ART

 

.

Η Ρήγαινα είναι πρόσωπο της λαϊκής παράδοσης της Κύπρου . Το όνομα της αναφέρεται σε όλους τους θρύλους και της παραδόσεις της νήσου. Σχετίζεται με τον Διγενή και άλλα θρυλικά πρόσωπα, πολλά μεσαιωνικά κτίρια αποδίδονται στη Ρήγαινα , κάστρα , πύργοι, σπηλιές, εκκλησιές, ακόμα και χωριά, σε όλη τη Κύπρο υπάρχει μια παράδοση για τη ρήγαινα. Όλα τα φρούρια αποδίδονται στη Ρήγαινα . Πολλές ονομασίες χωριών αποδίδονται στη Ρήγαινα, Κυρά, Πύργος από κάποιον πύργο που είχε στην περιοχή[1].

Η Ρήγαινα στους θρύλους αποδίδεται πανέμορφη κυρά με πολλά πλούτη, άλλες φορές καλή και συμπονετική , άλλες φορές κακιά που βασανίζει τους ντόπιους. Κατοικεί σε πύργους ή στα απόκρημνα κάστρα του Πενταδάκτυλου, πολεμίστρια που μόνο με δόλο καταφέρνουν να τη νικήσουν. Σε πολλά μέρη υπάρχει ο θρόνος της Ρήγαινας , τα λουτρά της, αλλά και το παλάτι της.


Παραδόσεις

Στη Ρήγαινα αποδίδονται τα κάστρα του Πενταδάκτυλου , Άγιος Ιλαρίωνας, Καντάρας και το Βουφαβέντο. όλα έχουν την ίδια παράδοση, που λέει ότι η Ρήγαινα είχε βάλει τους εργάτες να κουβαλούν τις πέτρες από τον κάμπο στις απόκρημνες κορφές, ήταν πολύ κακιά και τους βασάνιζε, όταν τελείωσαν το κάστρο τους έριξε στον γκρεμό για να μην αποκαλυφτούν τα μυστικά του κάστρου. Κλείνεται στο κάστρο της και την πολιορκούν οι εχθροί και δεν μπορούν να τη νικήσουν , μόνο με δόλο τα καταφέρνουν αλλά η Ρήγαινα είναι περήφανη για να πέσει στα χέρια του εχθρού και πηδάει στον γκρεμό[2].

Όταν ο Ρήγας της έταξε να της χαρίσει γη όσο φτάνει το μάτι της αυτή έχτισε το Κάστρο του Κολοσσιού, ψηλό για να βλέπει όσο μακρύτερα γίνεται[3].

Στο Τρίκωμο η τοπική παράδοση λέει ότι εκεί έκρυψε η Ρήγαινα τον θησαυρό της για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών. Η ίδια παράδοση για τον θησαυρό της Ρήγαινας επικρατή και στα Ανώγυρα έσκαψε λάκκο μεγάλο, τόσο μεγάλο ώστε μέσα έπεσε ο γιος της και χάθηκε. Στον Άρωνα είχε το παλάτι της , ο θρύλος λέει ότι κάποτε θέριζε τα χωριά της αλά δεν είχε προλάβει να αποθηκεύσει τη συγκομιδή όταν φάνηκε ο εχθρός, η Ρήγαινα τότε παρακάλεσε τον θεό και έκανε σορούς με πέτρες τις στίβες άχυρο. Έτσι αποδίδει η λαϊκή παράδοση τους τρεις λόφου της περιοχής[4].


Εξωτερικές συνδέσεις

Παραπομπές

  1. Κοινότητα Πύργου, ο τοπικός θρύλος της Ρήγαινας, ανακτήθηκε 27/12/2008.
  2. Καθημερινή, ένθετο "7 Ημέρες" , Κερύνεια "Επιστροφή" στη κατεχόμενη πόλη, τεύχος 23 Αυγούστου 1998
  3. Τουριστικός Τύπος, ανακτήθηκε 27/12/2008

Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License