ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

23 Ιουνίου - Βυζαντινο-Αραβικός Πόλεμος: Γίνεται ανταλλαγή αιχμαλώτων στα σύνορα μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Εμιράτου του Χαλεπίου στη Σαμοσάτα, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Β' και τον Σάιφ αλ-Ντάουλα, τον Εμίρη του Χαλεπίου. Το Εμιράτο δέχεται 3.000 αιχμαλώτους από την περιοχή της Κιλικίας, μετά την κατάκτησή του από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα, καθώς και τον ποιητή Αμπού Φηρά, που προηγουμένως κρατούνταν αιχμάλωτος από τους Βυζαντινούς.

Ευρώπη

Άνοιξη - Ο Βασιλιάς Λοθαίρος Γ' παντρεύεται την Πριγκίπισσα Έμμα της Ιταλίας (μοναδική κόρη της Αδελαΐδας της Βουργουνδίας — δεύτερη σύζυγο του αυτοκράτορα Όθωνα Α' (του Μεγάλου), από τον πρώτο της γάμο με τον Βασιλιά Λοθάρι Β', μέλος της δυναστείας των Βοσονιδών. Ο Λοθάρι ενισχύει τους δεσμούς του με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Παραμένει προσωρινά υπό τον έλεγχο των πόλεων Arras και Douai.[1] Το τελευταίο έγινε ένα ακμάζον κέντρο αγοράς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κατά τον Μεσαίωνα.
14 Απριλίου - Ο Mieszko I, πρώτος δούκας και πρίγκιπας της Πολωνίας, βαφτίστηκε χριστιανός, που συνήθως θεωρείται το θεμέλιο του πολωνικού κράτους. Η βάπτιση του Mieszko, υπό την επιρροή της συζύγου του Dobrawa, φέρνει τις περιοχές του στην κοινότητα των χριστιανικών χωρών. Τα εδάφη που κυβερνά ο Mieszko καλύπτουν περίπου 250.000 km² και κατοικούνται από περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου αυτή την εποχή.[2]
Μάιος – Ο Pietro IV Candiano, δόγης της Βενετίας, ξαναπαντρεύεται τη Waldrada της Τοσκάνης, μια κόρη του Hubert, δούκα του Spoleto, και συγγενή του Otto I. Waldrada του φέρνει μια μεγάλη προίκα, συμπεριλαμβανομένων των κτήσεων της Ferrara, του Friuli και του Treviso (Βόρεια Ιταλία).
Φθινόπωρο – Ο Όθωνας Α' αναχωρεί για τρίτη αποστολή στην Ιταλία και πολεμά στη Λομβαρδία ενάντια στους αντάρτες υπό τον Αδαλβέρτο Β' της Ιβρέας. Τον Νοέμβριο ένα αυτοκρατορικό αντιπραξικόπημα στη Ρώμη παίρνει τον έλεγχο του Castel Sant'Angelo.
Χειμώνας – Ο Όθωνας Α΄ μπαίνει στη Ρώμη και απαγχονίζει τους δώδεκα κύριους ηγέτες της πολιτοφυλακής (τους Ντεκάρκονες). Άλλοι συνωμότες του πραξικοπήματος είτε εκτελούνται είτε τυφλώνονται. Ο Όθωνας ανακηρύχθηκε «απελευθερωτής της Εκκλησίας».
Οι Ούγγροι εισβάλλουν στη Βουλγαρική Αυτοκρατορία και αναγκάζουν τον Πέτρο Α', αυτοκράτορα (τσάρο) των Βουλγάρων, να συνάψει συνθήκη ειρήνης μαζί τους. Τους αφήνει να περάσουν για να επιτεθούν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.[3]

Ασία

9 Φεβρουαρίου - Ο Ono no Michikaze (Ono no Tōfū), Ιάπωνας καλλιγράφος, πεθαίνει αφότου καθιέρωσε τα θεμέλια του «Waystyle» της καλλιγραφίας ενώ υπηρετούσε την αυτοκρατορική αυλή στο Heian-kyō (σημερινό Κιότο).

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο Ιωάννης Ζ', πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, κάηκε στην πυρά από έναν μουσουλμανικό όχλο αφού έγραψε στον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Β', παρακαλώντας τον να παρέμβει στην Παλαιστίνη και να την ανακτήσει από το Χαλιφάτο των Φατιμιδών.[4]
Επανίδρυση του αβαείου Peterborough (που ονομάζεται επίσης Medeshamstede) ως μοναστήρι των Βενεδικτίνων από τον επίσκοπο Æthelwold του Winchester (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Γεννήσεις

Æthelred II (ο Ανέτοιμος), βασιλιάς της Αγγλίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ali al-Sulayhi, σουλτάνος ​​της Υεμένης, της Τιχαμά και της Μέκκας (π. 1066)
Ντινγκ Γουέι, μεγάλος καγκελάριος της δυναστείας των Σονγκ (π. 1037)
Fujiwara no Kintō, Ιάπωνας ποιητής και γραφειοκράτης (π. 1041)
Fujiwara no Michinaga, Ιάπωνας ευγενής (π. 1028)
Gerberga της Βουργουνδίας, δούκισσα της Σουηβίας (ή 965)
Heonjeong, βασίλισσα του Goryeo (Κορέα) (π. 992)
Hisham II, χαλίφης της Κόρδοβας (Ισπανία) (π. 1013)
Kenneth III, βασιλιάς της Σκωτίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Λουδοβίκος Ε', βασιλιάς του Δυτικού Φραγκικού Βασιλείου (π. 987)
Lu Zongdao, Κινέζος αξιωματούχος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Sei Shōnagon, Ιάπωνας ποιητής και κυρία της αυλής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

Θάνατοι

19 Ιανουαρίου - Fujiwara no Asatada, Ιάπωνας ευγενής (γεν. 910)
9 Φεβρουαρίου - Ono no Michikaze, Ιάπωνας καλλιγράφος (γεν. 894)
28 Μαρτίου – Flodoard, Φράγκος κανόνας και χρονικογράφος
4 Αυγούστου - Βερένγκαρ Β', μαργράβος και βασιλιάς της Ιταλίας
19 Δεκεμβρίου - Σάντσο Α΄, βασιλιάς της Λεόν (Ισπανία)
Abu Ishaq Ibrahim, κυβερνήτης των Samanid
Abu'l-Hasan Ali, κυβερνήτης Ikhshidid
Bagrat II, πρίγκιπας του Tao-Klarjeti (Γεωργία)
Μπέρτα της Σουηβίας, Φράγκικη βασίλισσα σύζυγος
Cormac ua Cillín, ηγούμενος του Tuamgraney (Ιρλανδία)
Ιωάννης Ζ΄, Πατριάρχης Ιεροσολύμων (Ισραήλ)
Viśa' Saṃbhava, βασιλιάς του Khotan (Κίνα)
Nako, Obotrite Prince (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Rashiq al-Nasimi, κυβερνήτης Hamdanid
Σέργιος Α΄, Δούκας του Αμάλφι (Ιταλία)

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 962 | 963 | 964 | 965 | 966 | 967 | 968 | 969 | 970 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License