ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ιαπωνία

1 Φεβρουαρίου: Η αυτοκράτειρα Teishi γεννά την πριγκίπισσα Shushi - είναι το πρώτο παιδί του αυτοκράτορα, αλλά λόγω της μάχης για την εξουσία μεταξύ Michinaga και Korechika, η αυτοκράτειρα δεν επιτρέπεται να πάει στο παλάτι.

18 Μαΐου: Το αυτοκρατορικό δικαστήριο αποφασίζει να δώσει χάρη στον Κορετσίκα και τον Τακάι, λόγω της ασθένειας του Τεΐσι.

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

16 Ιουλίου – Μάχη του Σπερχειού: Οι βυζαντινές δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό, νικούν τους Βούλγαρους στον Σπερχειό ποταμό στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής μάχης, ο Βούλγαρος συγκυβερνήτης Σαμουήλ τραυματίζεται. αυτός και ο γιος του Gavril Radomir αποφεύγουν τη σύλληψη, προσποιούμενος τον θάνατο ανάμεσα στα σώματα των σκοτωμένων στρατιωτών τους. Ο Σαμουήλ ξεκινάει για τη Βουλγαρία, και υποχωρεί με τα υπολείμματα του στρατού του, στα βουνά της Πίνδου. Ο Ουρανός επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη, με 1.000 κεφάλια Βούλγαρων στρατιωτών και 12.000 αιχμαλώτους.[1]

Ευρώπη

Ο Al-Mansur, ο de facto ηγεμόνας της Al-Andalus, επιτίθεται και καταστρέφει μερικώς την πόλη Santiago de Compostella. Στην επιδρομή του συνοδεύεται από χριστιανούς Πορτογάλους άρχοντες, οι οποίοι λαμβάνουν όλοι μερίδιο από τη λεία. Στο δρόμο τους λεηλατούν τις πόλεις Zamora και León.[2]
Καλοκαίρι – Ο Ρωμαίος της Βουλγαρίας πεθαίνει αιχμάλωτος στην Κωνσταντινούπολη. Τον διαδέχεται ο αδελφός του Σαμουήλ (μέλος της δυναστείας των Κομετοπούλι) που παίρνει τον βουλγαρικό τίτλο του τσάρου. Πιθανόν να λάβει το «αυτοκρατορικό στέμμα» του από τον Γρηγόριο Ε' (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Πεθαίνει ο βασιλιάς της Κροατίας Stephen Držislav μετά από 28 χρόνια βασιλείας. Οι τρεις γιοι του, Svetoslav, Krešimir III και Gojslav, ανοίγουν έναν βίαιο αγώνα για τον θρόνο, αποδυναμώνοντας το βασίλειο και επιτρέποντας στον Samuel να καταπατήσει τις κροατικές κτήσεις κατά μήκος της Αδριατικής.
Χειμώνας - Ο αυτοκράτορας Όθωνας Γ' ταξιδεύει στην Ιταλία, αφήνοντας την κυβέρνηση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα χέρια της θείας του, Ματίλντα του Κουέντλινμπουργκ. Τον συνοδεύει ο επίσκοπος Gilbert του Aurillac, ο δάσκαλος και σύμβουλός του.
Το Τρόντχαϊμ ιδρύεται από τον βασιλιά Olav Tryggvason.[3] Αυτή θα λειτουργεί ως η κύρια πόλη και πρωτεύουσα της Νορβηγίας, έως ότου ιδρυθεί το Μπέργκεν το 1070.

Σκωτία

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Γ' πεθαίνει μετά από 2 χρόνια βασιλείας, πιθανόν δολοφονημένος από μια δυναστική σύγκρουση μεταξύ δύο αντίπαλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Τον διαδέχεται ο Κένεθ Γ' ως μοναδικός ηγεμόνας της Άλμπα (Σκωτία).

Κεντρική Ασία

Ο Sabuktigin, ιδρυτής της δυναστείας των Ghaznavid, πεθαίνει μετά από 20 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο γιος του Ισμαήλ ως εμίρης της Γκάζνας. Αλλά πολλοί στο δικαστήριο ευνοούν τον μεγαλύτερο αδελφό του Μαχμούντ.

Κίνα

8 Μαΐου - Ο αυτοκράτορας Tai Zong (Zhao Jiong) πεθαίνει στο Kaifeng μετά από 21 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο γιος του Ζεν Ζονγκ ως ο τρίτος ηγεμόνας της δυναστείας των Σονγκ.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Άνοιξη - Ο Πάπας Γρηγόριος Ε' εξορίζεται κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης με επικεφαλής τον Κρεσέντιο Β' (τον νεότερο), πατρίκιο (ντε φάκτο ηγεμόνα) της Ρώμης. Η οικογένεια Crescentii διορίζει τον Giovanni Filagato (πρώην δάσκαλο του Otto III) ως αντίπαπα με το όνομα John XVI (ή XVII), μέχρι το 998.
23 Απριλίου - Ο Adalbert, εξόριστος επίσκοπος της Πράγας, οργανώνει μια αποστολή για να προσηλυτίσει τους Παλαιούς Πρώσους στη βορειοανατολική Πολωνία. Στο δρόμο του, ο Adalbert δολοφονείται από ειδωλολάτρες στις ακτές της Βαλτικής. Το σώμα του αγοράζεται για το βάρος του σε χρυσό από τον Δούκα Bolesław I (ο Γενναίος).[4]
Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά του Γκντανσκ γίνεται από τον Adalbert. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του βαφτίζει τους κατοίκους της πόλης που ονομάζεται Gydannyzc.


Γεννήσεις

Alan III (de Bretagne), δούκας της Βρετάνης (π. 1040)
Μπέρτα του Μιλάνου, Λομβαρδή δούκισσα και αντιβασιλέας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Godfrey III, δούκας της Κάτω Λωρραίνης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Gusiluo, Θιβετιανός θρησκευτικός ηγέτης του Βουδισμού (π. 1065)
Gytha Thorkelsdóttir, Δανή ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ibn al-Wafid, Ανδαλουσιανός φαρμακολόγος (π. 1074)
Rhys ap Tewdwr, βασιλιάς του Deheubarth (π. 1093)

Θάνατοι

23 Απριλίου - Adalbert της Πράγας, Βοημίας επίσκοπος
8 Μαΐου – Τάι Ζονγκ, Κινέζος αυτοκράτορας (γεν. 939)
23 Ιουλίου – Νουχ Β΄, Εμίρης των Σαμανιδών (γεν. 963)
20 Αυγούστου - Κόνραδος Α', δούκας της Σουηβίας
6 Οκτωβρίου – Minamoto no Mitsunaka, Ιάπωνας σαμουράι (γεν. 912)
29 Νοεμβρίου – Σεονγκόνγκ, βασιλιάς της Κορέας (γεν. 961)
Abu Bakr Ibn Al-Qutia, Ανδαλουσιανός ιστορικός
Κωνσταντίνος Γ΄, βασιλιάς της Άλμπα (Σκωτία)
Géza (ή Gejza), Μέγας Πρίγκιπας της Ουγγαρίας
Gonzalo Menéndez, Πορτογάλος ευγενής
Gonzalo Sánchez, κόμης της Αραγονίας (Ισπανία)
Ibn Battah al-Ukbari, Άραβας θεολόγος (γεν. 917)
Idwal ap Meurig, βασιλιάς του Gwynedd (Ουαλία)
Máel Coluim, βασιλιάς του Strathclyde (Σκωτία)
Waldrada της Τοσκάνης, dogaressa της Βενετίας
Ma'mun I ibn Muhammad, ηγεμόνας της Khwarezm
Ρωμαίος, ηγεμόνας (τσάρος) της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας
Sabuktigin, ιδρυτής της δυναστείας των Ghaznavid
Stephen Držislav (Dirzislaus), βασιλιάς της Κροατίας
Tailapa II, ηγεμόνας της Δυτικής Αυτοκρατορίας Chalukya
Teresa Ansúrez, βασίλισσα και αντιβασιλέας του León

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 993 | 994 | 995 | 996 | 997 | 998 | 999 | 1000 | 1001 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License