτε Κοινοτάρχης Πέρα Χωριού και Αντιπρόεδρος είναι ο εκάστοτε Κοινοτάρχης Νήσου. Ο τρέχων Κοινοτάρχης Πέρα Χωριού είναι ο κ. Γιαννάκης Γεωργίου και Κοινοτάρχης Νήσου είναι ο κ. Πανίκος Κονίσης.
Η Νήσου είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, και απέχει από την πρωτεύουσα, προς τα νότια, γύρω στα 15 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Γιαλιά. Ο παλιός δρόμος Λευκωσίας – Λεμεσού διασχίζει το χωριό, ενώ ο νέος δρόμος, διπλής κατεύθυνσης, διέρχεται από τα βορειοδυτικά του χωριού. Η Νήσου βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Κύπρου, σε πολύ πλεονεκτική θέση όσον αφορά και τη σύγχρονη συγκοινωνία, αφού μέσα σε 10 λεπτά μπορεί κάποιος να φτάσει στη Λευκωσία, μέσα σε 20 λεπτά στη Λάρνακα και 35 λεπτά στη Λεμεσό.
Στα παλιά χρόνια, το χωριό Νήσου έμοιαζε με μικρό νησί, αφού βρεχόταν γύρω γύρω από τον ποταμό Γιαλιά. Ο ποταμός καθώς ερχόταν ορμητικός από τα βουνά του Μαχαιρά χωριζόταν στην περιοχή της Νήσου σε δύο σκέλη τα οποία έσμιγαν πάλι προς τα Ανατολικά ( στην περιοχή του Δαλιού ). Έτσι το χωριό πήρε το όνομα Νήσος ή Νήσου.
Πέρα Χωριό
Το Πέρα Χωριό είναι και αυτό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και βρίσκεται κτισμένο στα νότια του ποταμού Γιαλιά απέναντι από τη Νήσου. Το Πέρα Χωριό φαίνεται να οφείλει την ονομασία του στη θέση του σε σχέση με τη Νήσου, ως το χωριό που βρίσκεται πέρα από τον ποταμό. Φαίνεται ότι το φέουδο της Νήσου δεν αποτέλεσε μόνο γι’αυτή το ιστορικό πλέγμα των νεότερων χρόνων, αλλά αποτέλεσε και την αρχή του νήματος για την εξέλιξη της ιστορίας του Πέρα Χωριού από το μεσαίωνα και μετέπειτα. Όπως υποστηρίχτηκε πιο πάνω, η Νήσου υπήρξε, στα πρώτα στάδια τουλάχιστον, η μητρόπολη του νέου οικισμού που έστειλε το πρώτο έμψυχο υλικό για τη δημιουργία του και στη συνέχεια πλαισιώθηκε από οικιστές από άλλα χωριά, που αποζήτησαν εργασία στο τσιφλίκι. Οι οικογενειακοί, περιουσιακοί, συναισθηματικοί δεσμοί των οικιστών – Περαχωριτών με τη μητρόπολη – Νήσου ήταν από την πρώτη στιγμή αδιάρρηκτοι και διατηρήθηκαν μέσα από τους αιώνες ανεξίτηλοι. Οι στενότατες σχέσεις ακόμα και σήμερα των δυο κοινοτήτων σε όλους τους κοινοτικούς και διοικητικούς τομείς είναι ατράνταχτη απόδειξη της ιστορικής εξέλιξης των δυο χωριών.
Εκκλησίες
Εκκλησιαστικά το χωριό ανήκε στην περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου [1] μέχρι το 2007, όπου με την διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου δημιουργήθηκαν νέες Μητροπόλεις, Χωρεπισκοπές και Επισκοπές. Με την ανακατανομή των διοικητικών περιφερειών, περιήλθε στην διοίκηση και πνευματική ποιμαντική της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμύθούντος η οποία προσωρινώς εδρεύει στο γειτονικό χωριό Ιδάλιον (Δάλι) μέχρι της ημέρας της απελευθερώσεως της κανονικής έδρας της Μητροπόλεως, ητοι η κωμόπολη της Τριμυθούντος, σημερινής Τρεμετουσιάς, της οποίας πρώτος Επίσκοπος υπήρξε ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος ο Θαυματουργός. Σημερινός Επίσκοπος της Μητρόπολης ειναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Πρόεδρος Λευκάρων κ. Βαρνάβας.
Στις κοινότητες υπάρχει μεγάλος αριθμός Εκκλησιών και Εξωκκλησιών τα οποία μαρτυρούν την έντονη θρησκευτικότητα και ευσέβεια του λαού. Το χωριό είναι γνωστό για την λατρεία των κατοίκων του προς το Θεό, τον σεβασμό προς τους Ιερωμένους και την ακολουθία της Εκκλησιαστικής Παράδοσης.
- Εκκλησία Αγίων Αποστόλων (Πέτρου και Παύλου)
- Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
- Εκκλησία Αγίας Παρασκευής
- Εκκλησία Αγίας Μαρίνας
- Εξωκκλήσι Αγίου Γεωργίου Πηγής
- Εκκλησία και Κατακόμβη Αγίου Ευτυχίου
- Εκκλησία Παναγίας Τσαμπίκας
- Παναγία η Χρυσοπερότσα
Για το Πέρα Χωριό, Εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης, είναι ο Οικονόμος Ανδρέας Βορκάς.
Για τη Νήσου, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκεύης είναι ο Πατήρ Θεόδωρος Ευθυμίου.
Στις δύο Κοινότητες, γίνονται κάθε χρόνο Πανήγυρεις κατά τις εορτές των Μεγάλων Ιερών Ναών, ήτοι η 6η Αυγούστου για τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η 17η Ιουλίου για τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης, και η 26η Ιουλίου για τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκεύης. Στο Εκκλησάκι της Παναγίας Τσαμπίκας που βρίσκεται στο βουνό γίνονται διάφορες ακολουθίες κατά τις διάφορες εορτές της Υπεραγίας Θεοτόκου, και κυρίως στις 8 Σεπτεμβρίου, στην εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, όπου γίνεται και Λιτάνευση της εικόνας. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα ένας Ιερός Ναός της Παναγίας της Τσαμπίκας στον (διδυμοποιημένο με το χωριό) Δήμο Αρχαγγέλου Ρόδου στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται και αυτός κτισμένος σε ύψωμα.
Στις 6 του μηνός Απριλίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Ευτυχίου, και κάθε Δευτέρα της Διακαινισίμου γίνεται πανηγυρικός εορτασμός στο Εκκλησάκι του Αγίου Ευτυχίου στο ύψωμα πάνω από την Κοινότητα Νήσου, εκεί που βρίσκεται η Κατακόμβη που ασκήτεψε ο Άγιος και πολύς κόσμος προσέρχεται και από τα γύρω χωριά για να προσκυνήσει. Τον μήνα Ιούλιο, οργανώνονται διάφορες Κατασκηνωτικές Περιόδοι για τους μαθητές του χωριού στο Εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία (Μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας του Μαχαιρά, που βρίσκεται σε δασώση περιοχή κοντά στο χωριό Λυθροδόντας), όπου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος υπό την επίβλεψη, οργάνωση και μέριμνα του Οικ. Ανδρέα Βορκά.
Εκπαίδευση
Προδημοτική
Υπάρχει το Δημόσιο και Κοινοτικό Nηπιαγωγείο στις κοινότητές. Tο πρώτο τμήμα πρωτολειτούργησε στο χώρο του A' Δημοτικού Σχολείου, ενώ κατά καιρούς φιλοξενήθηκε σε διάφορα σπίτια. Mετά από έρανο στις κοινότητές και με κυβερνητική χορηγία, χτίστηκε το κτίριο του Nηπιαγωγείου, με τρεις αίθουσες διδασκαλίας, όπου στεγάστηκαν 2 δημόσια τμήματα και 1 κοινοτικό. Tο 1998 λειτούργησε ακόμα ένα τμήμα νηπιαγωγείου στο χώρο του B' Δημοτικού Σχολείου.
Δημοτική
Σήμερα λειτουργούν δυο Δημοτικά Σχολεία, το A' και το B' Δημοτικό Σχολείο Πέρα Χωριού-Νήσου. Tα δυο αυτά σχολεία διατηρούν ένα πολύ καλό επίπεδο εκπαίδευσης, με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους, σε διάφορους τομείς και επίσης το Β' έχει αναδειχτεί σε οικολογικό σχολείο.
Μέση
Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου άρχισε τη λειτουργία του ώς A' Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας από το σχολικό έτος 1978-79, ως απογευματινό. Αρχικά στεγάστηκε στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο του Δαλιού και περιλάμβανε έξι τμήματα της Α΄ τάξης, που αριθμούσαν 160 περίπου μαθητές. Κατά το σχολικό έτος 1981-82 στεγάστηκε στο καινούριο σχολικό κτίριο στη Nήσου, πράγμα που κατέστησε δυνατή την πρωινή φοίτηση καθώς και την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού μαθητών. Τα τμήματα ανήλθαν στα δώδεκα (12) και περιελάμβαναν 420 μαθητές. Οι μαθητές προέρχονταν από τα ακόλουθα χωριά της περιοχής: Αγία Βαρβάρα, Αλάμπρα, Δάλι, Κόρνο, Λυθροδόντα, Λύμπια, Μαθιάτη, Μοσφιλωτή, Πέρα Χωριό-Nήσου, Ποταμιά και Σιά. Εντούτοις, στα μέσα του σχολικού έτους 1992/93 λειτούργησε το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, οπόταν μεταστεγάστηκαν σ’ αυτό οι μαθητές από τα χωριά Αγία Βαρβάρα, Αλάμπρα, Σιά, Μοσφιλωτή, Κόρνο, Μαθιάτη, Λυθροδόντα.
Όσοι από τους μαθητές των κοινοτήτων ολοκληρώνουν το κύκλο της μέσης γενικής εκπαίδευσης, φοιτούν στο Λύκειο Ιδαλίου το οποίο βρίσκεται στο γειτονικό χωριό Δάλι. Όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν την μέση τεχνική εκπαίδευση, φοιτούν κυρίως στις Τεχνικές Σχολές της Λευκωσίας.
Ιδιωτική
Σήμερα λειτουργούν στις δύο κοινότητές διάφοροι ιδιωτικοί Nηπιοβρεφοκομικοί Σταθμοί και ιδιωτικά ινστιτούτα φροντιστηρίων, όπου φοιτούν αρκετοί μαθητές από τις κοινότητές αλλά και άλλα χωριά από τη γύρω περιοχή. Επίσης, λειτουργεί και το ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Forum το οποίο άρχισε τη λειτουργία του από τη σχολική χρονιά 2002-2003.
Υπηρεσίες
Εμπόριο
Το χωριό βρίσκεται μέταξυ Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, στο σημείο ακριβώς όπου χωρίζονται οι αυτοκινητοδρόμοι Λευκωσιας-Λεμεσού και Λευκωσίας-Λάρνακας, και αυτο καθιστά την τοποθεσία του χωριού ιδιαίτερα κεντρική. Αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της περιοχής και ως εκ τούτου, υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τα γύρω χωριά. Ο δρόμος που ενώνει το Πέρα Χωριό με το Δάλι (Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'), είναι μια ιδιαίτερα εμπορική οδός με διαφόρων ειδών καταστήματα ένδυσης, εποχιακών, υλικών οικοδομής κλπ, όπως επίσης και τρια μεγάλα πρατήρια βενζίνης, διάφορα γκαράζ επισκευής αυτοκινήτων, μπυραρίες και δυο παραρτήματα τραπεζών.
Επιχειρήσεις
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις όπως και η εταιρεία Σκυροδέματος KDA, η εταιρεία ΒΙΟΧΡΩΜ, διάφορα ιδιωτικά φροντιστήρια (Forum, Φάκας, Pascal, κ.α.), εργοληπτικές εταιρείες και εταιρείες ανάπτυξης γης. Υπάρχει αριθμός εργοστασίων και Ξυλουργικών εργαστηρίων, ενώ διάφορες επιχειρήσεις ασχολούνται με αγοραπωλησίες αυτοκινήτων, τρακτέρ κ.λπ. Διάφορα ιατρεία, γραφεία αρχιτεκτόνων-μηχανικών, καθώς και λογιστικά-ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία παρέχουν διάφορες ανθρωπιστικές και επαγγελματικές υπηρεσίες.
Αναψυχή
Η υπεραγορά Chris Cash and Carry-Carrefour, τα τρία μεγάλα αρτοποιεία-φούρνοι στην Λεωφόρο Μακαρίου μαζί με κάποια μικρά εστιατόρια και το πάρκο κοντά στον ποταμό καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες των πολιτών. Δίπλα από το πάρκο, υπάρχει χώρος κατάλληλος για καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες, οπως Αιμοδοσίες, Συναυλίες, υπαίθρια θέατρα, θερινό κινηματογράφο κ.λπ. Επίσης, υπάρχουν διάφορες σχολές χορού, μπαλέτου και πολεμικών τεχνών, δυο μεγάλα φυτώρια και ένα Sporting Club με πισίνα, cafe και γήπεδο futsal.
Κρατικές υπηρεσίες
Ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρα Χωριού-Νήσου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκονται απέναντι απο την Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και διασφαλίζουν την τάξη στην περιοχή. Στη Νήσου κοντά στο ύψωμα, κάτω από τα κτηνοτρόφικά υποστατικά, βρίσκεται το στρατόπεδο 'Μ. Καίλη', στο οποίο συγκεντρώνονται διάφορες στρατιωτικές μονάδες καθώς και η έδρα του 6ου Συντάγματος Πεζικού.
Εκδηλώσεις
Τα δύο κοινοτικά σωματεία 'Ερυθρός Αστήρ' και 'ΟΧΙ', καθώς και ο Λαογραφικός Ομιλος 'Ρήγαινα' συμβάλλουν στην κοινωνική ζωή του χωριού οργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις και με ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Παραδείγματα είναι οι δυο παρελάσεις που γίνονται κάθε χρόνο, την 28η Οκτωβρίου (γίνεται στο χωρίο ανά δύο χρόνια, εναλλάξ με την κοινότητα των Λυμπιών) και την 25η Μαρτίου (γίνεται κάθε χρόνο στο Δάλι). Επίσης, συμμετέχουν και σε άλλες δραστηριότητες, όπως και η πορεία για την Ελληνοτουρκική φίλια από το Πέρα Χωριό στο Δάλι.
Διδυμοποίηση
Οι δύο κοινότητες από το 1998 είναι διδυμοποιημένες με το Δήμο Αρχαγγέλου Ρόδου. Η διαδικασίες αποπερατώθηκαν με δύο τελετές που έγιναν η μεν πρώτη στις 17 Οκτωβρίου 1997 στο Πέρα Χωριό, η δε δεύτερη στις 24 Ιουλίου 1998 στον Αρχάγγελο. Η ιδέα αυτή είχε απασχολήσει το Συμβούλιο από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και τέθηκε σαν μακροπρόθεσμος στόχος. Στο τέλος του 1995, κατά την επίσκεψη του τότε Υπουργού Υγείας της Ελλάδας, κ. Δημήτρη Κρεμμαστινού, στις Κοινότητες Πέρα Χωριού και Νήσου, για να παρακολουθήσει την διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας των κοινοτών, σε συζήτηση που είχε με τον τότε [και νυν] Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Γιαννάκη Γεωργίου, για τις διδυμοποιήσεις, εισηγήθηκε όπως διερευνηθεί η δυνατότητα διδυμοποίησης με τη γενέτειρά του, τον Αρχάγγελο Ρόδου.
Χορωδία
Η Κοινοτική Χορωδία ιδρύθηκε το 1996 με σαράντα περίπου μέλη από κατοίκους των δυο χωριών, αλλά και άλλους φίλους της χορωδίας διαφόρων ηλικιών. Έχει δώσει παραστάσεις τοπικά, σε γειτονικές κοινότητες και σε πόλεις του τόπου μας. Παρουσιάστηκε επίσης στις κοινότητες Αρχαγγέλου και Μαλώνας Ρόδου, μέσα στα πλαίσια της δεύτερης και τελικής φάσης της Διδυμοποίησης Πέρα Χωριού - Νήσου με την κωμόπολη του Αρχαγγέλου. Φιλοδοξία της χορωδίας είναι πέραν από τη συνεχή ποιοτική βελτίωσή της, να αποτελεί και μέσο και δυνατότητα συνάντησης των κατοίκων μεταξύ τους, σε μια περίοδο που οι συνθήκες της ζωής τείνουν να απομονώνουν και να αποξενώνουν τους ανθρώπους. Στη χορωδία λαμβάνουν μέρος άτομα όλων των ηλικιών και από τις δύο κοινότητες και από άλλα χωριά.
Ήρωες - Αγνοούμενοι
Μετά τα γεγονότα του 1963 και του μαύρου καλοκαιριόυ του 1974, το χωριό είχε και αυτό τις δικές του απώλειες. Υπήρξε ένας μεγάλος σχετικά αριθμός προσφύγων που ήρθε στις δύο Κοινότητες για να βρει μια στέγη και να ξαναφτιάξει την ζωή του, γι' αυτό δημιουργήθηκαν οι Συνοικισμοί Αυτοστέγασης προσφύγων που βρίσκονται νοτιοανατολικά της κοινότητος Πέρα Χωριού, κοντά στο Δάλι. Επίσης, υπήρξαν και αρκετοί αγνοούμενοι και άλλοι ήρωες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά τις εχθροπραξίες. Η τύχη αυτών ακόμα αγνοείται, αν και κάποιοι βρέθηκαν θαμμένοι και αφού αναγνωρίστηκαν με την μέθοδο DNA, κηδεύτηκαν και θάφτηκαν στο χωριό με τιμές ηρώων.
Ήρωες
Σταυράκης Χριστοδούλου - Μανσούρα 1963
Γεώργιος Ξενοφώντος - Μανσούρα 1963
Κωστάκης Σ. Λάμπρου - 1974
Βαρνάβας Κούβαρος - 1974 (Αυτ. δυστήχημα)
Αγνοούμενοι
Χρίστου Ιωνάς του Χρίστου
Χρίστου Παράσχος του Χρίστου
Γεωργίου Γεώργιος του Κυπριανού
Κωστή Χρίστος του Μιχαήλ
Παπαβασιλείου Μηνάς του Αντωνίου
Ρούσος Γεώργιος του Σταύρου
Κουρουνάς Ανδρέας του Βαρνάβα
[Των ακόλουθων οι οικογένειες μετά την τούρκικη εισβολή κατέληξαν στις κοινότητες:]
Καράντωνας Παναγιώτης του Ανδρέα
Θεοδούλου Θεόδουλος του Γεωργίου
Θεοδούλου Αντώνης Φιλίππου, Τύμπου
Κυριάκος Κυριάκου
Σωτήρης Χ’Κυριάκος
Χριστάκης Παρασκευά
Γεώργιος και Σωτήρης Σωκράτη Νικολάου
Στην αυλή του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωριού - Νήσου, υπάρχει ένας μικρός χώρος αφιερωμένος στη μνήμη των αγνοουμένων. Πρόκειται για ένα μικρό πευκόφυτο 'δασάκι' στη μέση του οποίου υπάρχει μια στήλη-μνημείο με χαραγμένα τα ονόματα των αγνοουμένων της περιοχής και των γύρω χωριών.
Αξιοθέατα
Η πολύχρονη ιστορία και οι παραδόσεις της περιοχής διαφαίνεται μέσα από τα αρχαιολογικά μνημεία και το Συμβούλιο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την συντήρηση-διατήρηση αυτών. Κάθε αξιοθέατο έχει την δική του ιστορία και γίνεται προσπάθεια ανάδειξής των.
Το σπίτι του Αμερικάνου [οπου τωρα στεγάζεται το Κτήριο Κοινοτικού Συμβουλίου]
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής
Κυπαρίσσι του Φράγκου
Σύνδεσμοι
Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος
Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωριού-Νήσου [2]
Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωριού-Νήσου [3]
Α' Δημοτικό Πέρα Χωριού-Νήσου [4]
Β' Δημοτικό Πέρα Χωριού-Νήσου [5]
Λύκειο Ιδαλίου [6]
Ιδιωτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Forum [7]
Δήμος Αρχαγγέλου Ρόδου [8]
Επικοινωνία
Κοινωνικοί φορείς:
Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωριού-Νήσου
Τηλέφωνο: +357 22521570 Φαξ: +357 22524044 Διεύθυνση: Ελευθερίας 13 Τ.Κ. 2572 Πέρα Χωρίο Νήσου E-mail: info@perachorio-nissou.org.cy
Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος
Τηλέφωνον: 22527000 Τ.Θ. 11001, 2550 Ιδάλιον
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίας Μαρίνης, Πέρα Χωριού
Εφημέριος: Οικ. Ανδρέας Βορκάς, τηλέφωνο: 22483662
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, Νήσου
Εφημέριος: Πατήρ Θεόδωρος Ευθυμίου, τηλέφωνο: 22487056
Δήμος Αρχαγγέλου Ρόδου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Τηλ.22440 29140,23333 e-mail:darhagel@otenet.gr FAX:22440 23055
Λύκειο Ιδαλίου
Τηλέφωνο: 22455945 ΦΑΞ: 22527352 email: lyk.idaliou@cytanet.com.cy Διεύθυνση: Ευάγγελου Φλωράκη 1, Τ.Κ.11108/2550 Ιδάλιο
Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωριού Νήσου
Τηλέφωνο: 22521055 Φαξ: 22521626 Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' 48, 2572, Πέρα Χωριό-Νήσου
Α' Δημοτικό Πέρα Χωριού-Νήσου
Β' Δημοτικό Πέρα Χωριού-Νήσου
Πηγές
Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωριού-Νήσου
Επαρχίες της Κύπρου Αμμόχωστου | Κερύνειας | Λάρνακας | Λεμεσού | Λευκωσίας | Πάφου |
Κατάλογος δήμων και κοινοτήτων Κύπρου
Χώρες της Ευρώπης Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν 1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία. |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License