ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Β' δέχεται μια βουλγαρική πρεσβεία με επικεφαλής τον πρίγκιπα Μπόρις (γιο του Τσάρου Πέτρου Α' της Βουλγαρίας), με έκκληση για βοήθεια κατά της εισβολής της Ρωσίας του Κιέβου. Ο Νικηφόρος, κατεχόμενος στην Ανατολή, αδυνατεί να τον υποστηρίξει. Αντίθετα, στέλνει απεσταλμένους για να καλέσουν τους Πετσενέγους για να βοηθήσουν τον Μπόρις. Πολιορκούν το Κίεβο, αλλά ο Μέγας Πρίγκιπας Σβιατόσλαβ Α' (σε εκστρατεία στη Βουλγαρία) επιστρέφει με μια δύναμη ανακούφισης του Κιέβου και νικά τους Πετσενέγους. Τους διώχνει στη Στέπα και εγκαθιστά αντιβασιλείς για να κυβερνήσουν την επικράτεια της Ρωσίας.[1]

Ευρώπη

Άνοιξη – Ο αυτοκράτορας Όθωνας Α' (ο Μέγας) ταξιδεύει στην Κάπουα για να συναντηθεί εκεί με τους πρέσβεις του Νικηφόρου Β', οι οποίοι επαναλαμβάνουν και πάλι τη φιλία τους, αλλά αρνούνται να συναινέσουν στις απαιτήσεις της προίκας του (βλ. 967). Ο Όθωνας εισβάλλει στο Βυζαντινό Θέμα της Λαγκοβάρδιας με ένα λομβαρδικό εκστρατευτικό σώμα. Με τη βοήθεια του Μπενεβέντο-Καπούα και τη ναυτική υποστήριξη από την Πίζα, ο Όθωνα προσπαθεί να καταλάβει το Μπάρι με επίθεση, αλλά η βυζαντινή αντίσταση είναι σκληρή και ο Όθων αποσύρεται πίσω στη Ραβέννα.
Μάχη της Σιλίστρα: Ένας στρατός του Κιέβου (60.000 άνδρες) με επικεφαλής τον Σβιατόσλαβ Α' διασχίζει τον Κάτω Δούναβη και νικά τους Βούλγαρους στη Σιλίστρα. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Δοβρουτζά καταλαμβάνοντας 80 φρούρια στη βορειοανατολική Βουλγαρία. Λεηλατούνται και καταστρέφονται αλλά δεν κατέχονται μόνιμα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Sviatoslav μεταφέρει την πρωτεύουσα από το Κίεβο στο Pereyaslavets.
Ο Pandulf I (Ironhead), ένας Λομβαρδός πρίγκιπας, καταλαμβάνει την επικράτεια του Benevento και της Capua μετά το θάνατο του αδελφού του Landulf III. Διορίζει τον γιο του Landulf IV ως συν-πρίγκιπα του Benevento και αποκληρώνει τον Pandulf II (γιο του Landulf III) ως άρχοντα του Sant'Agata (βορειοανατολικά της Νάπολης).

Ιρλανδία

Μάχη του Sulcoit: Οι Ιρλανδοί του Dál gCais με επικεφαλής τον Brian Boru νικά τις δυνάμεις των Βίκινγκς του Limerick. Μετά τη μάχη οι Dál gCais καταλαμβάνουν και καίνε το οχυρό των Βίκινγκς στο Λίμερικ. Τέλος της σκανδιναβικής επέκτασης στην Ιρλανδία.

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο Όθωνας Α' ιδρύει την Αρχιεπισκοπή του Μαγδεμβούργου στη σύνοδο της Ραβέννας. Διορίζει τον Adalbert αρχιεπίσκοπο του Μαγδεμβούργου. Η αρχιεπισκοπή υπό τον Adalbert περιλαμβάνει τις επισκοπές του Βρανδεμβούργου και του Havelberg — καθώς και τις νεοανεγεγραμμένες έδρες του Meissen, του Merseburg και του Naumburg-Zeitz.[2]
Ο Μιέσκο Α', δούκας και πρίγκιπας της Πολωνίας, κατασκευάζει τον καθεδρικό ναό του Πόζναν μέσα στο οχυρό οχυρό (γκόρδος) του Πόζναν. Ο οικισμός γίνεται επισκοπή, ο Μιέσκο διορίζει τον Ιορδάνη πρώτο επίσκοπο.


Γεννήσεις

29 Νοεμβρίου - Καζάν, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας (π. 1008)
21 Δεκεμβρίου - Μιναμότο νο Γιορινόμπου, Ιάπωνες σαμουράι (π. 1048)
23 Δεκεμβρίου - Ζεν Ζονγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας Σονγκ (π. 1022)
Gisela, Γαλλίδα πριγκίπισσα και κόρη του Hugh Capet (π. 1002)
Παν, Κινέζα πριγκίπισσα και σύζυγος του Ζεν Ζονγκ (π. 989)
Ρωμανός Γ', αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (π. 1034)

Θάνατοι

2 Μαρτίου – Γουλιέλμος, αρχιεπίσκοπος του Μάιντς (γεν. 929)
14 Μαρτίου - Ματίλντα του Ρίνγκελχαϊμ, Φράγκικη βασίλισσα
19 Μαρτίου – Έμμα του Παρισιού, δούκισσα της Νορμανδίας (γεν. 943)
2 Απριλίου - Yuan Dezhao, Κινέζος καγκελάριος (γ. 891)
4 Απριλίου – Abu Firas al-Hamdani, Άραβας πρίγκιπας και ποιητής (γεν. 932)
Abu al-Misk Kafur, Ikhshidid βεζίρης της Αιγύπτου (γεν. 905)
Aldred, επίσκοπος Lindisfarne (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Al-Muttaqi, Αββασίδης χαλίφης (γεν. 908)
Ανανίας Α΄, καθολικός της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας
Βάρδας Φωκάς (ο Πρεσβύτερος), Βυζαντινός στρατηγός
Eadgifu, σύζυγος του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ιωάννης Γ΄, δούκας της Νάπολης (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Landulf III, πρίγκιπας του Μπενεβέντο (ή 969)
Liu Jun, αυτοκράτορας του Βόρειου Χαν (γεν. 926)
Mord Fiddle, Ισλανδός αγρότης και νομικός ειδικός
Mumadona Dias, κόμισσα της Πορτογαλίας
Rajendravarman II, ηγεμόνας της αυτοκρατορίας των Χμερ
Robert of Vermandois, Φράγκος ευγενής (ή 967)
Sun Guangxian, Κινέζος επικεφαλής στρατηγικής
Sunifred II, Φράγκος ευγενής (γεν. 915)

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 964 | 965 | 966 | 967 | 968 | 969 | 970 | 971 | 972 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License